Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IARNA în FERMĂ: CULTURILE de TOAMNĂ au DEGERAT!

Publicat: 27 ianuarie 2017 - 10:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GERUL A DISTRUS CULTURILE AGRICOLE PE ZECI DE HECTARE! Aşa cum au prognozat agrometeorologii pentru luna ianuarie, în unele regiuni agricole ale ţării s-au manifestat pregnant fenomene naturale caracterizate prin cantităţi excedentare de precipitaţii, îndeosebi de zăpadă, asociate cu temperaturi scăzute, situate sub normele climatologice. 

La Tulcea, spre exemplu, grâul a degerat. „La noi vine un volum mare de zăpadă, că suntem sus, la 240 m, cea mai înaltă cotă din judeţul Tulcea. Acum este spulberată de vânt”, ne-a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, Valentin Furtună, fermier în comuna tulceană Valea Teilor.

grau-iarna2_bClick pe poza pentru galerie!

Agricultorul lucrează în preajma Topologului două sute de hectare de teren, iar în toamnă a înfiinţat cultura de grâu pe 75 ha, din soiurile româneşti Dropia, Glosa, Alex. Alte 20 ha au fost cultivate cu orz, varietatea Cardinal. „Temerea mea este că au degerat plantele de cultură. Am semănat destul de târziu, că terenul a fost umed, cultura de păioase a răsărit foarte puţin, a dat de gerurile Bobotezei şi s-a îngălbenit la frunze! Dar, aştept cu înfrigurare topirea zăpezii, să controlez plantele. Ele au avut hrană suficientă, am fertilizat în toamnă cu îngrăşăminte complexe NPK 18:46:0, cu 220 kg/ha”, a susţinut tulceanul Valentin Furtună.
„Cine a pus rapiţă în cultură, a pierdut. Am vecini care nu se pot bucura de ea; stau cu toţii apucaţi cu mâinile de cap”, a continuat fermierul din Valea Teilor, care de zece ani s-a dedicat agriculturii.

Despre starea culturilor în alte zone şi ce tehnologii aplică fermierii pentru a le ajuta la reluarea vegetaţiei, citiţi în revista Ferma, ediţia 15.31 ianuarie 2017!

Vizualizat: 3066 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!