Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Importanţa ASOLAMENTULUI cu LEGUMINOASE!

Publicat: 12 aprilie 2017 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM AJUTĂ ASOLAMENTUL CU LEGUMINOASE CREŞTEREA FERTILITĂŢII TERENURILOR? Experienţe de lungă durată au demonstrat că în lipsa leguminoaselor din asolament, recoltele sunt limitate, chiar dacă se aplică cele mai bune tehnologii de cultură. 

Rolul deosebit al plantelor leguminoase constă în aceea că ele trăiesc în simbioză cu bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobium, care au capacitatea de a folosi azotul din aerul atmosferic (78%), pe care îl transformă în azot amoniacal (NH4).
“Azotul lăsat în sol cu resturile vegetale, după leguminoasele anuale, reprezintă 50-150 kg/ha, iar după leguminoasele perene, 200-300 kg/ha. În acest fel, plantele leguminoase folosite ca premergătoare, numite culturi amelioratoare, pot economisi peste 60 kg/ha din necesarul de îngrăşăminte chimice azotate. Azotul organic lăsat de plantele leguminoase se mineralizează treptat şi furnizează hrană pentru culturile postmergătoare pe toată durata perioadei de vegetaţie. Aşa se explică de ce din îngrăşămintele chimice cu azot plantele transformă în masă vegetală circa 50%, pe când azotul rămas după culturile leguminoase se foloseşte în totalitate, evitând şi poluarea apelor freatice”, explică Vasile Popescu, specialist agronom, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017.

trifoi-alb_bClick pe poza pentru galerie!

Vrejii de plante leguminoase sunt bogaţi în proteină (8-15%), depăşindu-l de trei-cinci ori pe cel al paielor de cereale.
Agronomul subliniază că, toate resturile vegetale rămase în sol (1500-2000 kg/ha după mazăre, peste 10.000 kg/ha după o lucernieră de trei ani), prin descompunere, furnizează elementele nutritive pentru plante, dar formează şi humusul atât de important în creşterea fertilităţii şi în refacerea structurii solului.
Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Vizualizat: 1384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?