Din 400 hectare cultivate, au rămas neatinse 50 ha de porumb! Printre fermierii din judeţul Galaţi, numele inginerului agronom Vasile Dajbog este rostit cu mare respect.
Seriozitatea, lucrul făcut cu temeinicie la timp şi profesionalismul l-au caracterizat toată viaţa. De când se ştie a lucrat numai în agricultură, iubindu-şi profesia mai mult decât orice pe lume, dar şi oamenii cu care a lucrat.
A fost şef de fermă, inginer şef şi director al unui IAS renumit în judeţul Galaţi. Acum Vasile Dajbog lucrează o suprafaţă de 400 hectare de teren în apropierea municipiului Galaţi, mai exact în comuna Smârdan. (Şi cum nimic nu este întâmplător, - ironia sorţii - locuieşte în Galaţi pe strada... Plugului!)
“Anul acesta a venit urgia! Grindina căzută la sfârşitul lunii iunie a făcut prăpăd printre culturi. A rămas neatinsă doar o solă de vreo 50 hectare cu porumb. Restul e ca după bombardament: proiectile de gheaţă mai mari în diametru decât oul de porumbel au calamitat lanurile cultivate. Au căzut sub rafale grâul, mazărea, floarea, păpuşoiul. Spre exemplu, din 11 hectare cultivate cu mazăre nu am putut strânge o mână pentru o fiertură. Grindina a băgat-o toată în pământ. Şi acum se mai văd craterele pe teren”, declară inginerul Vasile Dajbog.
Într-un an a pierdut tot grâul!
Fermierul gălăţean ne spune că este obişnuit cu astfel de “accidente” climatice. Într-un an, pe când era şef de fermă, nu a putut strânge niciun bob de grâu de pe 600 hectare cultivate. Acum a înaintat dosarul şi aşteaptă despăgubirile de la societatea de profil. Doar pentru grâu, cultură pentru a încheiat poliţă de asigurare! L-a costat cam 800 lei hectarul asigurat. Suma în cauză ar fi de circa un miliard de lei vechi. Dar, ar fi putut fi mult mai mare, însă grâul a fost asigurat pentru o producţie medie estimată la 5.000 kg/ha, în timp ce evaluarea din câmp a fost de 7.500 kg/ha!
Pentru porumb, mazăre şi floarea-soarelui nu a încheiat contracte de asigurare a culturilor.
Fermierul nu va ieşi în pagubă, dar nici în câştig!
Cu o voce calmă şi blândă, Vasile Dajbog susţine că în final nu va ieşi în pagubă, dar nici în câştig! Cu mari eforturi îşi va acoperi cheltuielile făcute cu producţia agricolă.
Rapiţă nu cultivă de câţiva ani. Fermierul susţine că este o cultură destul de pretenţioasă pentru condiţiile de climă şi pentru terenurile din jurul Combinatului Siderurgic de la Galaţi. Şi apoi, nu mai vrea să-şi asume riscuri nejustificate din punct de vedere agronomic şi economic: „De ce să semăn pe uscătura asta? Unii fermieri au făcut-o și au văzut că au greșit. În final au pierdut o grămadă de bani!”