Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRIJA MARE pentru PRODUCŢII porneşte de la SEMĂNAT!

Publicat: 09 mai 2017 - 15:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii aprilie am asistat la un episod de adevărată iarnă chiar în toiul primăverii.
De aceea, în luna mai trebuie să îndreptăm tot ce se poate sub aspect tehnologic, ţinând cont şi de avertizarea meteorologilor că urmează o vară fierbinte şi secetoasă, care va aduce probleme culturilor semănate.

Totodată, trebuie să facem ultimele lucrări din campania de semănat a acestui an agricol.

ATENŢIE, semănatul porumbului după epoca optimă, situaţie în care sunt mulţi cultivatori, micşorează recolta cu 500-1500 kg/ha în zonele de câmpie şi cu 200-1000 kg/ha în zona colinară, limitele menţionate fiind mai mari în anii secetoşi în culturile neirigate.
„Reamintim că necesarul de unităţi termice ale hibrizilor timpurii (grupa FAO 100-200) este de 801-1000oC şi de 1001-1100oC la hibrizii din grupa FAO 200-300; la hibrizii mijlocii (grupa FAO 300-400) necesarul termic este de 1001-1200oC, iar la hibrizii târzii (grupa FAO 400-500) este de 1201-1350oC şi ajunge la hibrizii foarte târzii (grupa FAO 550-600) la 1400oC. Acolo unde se întârzie mult data semănatului, pentru a evita situaţia ca în toamnă să nu ajungă la maturitate, se impune cultivarea de hibrizi timpurii. În condiţiile de secetă prognozate, folosiţi la semănat limita inferioară a densităţii, specifică hibridului”, explică Ioan Borcean, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

porumb-mai1_b

În ceea ce priveşte combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor, erbicidarea postemergentă în acest an s-a declanşat mai târziu, calendaristic, faţă de anii anteriori, din cauza condiţiilor climatice neobişnuite din prima parte a primăverii. La alegerea erbicidelor, se impune, pentru cei care au întârziat lucrarea, o atenţie specială nu numai compoziţiei floristice a buruienilor din culturi, dar şi fazei de vegetaţie a cerealelor, pentru a preveni efectele de fitotoxicitate care pot să apară la folosirea unor erbicide după formarea celui de-al doilea internod.

Atenţie trebuie acordată numeroaselor boli, dintre care pentru grâu amintim: pătarea în ochi a bazei tulpinii, rizoctonioza, făinarea, pălirea parazitară a frunzelor, helmintosporioza, ruginile cerealelor, fuzarioza ş.a.
Dintre dăunători menţionăm: gândacul ghebos, viermele roşu al paielor, gândacul bălos al ovăzului, afidele, muştele cerealelor ş.a.

Vizualizat: 3169 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?