Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRINDINA a „lovit” cultura de PORUMB? Iată ce e de făcut!

Publicat: 10 iunie 2017 - 17:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROBLEME ŞI... SOLUŢII! Cultura porumbului este frecvent supusă riscului de grindină, fenomen meteorologic extrem care, în unele situaţii, poate pune în pericol plantele agricole.

Urmările unui accident legat de grindină sunt destul de evidente, de la o simplă sfâşiere a limbului câtorva frunze superioare până în situaţia în care rămân în lan doar tulpinile. Pericolul mare este că în câmpul cultivat afectat de căderile de grindină poate fi supus presiunii bolilor, ştiut fiind că leziunile produse plantelor sunt porţi deschise pentru unii dintre agenţii patogeni.

Astfel, tăciunele comun (Ustilago maydis) profită de pagubele făcute de grindină pentru a se instala pe organele tinere ale plantei. De asemenea, speciile de Fusarium pot şi ele să se dezvolte pe organele afectate, dacă sunt condiţii favorabile pentru aceste ciuperci: Fusarium graminearum, pe tulpină, Fusarium secţiunea liseola pe ştiulete.

grindina-la-porumb_b

Soluţii curative şi preventive
În caz de pagube provocate de grindină pe o solă cultivată cu porumb trebuie să găsim răspunsurile la cel puţin două întrebări. Şi anume: prima ar fi dacă densitatea plantelor viabile care au supravieţuit în urma prăpădului ar justifica întoarcerea culturii. Şi a doua, dacă este recomandat resemănatul, iar data calendaristică va permite înfiinţarea unei noi culturi astfel încât să ajungă la maturitatea de recoltare.
Practica, a demonstrat că de cele mai multe ori, o cultură afectată de grindină este capabilă să realizeze o producţie cât de cât mulţumitoare.

Deci, fermierii trebuie să intervină la îngrijirea unui lan lovit de grindină prin câteva lucrări: efectuarea unei praşile, administrarea locală a unui îngrăşământ de tip starter, iar în contextul în care se poate iriga, ar fi necesară aplicarea unei udări.
De asemenea, se recomandă recoltarea cât mai devreme posibil a culturile de porumb ale căror ştiuleţi sunt afectaţi de grindină în scopul limitării consecinţelor dezvoltării ciupercii Fusarium secţiunea liseola.
Sursa: “Noutăţi de la Chemark Rom”, nr 20, mai 2017

Vizualizat: 4223 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?