Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grija faţă de sol, noua provocare a fermierilor

Publicat: 14 august 2017 - 22:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nevoia de a creşte productivitatea este de multe ori prost înţeleasă de către agricultori, aceştia mergând pe ideea că administrarea azotului este direct răspunzătoare şi unica formă de creştere a producţiei. În acest fel pierd din vedere un fapt important - degradează calitatea solului, iar în consecinţă scad dramatic şansele de a obţine o producţie ridicată pe viitor.

Pe tema protecţiei solului şi a soluţiilor potrivite pentru o agricultură durabilă am stat de vorbă cu specialistul Ioan Enoiu, administratorul firmei Naturevo.

Calciprill S14 şi Magprill corectează aciditatea solului
În urmă cu trei ani, Naturevo a propus agriculturilor din România soluţia Calciprill, iar în acest an a lărgit gama produselor pe bază de carbonat de calciu cu Calciprill S14 şi Magprill, toate fiind îngrăşăminte şi amendamente sub formă micronizată şi granulată, produse de firma Omya.
Calciprill are în componenţă 91% carbonat de calciu, Calciprill S14 - carbonat de calciu şi sulf, iar Magprill conţine carbonat de calciu şi carbonat de magneziu. Toate aceste produse sunt potrivite pentru solurile acide şi pentru cele care au nevoie de un conţinut mai ridicat de magneziu. „Acolo unde avem terenuri foarte puternic acide şi cu tasare foarte mare, recomandăm Calciprill, care are un conţinut de peste 91% carbonat de calciu. Acolo unde este nevoie şi de sulf, venim cu Calciprill S14, care scade cantitatea de carbonat de calciu la 39%, ea fiind completată de sulf (35%). Acolo unde este nevoie şi de magneziu, folosim Magprill - o combinaţie de carbonat de calciu (61%) şi carbonat de magneziu (32%). Se face o corectare a acidităţii solului, dar va fi şi o cantitate de magneziu suficientă pentru ca planta să se dezvolte şi să aibă un conţinut de clorofilă mai ridicat. Toate acestea trebuie să intre pe nişte măsuri culturale complexe”, ne-a explicat Ioan Enoiu.

Soluţii pentru solurile destructurate
Spre deosebire de clasicul carbonat de calciu, produsele Calciprill, Calciprill S14 şi Magprill au o consistenţă foarte fină, particulele de carbonat de calciu fiind între 0 şi 200 microni, faţă de milimetri la celelalte produse. Particulele micronizate sunt granulate, iar mărimea granulelor uniforme este între 3 şi 4 mm şi cu o prăfuire destul de redusă. „Spre deosebire de Calciprill, pe care noi l-am orientat spre terenurile acide, Magprill şi Calciprill S14 pot merge foarte bine şi pe terenurile neutre cu un grad mai ridicat de alterare a structurii solului. Fermierii mărunţesc prea mult solul şi apare fenomenul de destructurare. Ca soluţie, avem acest grup de produse, corelat cu o nutriţie echilibrată - cu eliberare controlată -, şi cu stimularea seminţei, toate împreună făcând ca procesele să se desfăşoare corect. De multe ori, în solurile acide cu tasare mai puternică, cu structură mai slabă, dacă utilizăm produsele pentru stimularea seminţei, plantele acceptă şi condiţii mai dificile”, a detaliat Ioan Enoiu.
În general, produsele pe bază de carbonat de calciu se aplică la pregătirea solului înainte de semănat, fiind necesară prezenţa lor în zona patului germinativ şi 5-7 cm mai jos. Nu este recomandată administrarea pe toată adâncimea de arat/cu subsolierul, pentru că se dispersează foarte mult cantitatea şi efectul se disipează. „Teoretic, produsul se aplică înainte de arat, dar cantitatea necesară s-ar dubla, chiar tripla. În cazul nostru, noi spunem că cel mai bine este să se aplice la pregătirea terenului înainte de semănat sau plantat. Dar dacă facem plantaţie pomicolă sau viticolă, ideal este să dăm la groapă”, a precizat Ioan Enoiu.

