Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRIJA MARE pentru PRODUCŢII porneşte de la SEMĂNAT!

Publicat: 09 mai 2017 - 15:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii aprilie am asistat la un episod de adevărată iarnă chiar în toiul primăverii.
De aceea, în luna mai trebuie să îndreptăm tot ce se poate sub aspect tehnologic, ţinând cont şi de avertizarea meteorologilor că urmează o vară fierbinte şi secetoasă, care va aduce probleme culturilor semănate.

Totodată, trebuie să facem ultimele lucrări din campania de semănat a acestui an agricol.

ATENŢIE, semănatul porumbului după epoca optimă, situaţie în care sunt mulţi cultivatori, micşorează recolta cu 500-1500 kg/ha în zonele de câmpie şi cu 200-1000 kg/ha în zona colinară, limitele menţionate fiind mai mari în anii secetoşi în culturile neirigate.
„Reamintim că necesarul de unităţi termice ale hibrizilor timpurii (grupa FAO 100-200) este de 801-1000oC şi de 1001-1100oC la hibrizii din grupa FAO 200-300; la hibrizii mijlocii (grupa FAO 300-400) necesarul termic este de 1001-1200oC, iar la hibrizii târzii (grupa FAO 400-500) este de 1201-1350oC şi ajunge la hibrizii foarte târzii (grupa FAO 550-600) la 1400oC. Acolo unde se întârzie mult data semănatului, pentru a evita situaţia ca în toamnă să nu ajungă la maturitate, se impune cultivarea de hibrizi timpurii. În condiţiile de secetă prognozate, folosiţi la semănat limita inferioară a densităţii, specifică hibridului”, explică Ioan Borcean, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

porumb-mai1_b

În ceea ce priveşte combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor, erbicidarea postemergentă în acest an s-a declanşat mai târziu, calendaristic, faţă de anii anteriori, din cauza condiţiilor climatice neobişnuite din prima parte a primăverii. La alegerea erbicidelor, se impune, pentru cei care au întârziat lucrarea, o atenţie specială nu numai compoziţiei floristice a buruienilor din culturi, dar şi fazei de vegetaţie a cerealelor, pentru a preveni efectele de fitotoxicitate care pot să apară la folosirea unor erbicide după formarea celui de-al doilea internod.

Atenţie trebuie acordată numeroaselor boli, dintre care pentru grâu amintim: pătarea în ochi a bazei tulpinii, rizoctonioza, făinarea, pălirea parazitară a frunzelor, helmintosporioza, ruginile cerealelor, fuzarioza ş.a.
Dintre dăunători menţionăm: gândacul ghebos, viermele roşu al paielor, gândacul bălos al ovăzului, afidele, muştele cerealelor ş.a.

Vizualizat: 3204 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?