Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GREŞELI la ERBICIDARE

Publicat: 13 iunie 2019 - 13:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucrarea de erbicidare este una de mare responsabilitate prin efectele pe care le are asupra culturilor agricole. Se pot face cheltuieli fără nici un efect atunci când se alege greşit erbicidul sau când se calculează o concentraţie redusă, deoarece nu sunt distruse buruienile, în schimb poate avea şi efect fititoxic, la supradozaj distrugând culturile agricole.

 

Iată de ce este necesară cunoaşterea şi evitarea oricăror greşeli la erbicidarea plantaţiilor agricole.

Erbicidare_b

Cheltuieli inutile sau investiţii şi mai păguboase
Iată cele mai frecvente greşeli la aplicarea soluţiilor de combatere a buruienilor:
• Aprovizionarea greşită a erbicidului, fie din cauza confuziei denumirii comerciale, fie din cauza schimbării ambalajului sau din alte motive. Trebuie să fie bine stabilite culturile care se erbicidează şi care este faza când plantele respective suportă (tolerează) produsul chimic, precum şi faza când buruienile prezintă maximum de sensibilitate. Este necesară cunoaşterea speciilor de buruieni din cultura respectivă şi gradul de îmburuienare, în funcţie de care se aprovizionează erbicidul.
• Stabilirea greşită a dozei de erbicidat, fără a se ţine seama de textura solului (doză redusă pe solul nisipos), de pH-ul solului şi mai ales de conţinutul în argilă şi în humus.
• Nu se prognozează în perspectivă rotaţia culturilor pentru a se ţine seama de persistenţa şi remanenţa erbicidelor folosite şi de gradul de sensibilitate al viitoarelor culturi la aceste erbicide.
• Deplasarea agregatului de erbicidat se face fără a avea culoare speciale făcute odată cu semănatul sau fără a avea o jalonare corectă, realizând fâşii neerbicidate sau prin suprapuneri, suprafeţe cu supradozaj fitotoxice.
• Se administrează erbicide pe suprafeţe insuficient mărunţite şi nivelate, ducând la repartizarea neuniformă a erbicidului, cu influenţă redusă asupra gradului de distrugere a buruienilor.
• Nu se foloseşte apă curată, bine filtrată, la prepararea lichidului de erbicidat, care poate înfunda duzele instalaţiei.
• Inainte de începerea lucrării de erbicidat nu se face un instructaj temeinic lucrătorilor care execută operaţiunile, pentru a cunoaşte normele de protecţie a muncii şi pentru a evita accidentele.

Cum să procedaţi corect
Precizez că substanţele de erbicidat pot fi preparate sub formă de soluţie, suspensie sau emulsie, şi le vom spune generic lichid de erbicidat.
• Atât în timpul preparării lichidului, cât şi în timpul erbicidării, se ţine permanent în funcţiune agitatorul, pentru a asigura omogenizarea lichidului şi a evita depunerile, dar nu trebuie o agitare violentă, care provoacă spumă în rezervor.
• Trebuie evitată staţionarea agregatului de erbicidat pe parcelă, pentru diferite intervenţii, deoarece în zona respectivă se poate provoca supradozaj fitotehnic. Pentru a evita acest fenomen, ar fi indicat ca toate duzele să fie prezăvute cu antipicurătoare.
• La aplicarea erbicidelor volatile, acestea trebuie încorporate în sol, în maxim 15-20 de minute. De aceea ar fi indicate agregate complexe care realizează concomitent aplicarea erbicidelor şi încorporarea lor în sol.
• Pompa de stropit nu se menţine în permanenţă paralelă cu suprafaţa solului, în timpul lucrului, pentru a asigura repartizarea uniformă a erbicidului pe întreaga suprafaţă tratată.
• Nu se montează pe rampa de stropit duze lotizate, care distribuie aceeaşi cantitate de lichid pe suprafaţa tratată.
• Desfundarea duzelor nu se face corect, cu aer comprimat, ci cu sârmă, provocând decalibrarea acestora.
• O greşeală este faptul că ce prepară lichid mai mult decât se poate administra într-o zi, iar surplusul nu poate fi folosit în ziua următoare.
• Proba de lucru a echipamentului de erbicidat nu se face întotdeauna riguros privind viteza de deplasare şi presiunea de lucru, pentru o lucrare de calitate.

 

INFLUENŢA FACTORILOR METEOROLOGICI
- temperatura optimă de aplicarea a erbicidelor este de 16-20oC. La peste 25oC, se intensifică volatilizarea erbicidului;
- nu se erbicidează pe insolaţie puternică, deoarece poate avea loc descompunerea erbicidului, iar stomatele fiind închise, efectul este redus;
- umiditatea relativă a aerului trebuie să fie peste 65%, pentru a reduce evaporarea lichidului;
- viteza vântului să fie sub 3-5 m/sec., pentru distribuirea uniformă şi evitarea driftului. Deplasarea picăturilor de lichid depinde de viteza vântului şi de mărimea picăturilor. Astfel, la 2 m/s, picăturile cu diametrul de 500 μ se deplasează 16,3 m, faţă de cele de 300 μ, care sunt transportate pe 28,9 m, iar cele de 100 μ - 120,5 m. La 5 m/s, picăturile cu diametrul de 500 μ se deplasează 43,2 m, faţă de cele de 300 μ - 71,1 m sau de 100 μ - 303,7 m.
- după aplicarea erbicidului, nu trebuie să plouă timp de 6-8 ore, căci ploaia poate spăla erbicidul.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Vizualizat: 2093 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!