Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizi de rapiţă pentru campania de toamnă

Publicat: 28 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vă prezentăm hibrizii de rapiţă pentru campania din această toamnă

Click pe poza pentru galerie!

SUMMIT AGRO

ELITE - hibrid timpuriu

Toleranţă bună la temperaturile scăzute din timpul iernii. Ramificare puternică - posibilitate de compensare a golurilor şi a producţiei. Potenţial de producţie de peste 5 to/ha.

ELVIS - timpuriu
Vigoare excelentă a plantulelor în toamnă. Rezistenţă sporită la temperaturile scăzute din timpul iernii. Potenţial ridicat de producţie de peste 5 to/ha.

ES HYDROMEL - timpuriu
Epoca înfloritului este timpurie spre medie. Vigoare bună la răsărire. Toleranţă sporită la temperaturile scăzute din timpul iernii. Ramificare puternică - posibilitate de compensare a golurilor şi a producţiei. Potenţial ridicat de producţie de peste 5 to/ha.

OLANO - timpuriu spre semitimpuriu
Are un sistem radicular bine dezvoltat şi ancorat în sol. Prezintă o vigoare bună la pornirea în vegetaţie. Potenţial ridicat de producţie de peste 5 to/ha.

ES ALIAS - semitimpuriu
Ramifică pornind din treimea inferioară a tulpinii spre vârf. Toleranţă sporită la temperaturile scăzute din timpul iernii. Potenţial ridicat de producţie de peste 5,2 to/ha.

ES BETTY - semitimpuriu
Hibrid din noua generaţie, cu potenţial mare de producţie. Număr foarte mare de silicve. Producţia, în principal, se obţine pe lăstarii laterali. Potenţial de producţie de peste 5,4 to/ha.

ES ARTIST - semitimpuriu spre semitardiv
Toleranţă sporită la temperaturile scăzute din timpul iernii. Ramificare puternică - posibilitate de compensare a golurilor şi a producţiei. Potenţial de producţie de peste 5,4 to/ha.

 

CAUSSADE

CSZ 107.15 NOU
Hibrid cu fertilitate restaurată

Este un hibrid cu o germoplasmă de excepţie, cu o putere de ramificare excelentă şi un număr mare de silicve/ramificaţie. Are o rezistenţă foarte bună la cădere şi scuturare. Este un hibrid cu un potenţial de producţie excepţional. CSZ 107.15 nu trebuie să lipsească din asolamentul d-voastră!

Puncte forte:
- Un potenţial de producţie excepţional
- Capacitate extraordinară de ramificare
- Rezistenţă bună la scuturare
- Un profil fitosanitar echilibrat
- Rezistenţă la ger

SCELNI CS (CSZ 8882)
Hibrid cu fertilitate restaurată

Este un hibrid semitardiv cu o vigoare deosebită şi o foarte bună stabilitate a producţiei, ceea ce determină o siguranţă a profitului chiar şi în condiţiile cele mai dificile din punct de vedere climatic şi tehnologic.

Puncte forte:
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Toleranţă la erbicidul clamazone
- Hibrid productiv cu plasticitate ecologică excelentă
- Excelentă rezistenţă la Phoma
- Conţinut ridicat în ulei

NODARI CS (CSZ 7382)
Hibrid cu fertilitate restaurată

Este un hibrid semiprecoce cu o vigoare vegetativă şi un profil fitosanitar foarte bun, care vă asigură recolte garantate în toate condiţiile pedoclimatice şi tehnologice.

Puncte forte:
- Talie medie: imprimă rezistenţă la cădere şi frângerea tulpinilor
- Excelent potenţial al randamentului
- Excelentă rezistenţă la iernare
- Coacere uniformă cu o mare rezistenţă a silicvei la fenomenul dehiscenţă
- Capacitate extraordinară de ramificare

TRIPTI CS
Hibrid cu fertilitate restaurată

Este un hibrid cu un start excelent în vegetaţie, repaus vegetativ foarte bine marcat la intrarea în iarnă cu eliminarea definitivă a riscului alungirii tijei florifere şi o capacitate excelentă de ramificare, ceea ce face ca eventualele goluri din cultură să fie compensate.

Puncte forte:
- Capacitate extraordinară de regenerare
- Uniformitate foarte bună în toate condiţiile de cultură
- Toleranţă la stres hidric
- Rezistenţă la ger
- Conţinut ridicat în ulei

 

PIONEER

Cererea de seminţe de rapiţă este încă foarte mare datorită nivelului ridicat al preţului acestora pe piaţă. În plus, stocurile de seminţe pentru ulei scad şi, de aceea, putem să ne aşteptăm la preţuri atractive şi la o voinţă crescândă de a cultiva rapiţă pentru ulei. Cu portofoliul său, Pioneer contribuie la aceasta satisfăcând chiar şi cele mai sofisticate nevoi ale fermierilor. Hibrizii Pioneer de rapiţă sunt consideraţi printre cei mai buni datorită conţinutului lor de ulei, producţiilor mari şi rezistenţei pe timpul iernii.

