Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IMB: RECOLTAREA, un SUCCES. Planuri pentru TOAMNĂ!

Publicat: 06 august 2017 - 14:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli insulari din cele 29 de ferme ale Agricost din Insula Mare a Brăilei au încheiat recoltatul culturilor de toamnă la jumătatea lunii iulie. Campania de seceriş a debutat la 20 iunie şi s-a finalizat în luna următoare în jurul datei de 14 iulie. 

„Am fi putut aduna orzul şi grâul cu cinci zile mai devreme, dar au fost câteva ploi care ne-au ţinut în loc. În campania de seceriş, forţa mecanică de impact în câmp a fost impresionantă: o flotilă de 87 de combine, urmată de o capacitate suficientă de mijloace de transport. Au fost producţii bune, aşa cum le-am prefigurat prin tehnologia de cultivare! O parte din recoltă a fost valorificată în urma încheierii unor contracte cu partenerii de agribusiness, iar o parte a fost transportată şi depozitată în silobaguri pentru a fi mişcată ceva mai târziu când va fi o conjunctură de preţ mai favorabilă”, ne-a declarat inginerul Nicolae Stroe, directorul cu Mecanizarea al SC Agricost SRL Brăila.
În Insula Mare a Brăilei au fost cultivat grâu pe 14.853 ha, reprezentând 27 % din suprafaţă, şi orz pe 8.048 ha (14%).
Din punctul de vedere al specialistului în mecanizare, prima parte a campaniei de vară a fost o reuşită deplină prin implicarea tuturor, atât a combainierilor, dar şi a echipelor mobile de depanare. Mult mai bine a fost organizată şi coordonată activitatea în câmp, comparativ cu anii precedenţi, intervenţiile s-au dovedit a fi operative, în ciuda faptului că oricât de perfecţionat ar fi utilajul sau maşina, din păcate, tot se mai şi strică.

recoltare rapita_b

Rapiţa, din nou în cultură!
După o pauză de trei ani, conducerea Agricost a luat decizia de a reintroduce în structura de producţie agricolă rapiţa. Astfel că, începând din acest nou sezon productiv, va fi semănată o suprafaţă de 4.000 hectare. „Imediat după recoltarea cerealelor păioase de toamnă, am început pregătirea patului germinativ pentru rapiţă. Am renunţat în urmă cu trei sezoane din raţiuni economice, dar şi agrotehnice pentru a realiza un asolament mai eficient în agricultura insulară”, a explicat ing. Nicolae Stroe.
S-a intrat la dezmiriştit cu o formaţie de 16 Jokere (discuri grele) marca Horsch, astfel încât trei sferturi din suprafaţă (3.000 de hectare) a fost prelucrată la 10-12 cm adâncime. Restul de teren (1.000 ha) a fost „mângâiat” de o grupare de scarificatoare, conform unui program de afânare adâncă a solului.
„Avem gata pregătită o flotilă de maşini de semănat Focus, Pronto şi Gigante Corsa care, începând cu 20 august, va intra în lucru, dacă vremea va permite. Dacă va fi nevoie de apă la înfiinţarea culturii, vom porni şi staţiile de irigaţii. În ce ne priveşte, nu avem niciun motiv de îngrijorare, avem experienţă suficientă în aplicarea tehnologiei de cultivare a rapiţei!”, ne-a asigurat directorul cu Mecanizarea din Insula Mare a Brăilei.

Semănători Focus performante
Potrivit specialistului Agricost, conducerea societăţii se preocupă să achiziţioneze un lot de maşini complexe pentru semănat Focus, special proiectate de constructorul german Horsch pentru Insula Marea a Brăilei, dotate cu echipamente de înfiinţat, atât culturi de păioase, cât mai ales prăşitoare, care execută şi operaţiunea de prelucrarea solului înainte de încorporarea seminţei. „Ne-am propus ca începând cu noul sezon de producţie agricolă, întrega suprafaţă de culturi prăşitoare - şi aici mă refer la porumb, la floarea-soarelui şi chiar soia - s-o semănăm la o distanţă de 50 cm între rânduri”, a precizat ing. Nicolae Stroe.
În Insula Mare a Brăilei, culturile de prăşitoare ocupă cam jumătate din suprafaţa de peste 56 mii de hectare. Potrivit statisticelor oficiale, în anul 2016, Agricost a înregistrat o cifră de afaceri de 387.270.924 lei, iar profitul net obţinut a fost de fix 71.092.259 lei.

Vizualizat: 2663 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?