Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizii, o nouă etapă în ameliorarea păioaselor

Publicat: 18 august 2017 - 01:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Evoluţia geneticii a „atins” în ultimii ani şi cerealele păioase, fiind un început timid pentru introducerea hibrizilor de grâu şi pe piaţa din România. Saaten Union a pus la dispoziţia fermierilor români hibrizi de grâu încă de acum trei ani, iar performanţele acestora faţă de soiuri au fost văzute anul acesta în platforma demonstrativă organizată de Saaten Union România la Drajna, în judeţul Călăraşi, pe 31 mai.

„Sunt încercări timide pentru alte companii, dar noi comercializăm hibrizii de grâu deja de trei ani. Avem deci trei ani de genetică în plus, care se văd prin hibrizii noi, mai timpurii, mai uniformi, mai mici ca talie, adaptaţi pentru condiţiile din sud-estul României”, a declarat Mihai Miriţescu, directorul general al Saaten Union România. Pe platforma de la Drajna, fermierii au avut ocazia să vadă trei hibrizi noi de grâu, în testare, care vor intra în comercial din 2018 (Hywin, Hydrock şi Hyking), alături de nume deja cunoscute precum Hyfi şi Hystar. „Hyfi este un semitimpuriu, care combină excelent timpurietatea cu uniformitatea de maturare a lanului. Densitatea recomandată pentru hibrizii de grâu este mai redusă, de 150 b.g./mp. Ne trebuie trei saci comerciali pentru un hectar. Are un start puternic în primăvară, cu 12-13 fraţi fertili pe care-i duce bine spre maturitate. Ne va garanta peste zece tone/ha. Ungaria a avut un trend ascendent anul trecut, fermierii s-au reorientat de la a cultiva soiuri spre hibrizi de grâu tocmai datorită productivităţii mari la hectar”, a explicat Viorel Dincă, manager de produs floarea-soarelui şi porumb la Saaten Union.

platforma demonstrativă organizată de Saaten Union România la DrajnaClick pe poza pentru galerie!

Recomandări pentru solurile mai puţin fertile
Amelioratorii urmăresc să îmbunătăţească timpurietatea hibrizilor de grâu, pentru a evita arşiţa din partea de sud-est a României. „E o corelaţie între producţie şi timpurietate, dacă este mai tardiv, producţia este mai mare, dacă este mai timpuriu, producţia se micşorează. Noi căutăm aceste varietăţi de talie mai joasă, cu înflorire mai timpurie, cu recoltare mai timpurie, care să aibă nivelul soiurilor actuale din punct de vedere al randamentului. În acest fel, scăpăm hibridul de secetă şi de arşiţă, iar potenţialul de producţie este mare”, a explicat Mihai Miriţescu.
Utilizarea hibrizilor de grâu este o alternativă pentru fermierii care au soluri mai puţin fertile. „Folosirea hibrizilor pe terenurile foarte fertile în comparaţie cu un soi aduce un plus de producţie de 1.000 kg/ha. În schimb, pe un teren mai prost, diferenţa între hibrid şi soi se accentuează, ajungându-se chiar la 3 t/ha”, a explicat Mihai Miriţescu.

Mai scumpi, dar mai productivi
Chiar dacă preţul seminţei de grâu hibrid este mai ridicat, fermierii compensează printr-o densitate mai mică la hibrizi faţă de soiuri şi prin obţinerea unor producţii mai bune. „Se obţine un spor de producţie de două tone, în condiţiile în care se seamănă 80 kg de sămânţă la hectar, faţă de 250 kg/ha la soiuri. Sămânţa pentru un hibrid este cu 30-50% mai scumpă pe hectar decât la soi, dar beneficiile aduse sunt mult mai mari. Acest plus de 30% la preţ se acoperă cu 300-400 kg din sporul de producţie. În plus, tehnologia este aproximativ la fel. Recomandăm însă semănatul mai timpuriu la hibrid, până la 1 octombrie. O altă recomandare este un aport mai mare de îngrăşăminte pentru hibrizii de grâu. Dacă la soi discutăm de un necesar de 1 gr/spic, la hibrid se discută de 1,2-1,3 gr/spic, dar producţia este mai mare. Necesarul de îngrăşăminte este cu 20-30% mai mare”, a explicat Mihai Miriţescu.
Având în vedere că hibrizii de grâu au nevoie de un aport de apă mai mare decât soiurile, cea mai bună zonă de cultură pentru aceştia ar fi vestul ţării. „Este de evitat zona de sud, în special Dobrogea, Oltenia, Câmpia Bărăganului, unde seceta se instalează destul de devreme. Pot fi pierderi de producţie de 30% din cauza secetei şi arşiţei”, a explicat Marius Creţu, director naţional de vânzări al Saaten Union România.

