Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD în ferma gălăţeanului Vasile Dajbog!

Publicat: 05 august 2018 - 13:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din 400 hectare cultivate, au rămas neatinse 50 ha de porumb! Printre fermierii din judeţul Galaţi, numele inginerului agronom Vasile Dajbog este rostit cu mare respect.

Seriozitatea, lucrul făcut cu temeinicie la timp şi profesionalismul l-au caracterizat toată viaţa. De când se ştie a lucrat numai în agricultură, iubindu-şi profesia mai mult decât orice pe lume, dar şi oamenii cu care a lucrat.
A fost şef de fermă, inginer şef şi director al unui IAS renumit în judeţul Galaţi. Acum Vasile Dajbog lucrează o suprafaţă de 400 hectare de teren în apropierea municipiului Galaţi, mai exact în comuna Smârdan. (Şi cum nimic nu este întâmplător, - ironia sorţii -  locuieşte în Galaţi pe strada... Plugului!)
“Anul acesta a venit urgia! Grindina căzută la sfârşitul lunii iunie a făcut prăpăd printre culturi. A rămas neatinsă doar o solă de vreo 50 hectare cu porumb. Restul e ca după bombardament: proiectile de gheaţă mai mari în diametru decât oul de porumbel au calamitat lanurile cultivate. Au căzut sub rafale grâul, mazărea, floarea, păpuşoiul. Spre exemplu, din 11 hectare cultivate cu mazăre nu am putut strânge o mână pentru o fiertură. Grindina a băgat-o toată în pământ. Şi acum se mai văd craterele pe teren”, declară inginerul Vasile Dajbog.        

vasile dajbog_b

Într-un an a pierdut tot grâul!
Fermierul gălăţean ne spune că este obişnuit cu astfel de “accidente” climatice. Într-un an, pe când era şef de fermă, nu a putut strânge niciun bob de grâu de pe 600 hectare cultivate. Acum a înaintat dosarul şi aşteaptă despăgubirile de la societatea de profil. Doar pentru grâu, cultură pentru a încheiat poliţă de asigurare! L-a costat cam 800 lei hectarul asigurat. Suma în cauză ar fi de circa un miliard de lei vechi. Dar, ar fi putut fi mult mai mare, însă grâul a fost asigurat pentru o producţie medie estimată la 5.000 kg/ha, în timp ce evaluarea din câmp a fost de 7.500 kg/ha!
Pentru porumb, mazăre şi floarea-soarelui nu a încheiat contracte de asigurare a culturilor.

Fermierul nu va ieşi în pagubă, dar nici în câştig!
Cu o voce calmă şi blândă, Vasile Dajbog susţine că în final nu va ieşi în pagubă, dar nici în câştig! Cu mari eforturi îşi va acoperi cheltuielile făcute cu producţia agricolă.
Rapiţă nu cultivă de câţiva ani. Fermierul susţine că este o cultură destul de pretenţioasă pentru condiţiile de climă şi pentru terenurile din jurul Combinatului Siderurgic de la Galaţi. Şi apoi, nu mai vrea să-şi asume riscuri nejustificate din punct de vedere agronomic şi economic: „De ce să semăn pe uscătura asta? Unii fermieri au făcut-o și au văzut că au greșit. În final au pierdut o grămadă de bani!”

Vizualizat: 2597 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?