Produsele noastre unice, semipitice, sunt hibrizii MAXIMUS® care sunt adevărate inovaţii revoluţionare pe piaţa rapiţei de ulei şi, din 2011, am oferit soluţii şi pentru piaţa tolerantă la erbicid prin hibrizii noştri de rapiţă cu tehnologia Clearfield®.

PX100CL - Primul hibrid semipitic de rapiţă Clearfield®
- Hibrid semipitic care face parte din sistemul de producţie Clearfield®.
- Timpuriu, maturitate similară cu PR44D06, cu posibilităţi mari de producţie şi conţinut ridicat de ulei.

PT200CL - Primul hibrid înalt de rapiţă Clearfield®
- Conversia celui mai popular hibrid PR46W14. Principalele caracteristici sunt similare cu ale acestui hibrid, dar este mai
timpuriu cu 1-2 zile faţă de baza genetică.
- Cu acest hibrid, cultivatorii de rapiţă pot obţine producţii mari pe suprafeţe puternic infestate cu buruieni.

 

EURALIS SEMINŢE

ES ALONSO - timpuriu
Hibridul ES Alonso este câştigătorul detaşat al segmentului timpuriu, având un potenţial de producţie de 5.300 kg/ha, pretându-se la toate zonele de cultură din România.

ES CENTURIO - semitimpuriu
Hibridul ES Centurio oferă maximă satisfacţie fermierilor ce-l cultivă prin producţii mari, similar hibrizilor tardivi (potenţial de producţie de 5.600 kg/ha). Acesta prezintă un conţinut ridicat în ulei (50%) şi este foarte tolerant la boli ca Phoma şi Sclerotinia.

ES NEPTUNE - semitimpuriu
Hibridul ES Neptune este un hibrid consacrat pe piaţa românească, cu o vigoare mare la răsărire şi o dezvoltare rapidă la desprimăvărare. Datorită capacităţii foarte bune de ramificare şi lăstărire, acest hibrid va da producţii mari şi în condiţiile unor densităţi mai mici.

ES JASON - semitimpuriu
Hibridul ES Jason este un hibrid nou, de ultimă generaţie, cu o dezvoltare rapidă în toamnă şi deosebit de rezistent la frig. Potenţialul de producţie este de 5.800 kg/ha.

ES MERCURE - semitardiv
Hibridul ES Mercure este vârful de lance cu care Euralis vine în întâmpinarea clienţilor săi. Este unul dintre cei mai toleranţi hibrizi la frig iar potenţialul său de producţie atinge 5.900 kg/ha.

ES DANUBE - semitardiv
Hibridul ES Danube oferă profit sigur datorită geneticii ultra-performante fiind şi un hibrid deosebit de rezistent la frig. Potenţialul de producţie al ES Danube este de 5.300 kg/ha.

 

CODISEM

Se poartă CODISEM! Pentru că inovaţia generează progres, începând de anul acesta, SAVA Holding aduce în atenţia fermierilor hibrizi de rapiţă care înglobează rezultatele celor mai noi tehnici de ameliorare ale Departamentului de Cercetare CODISEM din Franţa. Hibrizii de rapiţă CODISEM sunt în permanenţă adaptaţi la condiţiile pedoclimatice şi tehnologice din România, ceea ce conferă o siguranţă şi o constanţă a producţiei în fiecare an.

CODIRAP - Adaptabilitate la orice tip de climă şi sol
Hibrid cu fertilitate restaurată, timpuriu/semitimpuriu, potenţial de producţie ridicat, repaus vegetativ foarte bine marcat, start excelent în vegetaţie, conţinut ridicat în ulei, număr mare de silicve/mp.

CODISUR - Regularitate şi productivitate la recoltare
Hibrid cu fertilitate restaurată, de talie mică, semitimpuriu, MMB de excepţie, rezistenţă foarte bună la scuturare, rezistenţă la traversarea perioadei de iernare, tolerant la secetă.

COD 0462 - Ramificare excelentă şi randament de producţie ridicat
Hibrid cu fertilitate restaurată, timpuriu/semitimpuriu, conţinut oleic ridicat, silicve şi tulpini sănătoase, foarte bună apărare la Phoma, rezistenţă la cădere, constanţă de producţie în toate condiţiile de cultură.

