Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Îmburuienare cu folos

Publicat: 02 iunie 2017 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În concepţia cultivatorilor, buruienile sunt considerate foarte dăunătoare, deoarece diminuează recoltele cu 20-60 la sută sau chiar pot compromite anumite culturi. 

În asemenea condiţii, agricultorii sunt preocupaţi pentru a găsi cele mai eficiente măsuri pentru distrugerea buruienilor. Tendinţele actuale privind păstrarea biodiversităţii în lumea vegetală impun şi recomandarea modului de combatere a buruienilor.

Prima cale de atac: rezerva de seminţe şi rizomii
Se consideră că termenul de combatere, respectiv de distrugere a buruienilor, nu mai este adecvat. Buruienile trebuie reduse până sub pragul economic de dăunare (PED), adică acel grad de îmburuienare care nu influenţează semnificativ nivelul recoltelor. Aceasta se poate realiza prin aplicarea metodelor integrate de reducere a îmburuienării terenurilor şi cu o participare cât mai redusă a metodelor chimice, care se vor folosi numai după epuizarea celorlalte metode, iar dintre acestea se vor alege substanţele care au impact minim la poluare.
Starea actuală de îmburuienare masivă a culturilor agricole din ţara noastră, existând o bună parte din cele 30 mii de specii de buruieni, necesită, pentru început, măsuri energice care să diminueze rezerva enormă de seminţe de buruieni şi de organe vegetative de înmulţire (rizomi, stoloni) existente în sol, după care se poate trece la măsuri mai lejere care pot menţine gradul de îmburuienare sub PED. Numai în aceste condiţii se poate trece şi la noi la aplicarea sistemului de lucrări minime ale solului şi de însămânţare fără arătură.
Printr-o agrotehnică aplicată corect la toate culturile şi prin menţinerea fără buruieni a spaţiilor necultivate (căi ferate, drumuri, canale), se poate ajunge la o stare culturală bună a tuturor suprafeţelor cultivate. Cercetări riguroase demonstrează că rezerva seminţelor viabile din sol scade în fiecare an cu 22 la sută, deci în 4-5 ani se pot epuiza. Combaterea totală a buruienilor ar fi nedorită şi foarte costisitoare. Controlul gradului de îmburuienare trebuie apreciat astfel încât costul măsurilor suplimentare de combatere să nu depăşească valoarea diminuării producţiei.

Îmburuienarea controlată - un beneficiu pentru plantele de cultură
În etapa actuală este necesară o nouă orientare privind tratamentul egal al tuturor speciilor, inclusiv al buruienilor, şi aceasta nu numai pentru biodiversitate, ci şi pentru foloasele pe care fiecare specie le poate aduce la supravieţuirea planetei Terra. Prezenţa buruienilor, în regim controlat, poate constitui un stimulent pentru plantele de cultură în următoarele condiţii:
- dacă rămân de dimensiuni mici şi nu umbresc plantele de cultură;
- dacă nu sunt plante gazdă pentru dăunători şi agenţi fitopatogeni;
- dacă au alt spaţiu în care îşi dezvoltă sistemul radicular;
- dacă nu stânjenesc lucrările de întreţinere şi de recoltare.
Însă cel mai important este faptul că buruienile, în regim controlat, pot fi folositoare deoarece:
- prin proprietăţile rădăcinilor lor, măresc solubilitatea substanţelor greu solubile din sol;
- contribuie la îmbunătăţirea structurii solului prin sistemul radicular şi masa vegetală;
- realizează o afânare a straturilor compactate din sol;
- micşorează eroziunea solului şi realizează fixarea nisipurilor;
- protejează solul de acţiunea mecanică a precipitaţiilor;
- pot fi favorabile albinelor şi altor insecte folositoare;
- unele buruieni au însuşiri alelopatice, adică secretă în sol anumite substanţe chimice care inhibă dezvoltarea altor buruieni;
- pe timpul arşiţei, realizează o reducere a temperaturii solului cu 2-4oC, favorizând menţinerea procesului de nitrificare, care la peste 40oC încetează;
- valorifică energia solară în perioada când solul nu este acoperit cu culturi agricole, realizând o masă vegetală bogată, însă nu trebuie lăsate să producă seminţe. Masa vegetală respectivă îmbogăţeşte solul în materie organică, atât de necesară pentru îmbunătăţirea fertilităţii.
Menţionez că în anii ploioşi, pe miriştea de grâu, am obţinut peste 40 t/ha masă vegetală din buruieni.
- pe timp de secetă, unele buruieni se folosesc în furajarea animalelor;
- sunt buruieni care pot fi folosite în hrana oamenilor la prepararea de salate, ciorbe, supe etc., cum sunt Amaranthus (ştirul), Chenopodium (loboda), Taraxacum (păpădia) ş.a.
- peste o sută de specii de buruieni au însuşiri medicinale, unele fiind folosite şi în cosmetică.
Iată de ce, în stabilirea strategiilor privind reducerea gradului de îmburuienare, trebuie avute în vedere toate aceste aspecte, inclusiv multiplele foloase pe care le pot aduce buruienile în regim controlat.

 Buruieni mici

Buruieni mici – o puteti mari sa se vada buruienile cum rasarsi invadeaza campul


ŞTIAŢI CĂ BURUIENILE…
• Sunt mari consumatoare de apă din sol, din zonele în care cresc rădăcinile culturilor agricole, cunoscându-se că ele consumă de trei ori mai multă apă, secătuind astfel solul, în detrimentul creşterii culturilor agricole.
• Consumă cantităţi mari de elemente nutritive din sol. Prin determinări riguroase, s-a stabilit că buruienile consumă, faţă de plantele de cultură, de două ori mai mult azot, de 1,5 ori mai mult fosfor, de trei ori mai mult potasiu, de şase ori mai mult calciu etc. Pălămida, de exemplu, consumă de trei ori mai mult azot decât cerealele.
• Umbresc plantele de cultură, cărora le reduce lumina necesară în procesul de fotosinteză, iar primăvara nu permit o uşoară încălzire a terenului pentru intensificarea proceselor microbiologice.
• Buruienile agăţătoare (turiţa, volbura, măzărichea etc.) provoacă fenomenul de cădere a plantelor şi îngreunează cu 25-30% lucrarea de recoltare mecanizată.
• Unele buruieni sunt gazde pentru diferiţi dăunători (volbura pentru viermii sârmă, pirul pentru Zabrus etc.)
• Alte buruieni au boli comune cu plantele de cultură cărora le transmite agentul fitopatogen;
• Buruienile pot deprecia şi calitatea recoltelor prin diminuarea conţinutului în substanţe proteice, în amidon, în ulei etc.
• Sunt multe buruieni otrăvitoare pentru animale (Eqvizetum, Romenculus, Atropa, Datura, Galium, Corium etc.)
• Toate buruienile îngreunează lucrările solului, crescând rezistenţa la înaintare cu 30% şi, corespunzător, creşte consumul de motorină, iar în final toate determină creşterea costurilor de producţie.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 444 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?