Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibridul SY Experto - producţii şi preţuri superioare la floare

Publicat: 30 decembrie 2019 - 02:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375 kg/ha la floarea-soarelui, pe cele 75 ha cultivate cu hibridul high-oleic SY Experto de la Syngenta. SY Experto foloseşte tehnologia Clearfield® şi se remarcă printr-o toleranţă foarte bună la mană, prezintă rezistenţă la frângere şi are un conţinut de acid oleic ridicat.

În toamna anului trecut, la fel ca şi ceilalţi fermieri din zonă, Cosmin Micu s-a confruntat cu o secetă pedologică care a afectat negativ culturile agricole. Rapiţa (335 ha) nu a răsărit, iar cerealele de toamnă au ieşit la suprafaţă târziu în iarnă. Pe cele 1300 hectare administrate de Procereal Agrosan (loc. Mănăştur, jud. Arad), Cosmin Micu a cultivat în anul agricol 2018/2019 cereale de toamnă pe 900 ha, 270 ha cu floarea-soarelui şi 130 ha cu porumb.


Anul acesta, Cosmin Micu a cultivat pentru prima dată floarea-soarelui high-oleică, folosind hibridul SY Experto, de la Syngenta. "Sunt foarte mulţumit de acest hibrid. A fost rezistent la mană şi nu am avut probleme cu frângerea tulpinilor. La alţi hibrizi convenţionali cultivaţi, de la alte companii, am avut probleme cu frângerea, nu foarte mari, dar suficient încât să nu fiu mulţumit. Spre surprinderea mea, producţia la floarea-soarelui high-oleică a fost mai mare decât la floarea convenţională, la care am obţinut o producţie de 4100 kg/ha, per total suprafaţă cultivată. La floarea high-oleică am recoltat 4375 kg/ha. Deci şi producţie mai mare, şi preţ mai bun", ne-a declarat Cosmin Micu.

Ferma lui Cosmin Micu_b

Cea mai profitabilă cultură a sezonului


Unul dintre "secretele" producţiilor ridicate este o foarte bună pregătire a patului germinativ şi păstrarea umidităţii în sol. Pentru aceasta, Cosmin Micu investeşte permanent în tehnică agricolă modernă. În acest an a cumpărat o semănătoare Horsch Serto SC de 12 m şi patru remorci pentru transportul cerealelor. Anul viitor va investi într-o combină, va cumpăra un disc nou şi un utilaj de la Väderstad - Rexius, destinat special pentru mărunţirea terenului.


Planul de cultură pentru anul agricol 2019/2020 include 360 ha de rapiţă, 400 ha de grâu, 130 ha de orz şi, în primăvara viitoare, floarea-soarelui şi porumb pe 500 ha. Chiar dacă vara trecută a fost o perioadă de secetă şi deficitul de apă s-a menţinut până în toamnă, rapiţa a răsărit bine pe toate cele 360 hectare semănate şi se află într-o stare bună de vegetaţie. Este încă nevoie de apă pentru o bună răsărire a cerealelor de toamnă şi pentru dezvoltarea culturilor.


De departe, cea mai profitabilă cultură de anul acesta din ferma lui Cosmin Micu a fost floarea-soarelui high-oleică. Preţul de vânzare a fost de 1615 lei/tonă, astfel că venitul realizat a fost de peste 7000 lei/ha. Acest venit la floarea high-oleică reprezintă echivalentul unei producţii de aproape 14 tone porumb/ha (0,5 lei/kg). Însă Cosmin a obţinut o producţie medie de porumb de aproape 12 t/ha.


"Sunt foarte mulţumit de hibridul Experto şi anul viitor îl cultiv probabil pe o suprafaţă mai mare, în jur de 150 ha, şi încet, încet vreau să schimb floarea-soarelui convenţională cu cea high-oleică, pentru că are un preţ mai bun la valorificare şi, în fond şi la urma urmei, banii contează, cel mai important este să facem profit cât mai mare", a încheiat Cosmin Micu.
Hibridul SY Experto poate fi cultivat în toate zonele ţării, densitatea recomandată fiind de: 55.000-60.000 plante recoltabile/ha. Este indicat un spaţiu de izolare de 300 m.


SY Experto prezintă toleranţă foarte bună la frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi), la Macrophomina şi la putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), precum şi toleranţă ridicată (HR) la Orobanche I rasa E şi la mana florii-soarelui (Plasmopara helianthi M9).

Cosmin Micu_b

Cosmin Micu: „În primăvara trecută m-am gândit să cultiv mai multă floarea-soarelui high-oleică, dar mi-a fost teamă că dacă nu am producţie cu ea ce mă fac...? Acum îmi pare rău că nu am cultivat o suprafaţă mai mare. Dar una peste alta, în fiecare an mai învăţăm câte ceva”.


SY EXPERTO - HIBRID HIGH-OLEIC, SEMITIMPURIU, CU TEHNOLOGIE CLEARFIELD®
- Hibrid high-oleic adaptat la condiţiile de cultură din toată ţara;
- Deţine un potenţial de producţie ridicat şi stabil;
- Prezintă un sistem radicular bine dezvoltat şi toleranţă la secetă;
- Talia plantelor este semi-înaltă cu o vigoare bună;
- Pretabil pentru condiţii de cultură intensivă;
- Hibridul prezintă rezistenţă la cădere şi o excelentă rezistenţă la frângere.


Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 2304 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?