Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâul românesc îşi exprimă întregul potenţial productiv

Publicat: 11 decembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bogdan Dediu nu a vrut să îmbrace roba de avocat, ci a dorit să pledeze pentru Codul bunelor practici în agricultură

Click pe poza pentru galerie!

Bogdan Dediu este unul dintre tinerii fermieri gălăţeni care obţin, an de an, producţii mari, sigure şi stabile. Împreună cu tatăl şi cu fratele său exploatează, fiecare pe societăţi separate, 1.150 ha de teren.

 

Glosa - 6.004 kg/ha

Terenul, situat pe fundul unei foste bălţi, în perimetrul Brateşului de Sus, prezintă patru categorii de fertilitate. Dar, printr-o fertilizare corectă şi echilibrată, ce ţine cont de cartarea agrochimică şi prin respectarea riguroasă a tehnologiei de cultivare, se obţin rezultatele scontate.

La grâu, soiul Glosa şi-a demonstrat, de departe, încă o dată calităţile excepţionale pentru panificaţie, cu o  producţie medie de 6.004 kg/ha. „În general, am valorificat destul de bine recolta de grâu, în sensul că am obţinut 0,7 lei/kg pentru o cantitate mai mare de 1.000 tone. Realizăm an de an producţii net superioare la toate culturile. Nu facem economie la substanţele şi produsele noi apărute pe piaţă, în special la îngrăşăminte, fungicide, erbicide, insecticide”, ne-a declarat fermierul.

În lunca Prutului, se face agricultură performantă. Ştiinţa şi experienţa specialiştilor de aici se materializează şi prin cultivarea loturilor semincere la cerealele păioase. „Suntem producători de sămânţă de orz. Luăm baza de Institutul Fundulea, o multiplicăm şi producem sămânţă. Recoltele obţinute - cantitativ şi calitativ - ne-au răsplătit din plin întotdeauna priceperea tehnologică şi eforturile”, a susţinut Bogdan Dediu.


Genetica Monsanto la rapiţă

În 2013, şi cultura de rapiţă le-a oferit satisfacţie fermierilor din Brateşul de Sus. O solă de 130 ha a fost cultivată cu genetică de la Monsanto. Cei doi hibrizi semitardivi folosiţi -  Exagone şi Extend - şi-au demonstrat în câmp calităţile: toleranţă la scuturarea boabelor din silicve, rezistenţă la cădere şi potenţial de producţie ridicat. Recolta s-a apropiat de 5 tone/ha. Orzul furajer a dat în jur de 5,5 tone/ha.
Şi la porumb şi la floarea-soarelui producţiile au fost bune! Numai că preţurile de valorificare au căzut la jumătate.

 

Înzestrarea tehnică este prioritară

Bogdan Dediu este reticent, deocamdată, în privinţa construirii spaţiilor de depozitare. „Nu ne-am dorit să facem depozitare pentru că, de regulă, cine a oprit producţia pe stoc a pierdut. Cunosc fermieri care anul trecut nu au vândut porumbul cu 1 leu/kg, l-au ţinut pe stoc şi în primăvară au fost nevoiţi să-l dea cu 0,8 lei/kg”, a precizat tânărul fermier.

Pentru afacerea din baltă, prioritară a fost înzestrarea tehnică. Bogdan Dediu este convins că tehnologiile noi de cultură se aplică numai cu maşini, utilaje şi agregate agricole de înaltă performanţă. De aceea, a accesat două programe SAPARD şi unul de 60 mii de euro pentru tehnică agricolă de vârf.

„Avem dotarea necesară, tractoare Claas din gama de 150, 200 şi 360 CP, semănători Lemken şi Amazone, un disc Lemken, semănători de prăşitoare şi de păioase pe 8 rânduri, avem o freză cu care facem în tandem toate lucrările. Recent am mai luat o combină Claas Tucano. De fapt, cu potenţialul tehnic pe care-l deţinem putem lucra peste 2.000 ha”, a opinat Dediu.


Proiect pe irigaţii selectat la finanţare

Exploataţia agricolă are terenul la irigat. Aici există o federaţie a organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii. „Suntem la prima treaptă de udare, o normă de irigare de 1.000 mc apă/ha ne costă cam 300 lei/ha şi am aplicat cam două-trei ape”, a spus fermierul. În curând, o nouă staţie de punere sub presiune va fi retehnologizată. Proiectul depus pe Măsura 125 - Irigaţii, în valoare de aproape 1 milion de euro, a fost declarat eligibil şi va intra în curând la finanţare.

Vizualizat: 678 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!