pH-ul optim şi randamentul fertilizării
Pe solurile acide, nici eficacitatea îngrăşămintelor nu este maximă. Testele făcute de Omya arată că la un pH de 4,5 al solului, planta dispune doar de 30% din azotul administrat, de 23% din fosfor şi de 33% din potasiu. În schimb, la un pH de 6,5 randamentul îngrăşămintelor este de sută la sută. „Problemele cele mai mari privind aciditatea solului sunt în zonele subcarpatice de sud şi de est, în unele zone din Bărăgan, unde terenurile sunt acidifiate. În Argeş până în Teleorman sunt zone cu acidifiere, aproape toată Transilvania are terenuri acide, excepţie face Câmpia de Vest - Satu Mare, Bihor, unde terenurile sunt neutre în mare parte. Cam 50-60% din suprafaţa agricolă a ţării ar trebui corectată. Nu există o reţetă standard care să funcţioneze. Din păcate, fermierii nu încep să lucreze în direcţia protecţiei solului”, a spus administratorul Naturevo.

Nutriţie echilibrată pentru protecţia solului
Carbonatul de calciu participă şi la restructurarea solului, la schimbarea echilibrului aero-hidric din sol. „Însă trebuie înţeles că acest produs nu poate face minuni singur. Calciprill nu conţine în sine nici un microorganism sau ceva care să stimuleze direct microorganismele din sol. El poate să creeze condiţii mai bune pentru ca microorganismele să înceapă să se înmulţească şi să se dezvolte”, a explicat Ioan Enoiu.
În paralel cu aceste produse, Naturevo recomandă şi îngrăşămintele cu eliberare controlată (Novatec Classic, produsele NGOOO şi NG), care au în componenţă şi inhibitorul de nitrificare şi determină şi un echilibru al microorganismelor din sol. „Contează să ai un amendament/îngrăşământ cu calciu şi să ai lângă el un îngrăşământ de bază care să coreleze aceste activităţi. Novatec are un conţinut ridicat de potasiu direct asimilabil, magneziu, fier, zinc, elemente foarte importante pentru aparatul radicular. Şi aşa intrăm pe zona de stimulare a rădăcinilor - cu Rootip, Kerafol şi Fighter Phos, trei produse care lucrează împreună pentru dezvoltarea foarte rapidă a microorganismelor din sol. Fighter Phos are efect fungicid, bactericid şi de intensificare a tuturor proceselor fiziologice din plantă, mărind şi rezistenţa la infecţii, la stresul abiotic”, ne asigură Ioan Enoiu.

Ioan Enoiu
Ioan Enoiu, administrator Naturevo: „50% din suprafeţele din România sunt fie soluri acide, fie acidifiate, pentru că materia organică se mineralizează. Şi lucrările mecanice pot concura la această mineralizare a materiei organice şi, apoi, la acidifiere. Cauza este utilizarea neraţională a fertilizanţilor, pentru că se folosesc fertilizanţi cu reacţie acidă. La prima vedere aceştia sunt cei mai ieftini, dar randamentul lor de utilizare este foarte scăzut şi, în acest fel, devin scumpi. Un sol acidifiat îşi pierde multe alte calităţi. Îşi pierde structura, se tasează mult mai uşor şi se diminuează activitatea microbiologică din sol. Toate acestea duc la pierderea unor caracteristici necesare solului”.


BENEFICIUL ACOPERĂ COSTUL INVESTIŢIEI
Prin utilizarea îngrăşămintelor cu calciu se poate obţine un spor de producţie semnificativ. Conform testelor realizate de producător, o creştere a pH-ului solului cu 0,5 unităţi poate aduce un spor în producţie de 1,2 tone/ha la cerealele păioase, de o tonă la hectar pentru porumbul boabe, de 12 tone la hectar pentru sfecla de zahăr şi de 3 tone masă verde la porumbul furajer. „Primele efecte se văd din primul an de utilizare. Dacă merg pe tot pachetul, nu doar pe amendamentul de sol, atunci rezultatele sunt mult mai vizibile. Poate doar 10-15% dintre fermieri pot să-şi dea seama de diferenţă dacă utilizează numai Calciprill şi dacă sunt soluri puternic acidifiate. Dacă fac toată tehnologia recomandată, atunci diferenţa este atât de mare, încât nici nu te mai întrebi de costuri. Produsul ajunge să fie gratis, pentru că se acoperă costul lui din primul an. Chiar dacă efectul se întinde pe doi-trei ani, noi recomandăm ca acolo unde solurile sunt profund alterate şi acidifiate, cu aciditate sub 5, să se administreze timp de doi-trei ani consecutiv”, a explicat Ioan Enoiu.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?