 

RAPOOL

SHERPA
- Producţii relative foarte bune de 106% faţă de martor în 2011 (în clasamentul BSA din Germania, omolog ISTIS în România)
- Vigoare foarte bună la răsărire care ajută dezvoltarea robustă în cazul însămânţărilor târzii
- Foarte bună rezistenţă la iernare, capacitate regenerativă şi stabilitate a producţiei

SHERPA este noul candidat ce avansează în topul testelor la nivel naţional (teste în condiţii de producţie organizate de BSA Germania). Diferenţa faţă de cel mai apropiat hibrid, VIS BY, este de 2%. Această diferenţă este echivalentul a aproximativ 93 kg/ha spor de producţie.

RUMBA
- Hibrid de talie medie cu foarte bună rezistenţă la cădere
- Foarte bună stare fitosanitară şi rezistenţă la iernare
Hibridul are o talie medie-joasă (143 cm) cu o foarte bună rezistenţă la cădere, nota 8.4 din 9 (în testări). Starea fitosanitară este de asemenea foarte bună, astfel că hibridul are nota 8.1 pentru rezistenţa la Botrytis Cinerea. În ceea ce priveşte rezistenţa faţă de alte boli specifice ale rapiţei se poate exprima o toleranţă medie ori peste medie. Este un hibrid semitimpuriu (cu 2 zile mai tardiv decât ROHAN ).

EDIMAX CL
- Hibrid de rapiţă de toamnă de tip CLEARFIELD®, tolerant la erbicid, ce poate fi semănat către sfârşitul epocii. Rezistenţă bună la iernare.
- Capacităţi bune de regenerare în primăvară. Talie medie. Înflorire şi maturare semi-timpurie. Hibridul poate fi folosit în cadrul sistemului de producţie CLEARFIELD®.

 

SAATEN UNION
ASTRADA

Hibrid semitardiv, cu o vigoare superioară în primele faze de vegetaţie, rezistent la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Rezistenţă bună la cădere şi scuturare. Recomandat în toate zonele de cultură a rapiţei de toamnă.

VECTRA
Hibrid cultivat pe suprafeţe mari din zona de nord-est, est şi de sud a României. Adaptat celor mai variate condiţii pedoclimatice.
Densităţile recomandate la hibrizi sunt cu cca. 20% mai mici faţă de soiuri datorită capacităţii de ramificaţie extraordinare. Producţii constante în fiecare an agricol.

FINESSE
Hibrid cu rezultate foarte bune în producţie, cultivat de fermieri în toate zonele agricole. Rezistenţă la temperaturi scăzute, cădere şi scuturare.
Producţii mari şi constante în fiecare an agricol.

MERANO
Hibrid restaurat complet, de mare productivitate. Rezistenţă foarte bună la iernare şi stres.
Hibrid timpuriu cu perioadă de vegetaţie scurtă prin care este evitată arşiţa la momentul înfloritului. Bună rezistenţă la cădere şi principalele boli.

NOBLESSE
Soi viguros în primele faze de vegetaţie şi rezistenţă foarte bună la temperaturi scăzute. Start bun la reluarea în vegetaţie.
Adaptabilitate foarte bună la condiţiile diferite de climă din România. Recomandat în toate zonele de cultură a rapiţei.

BELLEVUE
Soi semitimpuriu, rezistent la temperaturile scăzute din timpul iernii. Rezistenţă mare la cădere şi scuturare.
Producţii constante şi de calitate. Recomandat în toate zonele de cultură.

 

KWS SEMINŢE

Consumul de ulei vegetal, în ultimii 20 de ani, a fost mai mult decât dublu faţă de perioada precedentă, iar pentru viitor, datorită creşterii populaţiei globului, se prevede o şi mai mare creştere. Rapiţa de toamnă, una dintre cele mai importante surse de ulei vegetal, a devenit o cultură foarte profitabilă, care aduce foarte devreme resurse financiare fermierilor.

Companiile producătoare de seminţe acordă acestei culturi o importanţă deosebită, progresele făcute în ameliorarea rapiţei de toamnă sunt extrem de mari, iar KWS este unul dintre cei mai puternici amelioratori. În portofoliul KWS Seminţe, din cei 8 hibrizi de rapiţă de toamnă, trei sunt absolut noi, iar doi doar în al doilea an în piaţă.

