Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRINDINA a „lovit” cultura de PORUMB? Iată ce e de făcut!

Publicat: 10 iunie 2017 - 17:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROBLEME ŞI... SOLUŢII! Cultura porumbului este frecvent supusă riscului de grindină, fenomen meteorologic extrem care, în unele situaţii, poate pune în pericol plantele agricole.

Urmările unui accident legat de grindină sunt destul de evidente, de la o simplă sfâşiere a limbului câtorva frunze superioare până în situaţia în care rămân în lan doar tulpinile. Pericolul mare este că în câmpul cultivat afectat de căderile de grindină poate fi supus presiunii bolilor, ştiut fiind că leziunile produse plantelor sunt porţi deschise pentru unii dintre agenţii patogeni.

Astfel, tăciunele comun (Ustilago maydis) profită de pagubele făcute de grindină pentru a se instala pe organele tinere ale plantei. De asemenea, speciile de Fusarium pot şi ele să se dezvolte pe organele afectate, dacă sunt condiţii favorabile pentru aceste ciuperci: Fusarium graminearum, pe tulpină, Fusarium secţiunea liseola pe ştiulete.

grindina-la-porumb_b

Soluţii curative şi preventive
În caz de pagube provocate de grindină pe o solă cultivată cu porumb trebuie să găsim răspunsurile la cel puţin două întrebări. Şi anume: prima ar fi dacă densitatea plantelor viabile care au supravieţuit în urma prăpădului ar justifica întoarcerea culturii. Şi a doua, dacă este recomandat resemănatul, iar data calendaristică va permite înfiinţarea unei noi culturi astfel încât să ajungă la maturitatea de recoltare.
Practica, a demonstrat că de cele mai multe ori, o cultură afectată de grindină este capabilă să realizeze o producţie cât de cât mulţumitoare.

Deci, fermierii trebuie să intervină la îngrijirea unui lan lovit de grindină prin câteva lucrări: efectuarea unei praşile, administrarea locală a unui îngrăşământ de tip starter, iar în contextul în care se poate iriga, ar fi necesară aplicarea unei udări.
De asemenea, se recomandă recoltarea cât mai devreme posibil a culturile de porumb ale căror ştiuleţi sunt afectaţi de grindină în scopul limitării consecinţelor dezvoltării ciupercii Fusarium secţiunea liseola.
Sursa: “Noutăţi de la Chemark Rom”, nr 20, mai 2017

Vizualizat: 4086 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?