Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Grâul spelta: Tehnologie, beneficii şi particularități de cultivare

Publicat: 23 septembrie 2022 - 16:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grâul spelta este o specie cultivată încă din epoca bronzului extinsă în cultură în zona popoarelor germanice. În prezent este cultivată pe suprafețe limitate în Elveția, Germania, Suedia, Belgia și izolat în nordul Spaniei, Turcia și SUA. Recoltele care se obțin, citate în literatură, sunt cuprinse între 2800 – 7450 kg/ha.

Plantele de grâu spelta au tulpini tari, înalte de 100 cm, cu internodii goale. Spicele sunt lungi, laxe, cu rahisul fragil. Boabele la maturitate rămân îmbrăcate în palee. Paleele reprezintă 21 – 24% din recoltă. Specia se cultivă în zonele mai umede și răcoroase.

 

Beneficiile grâului spelta

 

În prezent specia prezintă mult interes datorită compoziției armonioase a boabelor în vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi și un conținut ridicat de fibre și albumine. Dintre vitamine se menționează A, E, B1, B2, PP, acizi grași, minerale esențiale (fier, magneziu, fosfor, calciu) și numeroase microelemente.

Sunt menționate efectele produselor obținute din boabe prin stimularea metabolismului, accelerarea activității rinichilor și detoxifierea organismului. Au efect de regenerare a  celulelor, mărind capacitatea potențialului intelectual. Produsele din boabele spelta sunt recomandate în leucemie, cât și în alimentația persoanelor cu intoleranță la gluten, datorită structurii  moleculare a proteinelor cu similitudine cu conținutul plasmei umane. Făina este de foarte bună calitate, folosită la fabricarea pâinii fără amelioratori.  Se  recomandă boabele sub formă de fulgi în alimentația copiilor, bătrânilor și a persoanelor debile.

 spelta_b


Principalele verigi tehnologice:

Rotația culturii.

Bune premergătoare sunt plantele care părăsesc terenul devreme ( mazărea, fasolea, borceagul, rapița, cartofii timpurii)

Fertilizarea

Având sistemul radicular slab dezvoltat, cu putere redusă de solubilizare a fosforului din combinațiile din sol, răspunde favorabil la aplicarea de doze moderate de îngrășăminte cu azot și fosfor.

Faptul că specia prezintă importanță pentru cultura ecologică, s-au făcut cercetări privind fertilizarea cu gunoi de grajd și alte îngrășăminte organice, obținându-se sporuri mari de recoltă.

Sămânța și semănatul.

Soiurile de grâu spelta denumite în UE ,, soiuri reale” sunt:OBERKULMER ROTKORN, SCHWABEN OSTRO.

 

În prezent s-au introdus în cultură soiurile:

 

HUBEL, ROUQUIN, REDOUTE obținute prin încrucișări, care sunt mai productive și au tulpini mai scurte.

Pentru semănat se folosesc loturile de sămânță cu P=98%, EG=85% și MMB cât mai mare.

Perioada de semănat  este 1 – 20 octombrie.  Semănatul mai devreme expune plantele la atacul de făinare. Întârzierea semănatului se soldează cu pierderi de recoltă de 20 – 30 kg/zi în luna octombrie și de 50 – 80 kg/zi în luna noiembrie. Până la intrarea în iarnă plantele au nevoie de 400 – 4500C, pentru formarea a 3 – 4 frunze și 1 – 2 frați.

Densitatea de semănat  trebuie să asigure la recoltare 500 – 700 spice/m2.

Cantitatea de sămânță  este de 200- 250 kg/ha. Distanța între rânduri 10 – 18 cm.

Adâncimea de semănat  este de 4 – 5 cm pe solurile cu textură mijlocie și umede și de 5 – 6 cm pe solurile uscate și ușoare.

În prezent în România se cultivă soiul OBERKULMER ROTKORN, la  care producțiile obținute au fost de 3000 – 3600 kg/ha. Suprafețele sunt limitate. Sămânța folosită la semănat provine din Germania cu obligația cultivatorului ca întreaga producție să fie contractată cu furnizorul de sămânță.

În prezent se apreciază că grâul spelta prezintă interes în România pentru zonele cu climat mai rece și umed, unde este posibil să fie mai rentabil decât alte cereale.

Interesul față de această specie a crescut datorită faptului că dă bune rezultate și în condiții de fertilizare cu doze mici de îngrășăminte și puține tratamente fitosanitare. În aceste condiții este promovat în țara noastră pentru agricultura ecologică.

 

Vizualizat: 1293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?