Noutăţi şi în privinţa soiurilor de grâu
Pentru comparaţie, fermierii au văzut în cultură şi soiurile de grâu Saaten Union. Felix este cel mai timpuriu, destinat zonelor secetoase precum Dobrogea şi Oltenia. Katarina este cel mai cultivat soi de grâu în regiunile acestea, iar Petur se remarcă prin rezistenţa la secetă şi la arşiţă, ceea ce-l face potrivit pentru zona Dobrogea şi Constanţa. Trublion va fi introdus în portofoliu în toamna lui 2017. Genius are calităţi foarte bune pentru panificaţie şi este potrivit pentru zona de sud, în Câmpia Bărăganului, şi în sudul Moldovei. Rumor este un soi mai tardiv, pentru zona de vest a ţării, unde aduce producţii de până la zece tone. Joker este cel mai vândut soi de grâu Saaten Union datorită producţiei bune (de peste zece tone/ha) şi a indicilor excelenţi de panificaţie. Python este singurul soi de grâu aristat care va intra în 2017 în portofoliu.
Au fost prezentate şi două soiuri noi de grâu durum pentru acest an: Wintergold - soi semitimpuriu, aristat, cu toleranţă bună la boli, în special la septorioză, cu o talie medie a plantelor, şi Spelta, potrivit inclusiv pentru culturi ecologice. „Pentru grâul ecologic facem testare, zonare şi tehnologie diferită pentru a descoperi varianta care aduce randamentul maxim. Producţia ajunge la 3-4 t/ha, producţie ecologică, care e bonusabilă”, a explicat Florin Munteanu, director tehnic Saaten Union.

Rapiţa, cultura cu profit minim de 1.000 de euro/ha
O mare parte a platformei demonstrative pentru culturile de toamnă a fost alocată rapiţei. Mihaela Radu, manager de produs rapiţă în cadrul Rapool România, a prezentat un calcul simplu pentru rezultatele culturii: „La hibridul Dalton am evaluat o producţie de 5.594 kg/ha, iar la preţul de 340 euro/tonă, valoarea producţiei ajunge la 8.910 lei/ha. Dacă scădem costurile cu inputurile, tehnologia şi lucrările de pregătire a patului germinativ, de 2.248 lei/ha, avem un profit de 6.500 lei/ha. Deci putem obţine un profit minim de 1.000 de euro pentru cultura de rapiţă”.
Sherpa este cel mai scump hibrid de rapiţă din portofoliul Rapool, cu producţii, în fermele din Constanţa şi Tulcea, de peste 5 t/ha. Cristal şi Dariot sunt doi hibrizi noi din 2017. Minerva va ieşi din portofoliul Rapool din acest an, pentru că producţiile au fost scăzute, iar la polul opus, performerii culturii de rapiţă sunt Shrek şi Dalton, cu producţii de 4,6, respectiv 5,5 t/ha.
Din segmentul de rapiţă Clearfield au fost prezentaţi Duplex, aflat pentru primul an în portofoliu, Phonix, care a confirmat până acum producţii record pentru un hibrid Clearfield, şi Veritas, aflat în portofoliu de doi ani.


Marius Cretu
MARIUS CREŢU: „La început, fermierii primesc cu reticenţă hibrizii de grâu, care sunt, din punctul meu de vedere, viitorul, la fel ca şi la rapiţă. Sunt foarte optimist în privinţa hibrizilor de grâu, pentru că am văzut rezultatele obţinute de fermieri; aceştia au vrut mai multă sămânţă anul următor. Ne-am propus ca anul acesta să vindem 5.000 de doze de hibrid de grâu (pentru aproape 2.000 ha), obiectiv realizabil. În 2016 faţă de anul precedent, cererea a crescut exponenţial. Dacă în 2015 am vândut 1.500 de doze, anul trecut am vândut 4.000 de doze”.

Mihai Miritescu
DE ŞASE ANI, ÎNTÂLNIRILE CU FERMIERII DEPĂŞESC AŞTEPTĂRILE
Platforma Saaten Union România de la Drajna a început acum şase ani, pe o suprafaţă închiriată de şapte hectare, împărţită în trei sole pentru un asolament de trei ani. „Trebuie să respectăm cât mai mult condiţiile dintr-o fermă medie. Ne adresăm în special fermierilor ce au între 500 şi 1.500 ha, care trebuie să aibă soiul potrivit condiţiilor pedoclimatice şi un minim de tehnologie pentru rezultate bune”, a explicat George Aldescu, fostul director general al Saaten Union România.
La evenimentul din 31 mai au venit peste patru sute de fermieri, mai mult decât se aşteptau reprezentanţii companiei. Pe lângă noutăţile privind hibrizii de grâu şi rapiţă, fermierii au avut ocazia să vadă hibrizii de secară, soiurile de orz, orzoiacă de primăvară, de mazăre (atât de toamnă, cât şi de primăvară), precum şi amestecuri de culturi verzi. „Numărul de soiuri şi hibrizi pe care-i avem în testare a crescut. La hibrizii de grâu am dublat numărul. În toamnă suntem pregătiţi să aducem în testare trei hibrizi de orz în România. Avem şase noi hibrizi de floarea-soarelui în testare în reţeaua ISTIS, în 2-3 ani putem avea genetica proprie Saaten Union”, a anunţat Mihai Miriţescu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 14 (197) din 15-31 august 2017

Vizualizat: 1859 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?