Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IMB: investiţii masive în RETEHNOLOGIZAREA FERMELOR

Publicat: 17 decembrie 2019 - 13:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conducerea celei mai întinse exploataţii agricole din Uniunea Europenă - Al Dahra/Agricost - a anunţat în acest an implementarea unui ambiţios program investiţional în valoare de jumătate de miliard de dolari, ce se va derula pe parcursul a cinci ani, menit să retehnologizeze fermele de producţie.

Ca urmare, compania a achiziţionat un parc de 64 de maşini şi utilaje agricole dintre cele mai moderne existente pe piaţa de profil, compus din: 13 combine, 13 tractoare de mare putere, 27 de remorci pentru transportul producţiei din câmp, 11 semănători performante şi 173 echipamente de irigat. Etapa imediat următoare prevede dotarea cu încă 16 maşini de recoltat, cu tot atâtea tractoare puternice, la care să fie ataşate 32 remorci de mare capacitate (câte două la fiecare tractor) şi alte 110 echipamente de irigat.

Retehnologizarea fermelorClick pe poza pentru galerie!

Modernizarea sistemului de irigaţii
Managementul tehnic al companiei are în vedere maximizarea randamentelor agricole la unitatea de suprafaţă. “Avem o sistemă specială de maşini pe care noi intenţionăm să o înlocuim complet. În plus, ne preocupă modernizarea sistemului de irigaţii, astfel încât întreaga suprafaţă din Insula Mare a Brăilei să fie amenajată pentru irigat, iar pe această bază să obţinem producţii agricole sigure şi stabile.
De asemenea, anul acesta investim în achiziţionarea a 180 de pivoţi dintr-un program de 200, ceea ce va face ca în următorii doi ani valoarea investiţiei să se ridice la peste 78 milioane de euro. Este o „gură” mare de oxigen oferită de investitorii noştri într-un moment în care schimbările climatice ne afectează prin aceea că trebuie să irigăm foarte mult”, a precizat pentru revista Ferma, Lucian Buzdugan, preşedintele CA al Agricost.

Maximizarea nivelului producţiilor
Grija faţă de sol este un alt obiectiv aflat permanent în atenţia staff-ului tehnic al companiei Al Dahra/Agriocost. Astfel, prin încorporarea corespunzătoare în sol a resturilor vegetale, s-a asigurat creşterea stratului de humus în sol la 7-8 cm grosime. În următorii ani, cantitatea de materie organică din stratul fertil al solului va coborî până la adâncimea de 15 cm.

Extinderea fabricii de uscare a lucernei
Un obiectiv destul de important din IMB îl constituie fabrica de procesare a lucernei. În cursul anului trecut, au fost deshidratate, balotate sau peletizate circa 40.000 tone de lucernă, din care cea mai mare parte (în jur de 38.000 tone) a fost exportată în }ările Golfului.
“De asemenea, am finalizat extinderea actualei fabrici de lucernă cu încă o linie de deshidratare şi peletizare a porumbului siloz, prelungindu-se, astfel, durata de utilizare a uscătoarelor la 11 luni din an. Concomitent, în urma unei noi infuzii de capital de peste 15 milioane euro, a început construcţia unei noi unităţi de procesare a lucernei, ce va fi pusă în funcţiune în luna martie a anului viitor”, a declarat Gianina Ioniţă, director executiv Al Dahra/Agricost, citată de presa locală brăileană.

Irigaţiile „îngroaşă” costurile de producţie
În acest sezon, fermierii insulari au fost nevoiţi să facă faţă unui sezon de producţie agricolă extrem de secetos, capriciile vremii punând la grea încercare capacitatea lor de a adapta tehnologiile de cultură la condiţiile pedoclimatice severe. „Câmpurile de toamnă sunt un pic cam arămii, semn că suntem în perioada de recoltat. Este un an deficitar în precipitaţii pentru noi, cei care lucrăm în această zonă, cu repercusiuni destul de grave asupra producţiei, cu investiţii mari în sistemele de irigat. Avem un an de zile de când irigăm continuu, ceea ce nu este uşor, pentru că vom avea costuri de producţie mai mari”, a declarat Mihai Solomei, director general adjunct al Agricost.

Producţie agricolă ceva mai mică
Din cauza secetei însă, anul acesta producţia a fost ceva mai mică faţă de anul trecut, cel puţin la grâu şi la orz, după cum ne informează directorul executiv al companiei. “Anul acesta a fost o provocare pentru noi. Având în vedere seceta pronunţată, singura noastră salvare a fost sistemul de irigat, amenajat în prezent pe o suprafaţă de 41.000 ha, urmând ca anul viitor să extindem această suprafaţă până la 52.000 ha. În aceste condiţii dificile, am reuşit să obţinem producţii cu doar 500 kg/ha mai puţin la grâu, respectiv 400 kg mai puţin la orz, faţă de producţiile de anul trecut. În ceea ce priveşte culturile de porumb şi de soia, în acest moment estimăm producţii cel puţin egale cu cele de anul trecut”, a încheiat Geanina Ioniţă.

Lucian Buzdugan_b
Lucian Buzdugan: „Avem în vedere maximizarea nivelului producţiilor prin punerea în practică a anumitor măsuri riguroase cum ar fi: alegerea soiurilor şi hibrizilor dintre cei mai performanţi, aplicarea optimizată a îngrăşămintelor şi pesticidelor, reducerea pierderilor de recoltă din cauza bolilor şi dăunătorilor. Si foarte importantă este reducerea pe cât posibil a costurilor de producţie”.

Retehnologizarea fermelor_b


ÎN IMB, LUCERNA OCUPĂ CINCI MII DE HECTARE
În structura de producţie a fermelor Al Dahra/Agricost, lucerna este o prioritate pentru conducerea companiei. Cultura are un nivel ridicat de profitabilitate, de 500 de euro pe hectar, în condiţiile exportului în }ările Golfului.
În Insula Mare a Brăilei sunt cultivate deja 5.000 hectare cu lucernă, la care se adaugă 400 hectare pentru producerea seminţei. În următorii ani, lucerna va ocupa o suprafaţă de 12.500 de hectare, din cele 56.000 ha ale companiei.
Dar pentru realizarea programului de cultivare a lucernei, la Al Dahra/Agricost este necesară construcţia a cinci fabrici de deshidratare a culturii, fiecare dintre ele presupunând o investiţie de circa 18 milioane de euro.


Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 976 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?