Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizii de rapiţă DSV

Publicat: 09 septembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O cultură cu rentabilitate ridicată şi uşor vandabilă, rapiţa câştigă din ce în ce mai mult teren între speciile cultivate în România. În acelaşi timp, se înregistrează o tendinţă de creştere a performanţei tehnologice la nivelul fermei, prin utilizarea de material genetic de calitate şi a unor tehnologii din ce în ce mai bune

Click pe poza pentru galerie!

În fiecare etapă - pregătirea patului germinativ, alegerea materialului semincer, pregătirea culturii pentru iarnă, fertilizarea şi protecţia plantei, recoltarea - fermierul este în poziţia de a decide între diverse opţiuni ce pot sau nu să conducă la diminuarea riscului şi asigurarea într-o măsură mai mică sau mai mare a unui randament cât mai ridicat la recoltă.

 

Hibrizii Ogura

Alegerea unui hibrid Ogura aduce o nouă diminuare a riscului, întrucât această tehnologie de hibridare a fost special creată pentru obţinerea unor hibrizi toleranţi la climatul temperat-continental, pentru zone în care rapiţa nu reprezenta o cultură tradiţională.

În genere, hibrizii Ogura dezvoltă un sistem radicular mai complex şi mai viguros încă din toamnă, cu efecte benefice în capacitatea plantei de a supravieţui iernilor geroase şi perioadelor secetoase. Această calitate, alături de potenţialul ridicat de ramificare al hibrizilor Ogura, poate fi fructificată prin asigurarea unui spaţiu nutriţional şi de ramificare pentru fiecare plantă.

În consecinţă, densitatea ideală la semănat este de 45-55 de plante, iar la ieşirea din iarnă 30-35 de plante la metrul pătrat. Obţinerea acestor densităţi conduce şi la un cost redus al seminţei la hectar, bineînţeles în condiţiile existenţei tehnologiei mecanice sau a unei mase hectolitrice ridicate a seminţei.

Alegerea unor hibrizi Ogura ce s-au dovedit constanţi în performanţe pe parcursul a mai mult de doi ani de cultură, în funcţie de regiunea de cultură, poate conduce la o nouă diminuare a riscului. În condiţiile unor ani cu evoluţii climatice surprinzătoare şi extreme, unii hibrizi pot avea rezultate foarte bune într-un an şi mult mai slabe în alt an.

Este de preferat alegerea hibrizilor care, indiferent de condiţiile climatice, au reuşit să dea randamente peste media hibrizilor cultivaţi sau testaţi.


Structura de cultură

Un alt criteriu ce poate conduce la diminuarea riscului este alegerea unei structuri de hibrizi în cultură, compusă din 2-4 hibrizi ce răspund foarte bine la 2-3 riscuri diferite: înclinare şi frângere, boli, scuturare, ger, secetă etc.

Prin prisma condiţiilor dificile la înflorire şi recoltare ce s-au înregistrat în ultimii ani, cultivarea unei structuri de hibrizi cu maturitate diferită la înflorire şi la recoltare vine cu două avantaje: diminuarea riscului de infertilitate a florilor, ca urmare a temperaturilor sau a diferenţelor de temperatură şi eşalonarea recoltării, astfel încât aceasta să se realizeze cât mai aproape de perioada optimă, pe întreaga suprafaţă cultivată cu rapiţă.

 

Deutsche Saatveredelung AG

Hibirizii Ogura au fost motorul dezvoltării fulminante pe care Deutsche Saatveredelung AG a înregistrat-o în ultimii cinci ani, în ţările europene. De ani buni, Exocet este cel mai vândut hibrid în Franţa şi Ungaria, cu proporţii importante şi în creştere pe piaţa hibrizilor de rapiţă. Flash este hibridul lider în Marea Britanie, după ce în 2008 şi-a înzecit vânzările, ca urmare a rezultatelor şi comportamentului în cultură.

Pentru a controla calitatea seminţelor livrate fermierilor, hibrizii de rapiţă DSV sunt procesaţi, trataţi şi ambalaţi exclusiv în capacităţile de producţie din Lippstadt, Germania.

Pentru România, selectarea hibrizilor s-a realizat în urma unor teste extensive, începute încă din 2006 şi pe baza rezultatelor obţinute în condiţii de cultură începând cu ferme pilot şi, din 2008, în mod extensiv, pe întreg teritoriul ţării. Activitatea laborioasă de alcătuire a portofoliului de produse este nucleul strategiei de obţinere a încrederii fermierilor în produsele şi activitatea Biocrop şi Deutsche Saatveredelung AG în România.

 

OFERTA PENTRU CAMPANIA 2011

În 2011, Biocrop - partenerul exclusiv al DSV AG în România, pune la dispoziţia fermierilor români un portofoliu extins, pentru fiecare zonă de cultură, compus din hibrizi Ogura care în ultimii 4 ani au adus în mod constant randamente peste media hibrizilor. Această gamă răspunde unor probleme diferite pe care fermieri români le-au ridicat de-a lungul timpului, prin hibrizi ce se remarcă cu calităţi deosebite în ceea ce priveşte:

• Randament de producţie constant în toate zonele de cultură: Exocet, Dynastie
• Toleranţă la ger: Hornet, Sitro
• Toleranţă la secetă: Rally, Limone, Monalisa
• Toleranţă la boli: Exocet, Limone
• Sensibilitate scăzută la înclinare şi frângere: Flash, Safran

Această gamă acoperă grupe de maturitate diferite:

• Timpuri-semitimpurii: Dynastie, Limone, Safran, Sitro
• Intemediari: Rally, Hornet
• Semitardiv-Tardiv: Exocet, Flash, Monalisa

Pe baza constanţei în spor de producţie, pe diferite zone de cultură, în cultura mare, în teste ISTIS şi private, s-au detaşat diferiţi hibrizi:

• În interiorul arcului Carpatic: Flash şi Sitro,
• Moldova: Hornet şi Safran
• Muntenia: Rally, Limone, Monalisa
• Hibrizi ce au dovedit un randament ridicat la recoltă, în toate zonele de cultivare: Exocet şi Dynastie

Vizualizat: 748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!