Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizi de porumb Maisadour

Publicat: 28 aprilie 2017 - 14:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• explorarea ştiinţei în practica fermierilor

Nivelul actual şi ritmul intens în care se desfăşoară activitatea de ameliorare în cadrul companiei Maisadour Semences fac posibilă realizarea cu mai multă exactitate a obiectivelor propuse, într-un timp mai scurt. Investind în mai multe direcţii strategice, Maisadour implementează un program de ameliorare a porumbului în România, pentru fermierii români.

Hibrizi de porumb Maisadour

Apariţia hibrizilor de porumb pe piaţă nu a rezolvat problema producţiilor mici, competiţia între hibrizi fiind ridicată în permanenţă, chiar în interiorul aceleiaşi exploataţii agricole, de la un an la altul. De altfel, noua generaţie de hibrizi nu a fost o invenţie pretabilă imediat întregului teritoriu agricol al ţării. Actualmente, adaptarea mai bună a unor hibrizi pentru o anumită zonă se face separat, pentru fiecare zonă în parte.

Selectăm, producem şi comercializăm
La Maisadour, plecăm de la necesităţile fermierilor şi transpunem în practică un tip optim de plantă, un ideotip. Astfel, găsim la Maisadour Semences o bază de germoplasmă foarte bogată, ca urmare a varietăţilor comercializate: porumb pentru boabe, porumb siloz, porumb alb cu conţinut ridicat de amidon şi porumb sticlos, special pentru industria morăritului. Crearea unui ideotip cuprinde în primul rând definirea condiţiilor de mediu în care se cultivă acesta, apoi „conceperea” unui tip de plantă (linie consangvinizată), model cunoscut că influenţează performanţele în acest mediu, iar la sfârşit vine combinarea acestor trăsături pentru a obţine un hibrid.
La obţinerea fiecărui hibrid de porumb în parte ţinem cont de răspunsul favorabil la condiţiile climatice, economice, tehnologice, de utilizare şi de producere a seminţelor. Bazându-ne pe analizele de conformitate genetice şi pe o susţinere uriaşă din partea fermierilor, venim cu hibrizi din ce în ce mai valoroşi şi cu puritate genetică excepţională.
Recomandăm fermierilor să cultive hibrizii care se comportă cel mai bine pe tipul de sol specific fermei lor; totul la o mecanizare integrală. Atuul nostru constă în crearea de hibrizi cu o capacitate competitivă pentru spaţiul de cultură, cu o arhitectură corespunzătoare, o tulpină subţire şi elastică, activitate intensă şi prelungită a sistemului radicular şi foliar, rezistenţă la cădere şi la frângere, o desprindere uşoară a boabelor de pe ştiulete la recoltare şi un ritm rapid de pierdere a apei din bob. Dispunem de resurse genetice cu un important aport pentru productivitate. Testăm în toate zonele mari cultivatoare de porumb din Europa şi împărţim expertiza noastră cu toţi fermierii parteneri. ~nvăţăm de la fermieri, din practica acestora, şi punem în lumină un nou start în cultură pentru un nou hibrid.
Studiem fiecare amănunt pentru a obţine un hibrid adaptat fiecărei ferme în parte. Selectăm şi propunem spre comercializare şi cultivare material genetic competitiv. De la lungimea ştiuleţilor, la adâncimea şi modul de repartizare a rădăcinilor, de la suprafaţa foliară, la numărul de ramificaţii ale paniculului etc., aducem expertiza noastră prin programul AgroPlus: în funcţie de direcţia care o urmăriţi, Maisadour vă susţine cu hibrizii potriviţi. Stim că nu există miracole în producţia agricolă, dar există producţii mari cu Maisadour Semences.

Text şi foto: Maisadour

 

45 MII DE HIBRIZI DE PORUMB, ANUAL
Noul program Maisadour Semences de ameliorare a porumbului din România şi-a stabilit principalul multiobiectiv ca hibrizii obţinuţi să aibă o perioadă de vegetaţie FAO 300-500, capacitate de germinare la temperaturi scăzute, vigoare timpurie şi consum specific de apă scăzut. Ajutaţi de programul de inducere a haploizilor, creăm mult mai rapid linii consangvinizate cu caracter stabil. Producem anual aproximativ 45 mii de hibrizi de porumb. Testăm în peste două sute de mii de parcele experimentale şi selectăm 20% pentru o nouă testare. Unul-doi hibrizi se remarcă în mod deosebit, fiind propuşi pentru înregistrare, dar după o testare, în prealabil, de minim trei ani.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 301 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?