TIMBER NOU - Doborâtorul de recorduri
Hibrid semitimpuriu, cu talie medie şi ramificare foarte puternică

- Potenţial de producţie excelent în condiţii ecologice diferite
- Conţinut excelent de ulei: 43-49%
- Ritm excelent de dezvoltare în toamnă
- Ritm bun de dezvoltare în primăvară
- Înflorire timpurie 
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la Phoma lingam

Recomandări: Densităţi la semănat 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Se recomandă semănatul în a doua parte a epocii de semănat, datorită ritmului excelent de creştere din toamnă.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

KODIAK NOU - Emblema excelenţei
Hibrid semitimpuriu, cu talie medie şi ramificare foarte puternică

- Potenţial de producţie excepţional
- Stabilitate deosebită de la un an la altul şi de la o zonă la alta
- Ritm de creştere excepţional în toamnă
- Ritm de creştere excelent în primăvară
- Conţinut excelent de ulei: 47-50%
- Înflorire timpurie 
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la Phoma lingam

Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Se recomandă semănatul în a doua parte a epocii de semănat, datorită ritmului excelent de creştere din toamnă.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

HYBRIROCK NOU - Tare ca piatra
Hibrid semitimpuriu, cu talie medie şi ramificare foarte puternică
- Potenţial de producţie foarte mare
- Stabilitate deosebiăa de la un an la altul şi de la o zonă la alta
- Ritm de creştere excepţional în toamnă
- Ritm de creştere excelent în primăvară
- Conţinut excelent de ulei: 47-50%
- Înflorire timpurie 
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la Phoma lingam
Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Se recomandă semănatul în a doua parte a epocii de semănat, datorită ritmului excelent de creştere din toamnă.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

TRAVIATA - Aria succesului
Hibrid semitimpuriu, cu talie medie şi ramificare foarte puternică

- Potenţial de producţie excepţional în condiţii ecologice diferite
- Stabilitate deosebită de la un an la altul
- Conţinut excelent de ulei: 45-50%
- Ritm mediu de dezvoltare în toamnă
- Ritm mediu de dezvoltare în primăvară
- Înflorire timpurie 
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la Phoma lingam

Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Se recomandă semănatul la începutul epocii de semănat, datorită ritmului moderat de creştere din toamnă.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

TURAN - Productivitate turată la maxim
Hibrid timpuriu, cu talie medie şi ramificare foarte bună

- Potenţial de producţie excelent
- Vigoare foarte bună la răsărire
- Creştere foarte rapidă în toamnă
- Ritm mediu de creştere la reluarea vegetaţiei în primăvară
- Înflorire timpurie
- Conţinut excelent de ulei: 43-50%
- Rezistenţă excelentă la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă foarte bună la Phoma lingam
- Rezistenţă bună Sclerotinia sclerotiorum
Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Semănatul se poate realiza şi în a doua jumătate a epocii de semănat.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

BRUTUS - Elimină concurenţa
Hibrid timpuriu, cu talie medie-înaltă şi ramificare puternică

- Potenţial de producţie foarte mare
- Vigoare foarte bună în toamnă
- Ritm mediu de creştere la reluarea vegetaţiei în primăvară
- Rezistenţă foarte bună la cădere
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Conţinut excelent de ulei în seminţe: 46-51%
- Rezistenţă foarte bună la Phoma lingam

Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Semănatul se poate realiza şi în a doua jumătate a epocii de semănat.
Zone de cultură: Câmpia de Vest, Câmpia Română, Bărăgan, Dobrogea

TASSILO - Răsplata muncii tale
Hibrid semitimpuriu, cu talie medie-înaltă şi ramificare foarte puternică

- Potenţial de producţie excelent
- Conţinut excelent de ulei: 45-49%
- Rezistenţă bună la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la cădere
- Rezistenţă foarte bună la Phoma lingam
- Creştere foarte rapidă în toamnă
- Ritm bun de creştere la reluarea vegetaţiei în primăvară

Recomandări: Densităţi la semănat: 55-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 45-50 plante/mp. Se recomandă semănatul în prima perioadă a epocii de semănat.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

TRIANGLE - Stabilitatea performanţei
Hibrid semitardiv, cu talie medie-înaltă şi ramificare excelentă

- Potenţial de producţie excelent
- Ritm mediu de creştere în toamnă
- Ritm mediu de creştere în primăvară
- Conţinut bun de ulei: 43-47%
- Rezistenţă excelentă la ger şi iernare
- Rezistenţă bună la Phoma lingam
- Toleranţă foarte bună la secetă

Recomandări: Densităţi la semănat: 50-60 boabe germinabile/mp, astfel încât să asigurăm la recoltare 35-45 plante/mp. Se recomandă semănatul în prima parte a epocii de semănat.
Zone de cultură: toate zonele de favorabilitate pentru rapiţa de toamnă.

Vizualizat: 1234 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!