Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Harta performanţelor: Fermierii CAMPIONI la rapiţă din OLTENIA

Publicat: 11 august 2017 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În judeţele Olt şi Dolj, hibrizii de rapiţă DuPont Pioneer au înregistrat producţii record şi în acest an. Acest lucru a fost dovedit la proba cântarului în cadrul mai multor societăţi agricole, motiv pentru care vă prezentăm fermierii campioni din zona Olteniei.

Judeţul OLT
În cadrul societăţii agricole Product Nefer, fermierul Ion Curcă şi ing. Ion Kiss au obţinut 5.333 kg/ha cu hibridul PR46W14.
“Am început lucrările pentru cultura rapiţei la sfârşitul lunii iulie, începutul lui august. Planta premergătoare a fost grâul, imediat după ce l-am recoltat, am arat terenul şi am dat cu discul imediat după arătură. Am aplicat îngrăşăminte la bază, 170 kg/ha de complexe 18.46.0 şi 150 kg/ha nitrocalcar. În toamnă nu am făcut tratamentul cu fungicid, am aplicat doar erbicid şi insecticid. În primăvară am aplicat 200 kg/ha uree, dar şi 2 tratamente cu insecticide, 2 fungicide, plus îngrăşăminte foliare. Am început recoltatul la sfârşitul lunii iunie, atunci când umiditatea era aproximativ de 7%“ , a specificat ing. Kiss.

Product-Nefer_b

Reprezentanţii societăţii din Scorniceşti s-au declarat mulţumiţi de modul în care s-a comportat rapiţa în acest an, motiv pentru care în următoarea campanie vor însămânţa aproximativ 250 ha. Din cadrul portofoliului Pioneer vor miza în mare parte pe acelaşi hibrid, dar vor încerca şi unul nou care promite producţii la fel de ridicate.

O altă societate care a obţinut producţii mari la rapiţă a fost Olt Piess. Aici, fermierul campion, domnul Ilie Popescu lucrează 1.700 ha, dintre care 480 hectare de rapiţă. A ales din portofoliul Pioneer hibridul PT225 şi a obţinut 4.900 kg/ha.

Olt-Piess_b
“Lucrările pentru rapiţă le-am început în jurul datei de 1 august, imediat după ce am recoltat grâul. Am aplicat îngrăşământul odată cu semănatul, mai exact 250 kg/ha complexe 18.46.0. În toamnă am aplicat un tratament cu fungicid şi unul cu insecticid, dar şi erbicid 80% din necesar. În primăvară am aplicat diferenţa de 20% de erbicid, alte 2 fungicide şi 2 insecticide. Recoltatul l-am început pe 2 iulie şi a durat 3 zile. Am un parteneriat foarte bun cu Pioneer, producţiile obţinute sunt mereu bune. Anul viitor voi semăna în jur de 500 ha de rapiţă, iar de la Pioneer merg pe aceeaşi hibrizi şi poate ceva nou”, a punctat Ilie Popescu.

La Agricola Internaţional, fermierul campion ing. Viorel Deresoiu a obţinut 4.500 kg/ha cu hibridul PT234 şi 4.300 kg/ha cu PT225.  În cadrul societăţii,  din totalul de 2.000 de hectare, 450 au fost însămânţate cu rapiţă.
“Pregătirea terenului am început-o în august. Am arat, unde au fost băltiri am scarificat, apoi am discuit, semănat şi tăvălugit. Odată cu semănatul am aplicat şi îngrăşămintele, 250 kg/ha 18.46.0. Am erbicidat pentru samulastră în special şi tot în toamnă am aplicat un fungicid şi un insecticid. În primăvară am mai dat un erbicid unde a fost cazul, plus încă un tratament cu fungicid şi insecticid. Recoltatul l-am început la jumătatea lui iunie” ,  a punctat ing. Deresoiu.

Agricola-international_b
În ceea ce priveşte campania următoare, fermierul campion va rămâne fidel celor doi hibrizi Pioneer, PT234 şi PT225 şi va însămânţa aceeaşi suprafaţă.

În cadrul societăţii agricole Longin din Şerbăneşti - Olt, domnul Longin Drăghicescu lucrează 5.600 de hectare, dintre care în această campanie a avut 1.070 hectare de rapiţă. A devenit fermier campion cu hibridul PR44W29, obţinând 4.324 kg/ha. “Am început lucrările după 20 august, iar semănatul dupa 1 septembrie. Plantă premergătoare a fost grâul, iar înainte de a semăna rapiţa am aplicat 350 de kg/ha de complexe NPK 20.20.0 sau 18.46.0, a depins de solă.  Tot în toamnă am dat cu erbicid pentru samulastră, cu insecticid şi am mai aplicat 200 kg/ha de nitrocalcar. În primăvată am fertilizat cu azot, 150 kg/ha şi am mai aplicat 2 tratamente cu insecticide şi fungicide”, a declarant fermierul campion Longin Drăghicescu.

Longin-Draghicescu_b

La Şerbăneşti, campania de recoltat a început pe 20 iunie şi a durat în jur de 15 zile. Anul viitor va însămânţa 900 de hectare cu rapiţă, iar din portofoliul Pioneer optează pe acelaşi hibrid - PR44W29.


Judeţul DOLJ
Şi în judeţul Dolj, hibrizii de rapiţă Pioneer au obţinut peste 4 tone/ha, iar fermierii campioni sunt Sorin Epure şi Dan Boiangiu, care au obţinut 4.500 kg/ha cu hibridul PT234.

Agrogali_b

Agrofortex_b
În cadrul societăţii Agrofortex din localitatea Dranic, domnul Dan Boiangiu lucrează 1.000 ha, dintre care campania aceasta 350 au fost însămânţate cu rapiţă. “După recoltarea grâului am început pregătirea terenului pentru rapiţă. Am arat şi discuit, iar înainte de semănat am aplicat 200 kg/ha de îngrăşăminte 12.52.0. Am semănat la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie şi am aplicat 1 tratament cu insecticid şi erbicid mai ales pentru samulastră. În primăvară au urmat tratamentele obişnuite, 2 la număr, cu insecticide şi fungicide. Nu au fost probleme speciale de-a lungul anului şi nu le-am avut pentru că am făcut tratamentele la timp. Recoltatul l-am început pe 20 iunie şi a durat 7 zile", a menţionat fermierul campion. Despre următoarea campanie agricolă susţine că în funcţie de cum va evolua vremea, dacă nu va mai fi secetă, va semăna aproximativ 250 de hectare cu rapiţă.


DuPont Pioneer este lider mondial în producerea, procesarea şi comercializarea seminţelor de porumb, soia, rapiţă şi lucernă.

Informaţii şi fotografii primite de la DuPont Pioneer

Vizualizat: 1452 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?