Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grupul Agromold își caută recunoașterea prin muncă

Publicat: 27 noiembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grupul de producători Agromold Bacău s-a constituit în luna decembrie 2012 din cinci entități juridice, al căror scop declarat este cultivarea plantelor agricole și comercializarea cerealelor, semințelor, furajelor și a tutunului neprelucrat. În curând, vor depune dosarul la Ministerul Agriculturii pentru recunoaștere

Click pe poza pentru galerie!

Cele trei ferme din comuna Letea Veche și câte una în Tătărăști și Sascut lucrează în comun aproximativ 800 de hectare. Practic, este o afacere de familie, în care cele cinci firme sunt coordonate de Mihai Pantelimon (foto), directorul executiv al Grupului de producători Agromold.


An agricol... bacovian, cu aripi de plumb și fără profit!

Întâlnirea cu inginerul Mihai Pantelimon s-a consumat într-o atmosferă tipic liricii bacoviene. O ploaie măruntă și rece stânjenea vădit lucrările campaniei de toamnă. „Ne-ați găsit tocmai în cromatica asta, plumburie, pur bacoviană, când stăm cu utilajele la capăt de lan. Am fi vrut să veniți când câmpul va bate spre verdele crud”, ne-a întâmpinat jovial gazda noastră.

În structura de producție a sezonului agricol trecut, grâul a ocupat jumătate din suprafața cultivată - 412 ha, producția medie înregistrată fiind de 4.500 kg/ha, la neirigat. „La prețul actual, după calculele noastre, nu pierdem, dar nici nu câștigăm nimic. O parte din grâu l-am vândut, aproximativ 430 tone, iar restul de 1.200 tone îl avem pe stoc, în magaziile noastre, pentru că va trebui să dăm arenda la oameni”, a explicat Mihai Pantelimon.

 

Contracte cu arendă mai mare

De la interlocutor mai aflăm că, începând de anul trecut, au fost schimbate contractele de arendă, în sensul că cei peste 1.600 de proprietari de terenuri vor primi 750 kg de grâu la hectar (la Tătărăști) și 800 kg de grâu la Letea Veche, față de 600 kg cât fusese contractat până acum. În plus, arendașul s-a angajat să le plătească titularilor și impozitul pe veniturile obținute din activitatea agricolă.

De aceea, cultivatorii trebuie să lucreze științific pământul încredințat, aplicând cele mai noi tehnologii, spre a smulge pământului cât mai multă roadă. Terenurile sunt amplasate în zone colinare și de șes, evident cu diferențe de producție. O mare realizare este că au reușit să compacteze tarlalele pentru a fi lucrate mecanizat.

 

Potențialul de producție al grâului “Pontențial”

În acest an, soiul de grâu “Potențial”, cultivat în zona Letea Veche, și-a exprimat… potențialul de producție și indicii de calitate, răsplătind, astfel, eforturile cultivatorilor cu o recoltă medie de peste 5 tone/ha.

Floarea-soarelui a fost cultivată pe 100 hectare. În zona de șes s-a realizat o medie de 3.300 kg/ha, în timp ce pe coline, doar 2.700 kg/ha. Întreaga producție obținută, de 300 tone, a fost vândută către o unitate de procesare din Vaslui, cu prețul de 1,04 lei/kg. Un preț mic, în comparație cu cel din 2012, când același procesator a cumpărat grânele cu 2,1-2,2 lei kilogramul de semințe.

„În condițiile acestui an, și la floarea-soarelui, ca și la grâu, reușim să ne închidem pe costuri, dar fără profit!”, ne-a declarat Mihai Pantelimon.


Condițiile de sol hotărăsc producția

Solul are diferite grade de fertilitate. Terenu-i mai bunișor la Sascut, unde-s peste100 ha, și la Letea Veche, aproape 400 ha. În zona colinară, la Tătărăști, aproape 300 ha sunt mai sărace în substanțe minerale. Firesc, prețul de cost al produsului agricol, dar și producția obținută sunt diferențiate. „La Letea Veche fac 5.000 kg de grâu la hectar, cu cheltuială normală, ca la toată lumea, în jur de 2.200-2.500 lei /ha, plus arenda; dincoace, la Tătărăști, mă duc la o producție de 3,5-4 mii kg/ha”, susține cultivatorul.

