Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Iarnă autentică în martie: Cum au rezistat culturile de câmp!

Publicat: 26 martie 2020 - 20:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Stratul de zăpadă căzut zilele trecute a acoperit binişor culturile de toamnă. Apa rezultată din topirea zăpezii va fi  binevenită, pentru că anterior se înregistrase un pic de deficit de umiditate în sol.

Începând de luni, 23 martie a. c., vremea s-a răcit brusc şi ninsorile au cuprins o parte din judeţele din arcul carpatic. Fermierii din judeţul Alba aşteptau precipitaţiile de mai bine de trei luni. „E bună zăpada aceasta pentru că vine să mai reducă din deficitul de apă din sol. Mai jos de 20 cm în pământ este uscăciune”, ne-a declarat inginerul Nicolae Stănescu, din Teiuş, judeţul Alba.   

grau-sub-zapada3_b

Un sezon de producţie fără iarnă!
Acesta recunoaşte că „nu am avut iarnă, ci o toamnă prelungită urmată de o primăvară blândă. Aşadar, nu putem spune că păioasele au intrat şi au ieşit din iernare. Până acum se prezintă destul de bine. Am semănat numai triticale şi grâu peste 40 de hectare”, ne-a declarat fermierul din Teiuş.  
Nicolae Stănescu a susţinut că la începutul lunii decembrie, s-a înregistrat un atac de nematozi, urmat de musculiţa cerealelor, atacuri destul de agresive. A intervenit cu tratamentele fitosanitare care se impun şi a stopat atacul.

Grâul românesc a trecut cu bine testul îngheţului
În câmpurile Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Caracal, cultura de grâu a avut şi ea de suferit de pe urma temperaturilor negative, mai cu seamă genetica străină.

grau-martie_b

“Avem 1.250 de hectare cu grâu românesc din soiurile Glosa şi Otilia şi alte 50 de hectare cu un soi de grâu comunitar. Genetica străină a fost afectată în proporţie de 50 la sută; îngheţul a ars aparatul foliar al plantelor de cultură, fapt ce se va reflecta direct şi într-o producţie mult mai scăzută. Sigur, şi soiurile autohtone au resimţit stresul termic, dar fără prea mari stricăciuni. Noi am realizat la timp fertilizările şi tratamentele conform tehnologiei de cultivare. Acum aşteptăm să vedem în ce direcţie o ia vremea nefavorabilă lucrului şi cum va evolua în continuare. După aceea vom hotărî dacă este cazul să intervenim cu un biostimulator sau cu un produs pe bază de aminoacizi”, a precizat Marius Cătălin Bran (foto), directorul SCDA Caracal.

marius-catalin-bran-director-scda-caracal_b
Rapiţa slab dezvoltată a fost calamitată
“Săptămâna trecută a fost episodul cu bruma groasă de primăvară, care în zona Caracalului a afectat tot ce a fost rapiţă slab dezvoltată. Culturile de rapiţă care nu au ajuns la stadii normale de creştere şi dezvoltare au fost compromise în proporţie de sută la sută. Nu a fost cazul unităţii noastre pentru că noi avem plante în loturi demonstrative şi experienţe care au avut un parcurs vegetative optim. Aşa că din acest punct de vedere nu avem probleme”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal. 

 

 

Vizualizat: 637 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?