 

Producători de sămânță pentru nevoile proprii

Am intrat nițel pe tehnologia grâului, care se aplică, după cum aflăm, în funcție de... banii din cont.
În a doua decadă a lunii lui Brumărel, la momentul discuției noastre, mai erau de semănat circa 100 ha, din cele 325 programate. Cultura premergătoare a fost floarea-soarelui. „În acest ciclu productiv, așezăm sub brazdă soiul de grâu Boema C1, sămânță certificată, tratată și produsă de noi pentru nevoile proprii, deci nu avem să comercializăm.

După recoltarea florii-soarelui am intrat cu un disc greu la pregătirea patului germinativ. La semănat, lucrăm cu clasicele SUP 29. Nu avem o semănătoare Horsch, mult mai performantă; asta ne lipsește, dar o vom cumpăra în curând. Am fertilizat cu îngrășământ complex NPK: 18-46-0, în doză de 150 kg/ha”, a susținut fermierul.

 

Tratamente fitosanitare... aeropurtate

Despre fertilizarea culturilor am aflat că, de regulă, se aplică două lucrări; una toamna, prin distribuția uniformă a îngrășămintelor pe suprafața solului și încorporarea lor odată cu arătura, iar alta primăvara, fazial, cu uree în doză de 200 kg/ha. ”În ultimii ani am aplicat fazial îngrășămintele. Tratamentele fitosanitare le realizăm de cel puțin două ori, o dată cu erbicidarea și o dată cu avionul, când cultura se află în plin stadiu de vegetație. Nu știu dacă mai e voie să folosim avioanele utilitare, dar noi tot o facem. Există în Bacău un asemenea mijloc cu care aplicăm tratamentele”, a explicat Pantelimon.

 

Tehnica agricolă - prioritate

Grupul băcăuan a reușit să se înzestreze cu mașini și utilaje care erau absolut necesare. În parcul tehnic au apărut o semănătoare Kuhn pe 8 rânduri, o presă de balotat John Deere, o autoutilitară de transport și alte mașini agricole. Iar acum băncile bat la ușă. La fel și la inputuri. Deoarece nu au reușit comercializarea recoltei la un preț normal și nici achitarea datoriilor către firmele creditoare la termenele stabilite, se pot pierde anumite facilități contractuale încheiate cu creditorii.

„Spre deosebire de alții, noi am accesat fonduri. Avem un program susținut pentru modernizarea exploatațiilor agricole în urma căruia am cumpărat două tractoare de 160 și 250 CP, plug, grapă rotativă. De asemenea, am mai avut două măsuri accesate pe 112 - Instalarea tinerilor fermieri și din toată suma am achiziționat un disc greu și semănători.

Acum, prin Grupul de Acțiune Local, mai avem două proiecte eligibile în valoare de 79 mii de euro fiecare, care își urmează calea procedurală. Avem în intenție să ne mai dotăm cu încă două tractoare de mare productivitate și cu utilajele aferente”, ne-a declarat economistul Andrei Pantelimon, tânărul administrator al Grupului Agromold, în vârstă de 31 de ani, cel care s-a întrebuințat serios la realizarea acestor europroiecte finanțate din fonduri comunitare.


Uniți împotriva unei concurențe agresive

Cei cinci producători agricoli, uniți în Agromold, speră să facă față mai bine loviturilor de piață. „În județul nostru, concurența este acerbă, e destul de greu să faci față celor mari din piață. Cei mari vin peste micii proprietari de teren și le promit câte-n lună și-n stele pentru a le prelua puținul pământ. Arendatorul de rând nu știe să citească un istoric al celui care vine să-l momească cu promisiuni deșarte, ca și în politică! De aceea, în jurul arendei s-au născut discuții aprinse, litigii, procese...”, spune directorul executiv Mihai Pantelimon.


Lovitura la subvenția pe motorină

Inginerul în mecanică agricolă era profund nemulțumit de lovitura la subvenția pe motorină dată de politica guvernamentală. „Ne-a deranjat tam-tamul care s-a făcut în jurul subvenției la motorină.

Politicienii au zis că o să se acorde ajutorul înainte, dar până la urmă va veni în trimestrul IV în acest an și, bineînțeles, banii vor fi luați din bugetul pe 2014. Frumos și corect ar fi fost să primim pentru tot anul agricol 2013! Treaba cu subvențiile pe suprafață e mai complicată. Când s-a negociat cu UE, un milion de hectare nu era lucrat, acum acel milion ne afectează pe toți la plata pe suprafață. În loc să luăm 160 și ceva de euro pe hectar, cât se spune, o să luăm mai puțin cu aproximativ 10-13 la sută, cred eu!”, opinează inginerul Pantelimon.


Campania de toamnă, aproape de final

Grupul de producători Agromold a cultivat porumb pe 200 ha în zona Letea Veche. Producția a fost bună și va fi livrată, așa cum a fost înțelegerea contractuală, la Agricola Internațional. La data discuției noastre, 18 octombrie a.c., cultura fusese strânsă și transportată din câmp pe mai mult de jumătate din suprafață.

După eliberarea terenului se vor executa ogoarele de toamnă pe 200 ha. În câmp se va intra cu un modul de lucru format din tractoare Belarus, John Deere și un New Holland, care pot realiza, zilnic, 30-40 ha. În cel mult o săptămână, dacă vor fi zile prielnice de lucru, arăturile fi-vor încheiate.
Certitudinea o oferă cei șase mecanizatori destoinici care au grijă să exploateze întreaga suprafață de peste 800 ha.

 

SMA Sascut, între primele privatizări de succes

Mihai Pantelimon este inginer de mecanică agricolă. De când a absolvit facultatea, în anul 1977, a lucrat numai la SMA Sascut (Stațiunea pentru mecanizarea agriculturii Sascut) și numai în funcții de director. Între anii 1994 și 1995, unitatea s-a privatizat prin metoda MEBO și s-a numărat printre primele șase stațiuni de profil din țară.

Timp de aproape două decenii, mașinile și utilajele au fost exploatate la maximum. În primii zece ani, 1992 - 2002, formații de 40 de combine și tot atâtea tractoare au lucrat numai în județul Ialomița, la Făcăieni. „Companie de armată, nu campanie agricolă”, cum îi place să-i spună directorul Pantelimon. După ce au strâns suficient capital, au cumpărat tehnică agricolă nouă.

În urma a două divizări - una în 1998, iar a doua în 2006 -, s-a transformat într-o societate cu răspundere limitată. Așa a luat ființă SC Seprag SRL din Sascut, parte a grupului Agromold, condusă de inginerul Mihai Pantelimon. Trebuie spus că de mai mulți ani societatea Seprag se află într-o situație financiară bună, fără credite, dispune de fonduri proprii pentru activitățile curente financiare, de aprovizionare tehnică și de consumabile (piese, carburanți etc.), iar plata retribuțiilor nu a întârziat în nici un an, nici o zi!

 

UN AN AGRICOL NORMAL, CU OAMENI ANORMALI!?

”Din punct de vedere agricol, anul este normal! După mine, anormali sunt cei care ne conduc! Îi imput Ministerului Agriculturii că nu a venit cu un preț de intervenție cum era firesc pentru fermierii din România. S-ar fi impus, având în vedere nivelul subvențiilor pe care le primim și prețurile care au fost acceptate de Ministerul Agriculturii, cu Consiliul Concurenței, cu toate organizațiile lor. Pe piață nu sunt prețuri pentru fermieri.

Unde s-a mai pomenit să coste porumbul 47 de bani kilogramul!?”, s-a dezlănțuit Pantelimon, care a adăugat că „Anul 2012 a fost normal pentru noi, producătorii agricoli, chiar dacă a fost secetos, dar din punct de vedere al investițiilor financiare a fost normal. În ideea de a face producție și a face o agricultură modernă și performantă, noi ne-am apucat de investiții, o parte din ele cu rate scadente și-n 2013, iar resursele noastre financiare sunt limitate tocmai din cauza acestor prețuri mici de valorificare a produselor agricole”, susține directorul Mihai Pantelimon.

Vizualizat: 763 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!