Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâul - inamicul public nr. 1

Publicat: 25 ianuarie 2011 - 14:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când lucrurile nu merg bine, înseamnă că există o problemă. Pentru ca lucrurile să meargă bine problema trebuie identificată şi rezolvată

Click pe poza pentru galerie!

Contrar anumitor opinii, nici în agricultură lucrurile nu merg bine. Numai că avem mari speranţe că situaţia va începe să meargă pe drumul cel bun deoarece condiţia necesară a fost îndeplinită: a fost identificată problema. Şi, culmea, era pe masa noastră în fiecare zi, deci putem spune că era sub nasul nostru.

Da! Cauza care a generat toate problemele era grâul. De o vreme prea se face după capul lui: prea mult şi generează o serie întreagă de probleme. Şi culmea, niciodată nu are calitate.

În ceea ce priveşte problema cantităţii, prin graţia divină lucrurile încep să se rezolve: în primăvară o parte din culturi au fost distruse de inundaţii, ploile din timpul recoltatului au provocat pierderi cantitative şi calitative, „gâlceava” de pe piaţa grâului asociată cu vremea din această toamnă vor duce la reducerea suprafeţei ce se va semăna cu grâu.

Vom scăpa, în acest fel, de grija de a estima necesarul de grâu pentru consum intern şi eventuale cantităţi pentru export.

Dar, conform proverbului „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă-n traistă”, va rămâne în grija noastră rezolvarea problemei calităţii grâului. Şi nu este un lucru neînsemnat, pentru că grâul ca materie primă trebuie să aibă calitatea potrivită.

Prin măsuri tehnologice, se poate obţine grâu de calitate. Dar rezolvarea problemei calităţii grâului are două componente: stabilirea parametrilor tehnici care definesc noţiunea de „calitate”; stabilirea precisă a metodelor de determinare pentru parametrii tehnici.

A. La acest punct lucrurile sunt lămurite aproximativ. Adică nu sunt tulburi, dar nici limpezi. Pentru că unii sunt indicii din textele de lege şi alţii sunt indicii după care se cumpără grâul panificabil. E normal că acel care scoate banii din buzunar să fie dispus să-i dea pe o marfă care are parametrii ceruţi de el.

Dar nu este normal ca noţiunea de „grâu panificabil” să fie apreciată de fiecare cum crede de cuviinţă.
Pentru că, alături de determinarea conţinutului de gluten, se mai fac una sau mai multe determinări la aprecierea cumpărătorului: deformarea glutenului, indicele de cădere, gluten index, sticlozitatea.

B. În legătură cu metodele de determinare ai parametrilor tehnici, am constatat că lucrurile sunt de-a dreptul tulburi. Şi spun asta pornind de la prezumţia de bună credinţă din partea cumpărătorului.

Din dorinţa ca programul „Şcoala de soiuri” (program iniţiat şi finanţat de subsemnatul) să ofere fermierilor informaţii cât mai complete despre soiurile de grâu, am făcut şi determinări pentru aflarea conţinutului de gluten.

Am ales să fac două determinări (determinările au fost realizate în laboratoare acreditate metrologic), dar diferenţele mari între cele două determinări m-au determinat să recurg şi la o a treia determinare a conţinutului de gluten. Dar nu am obţinut decât o adâncire a misterului, pentru că m-am pomenit cu trei serii de rezultate semnificativ diferite.

Grafic variaţie glutenClick pe poza pentru galerie!

Şi asta în condiţiile în care s-au făcut trei serii de determinări pe un număr de 62 de probe. Iese din discuţie tehnica luării probelor, pentru că toate cele trei determinări s-au făcut pe o aceeaşi cantitate de cca 2,5 kg boabe de grâu.

În susţinerea celor afirmate mai sus vă prezint în cele ce urmează trei grafice cu rezultatele determinărilor de gluten.

În final, nu-mi rămâne decât să închei cu un citat: „Cine vrea, caută soluţii. Cine nu vrea, are deja scuzele pregătite.”

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(37)/2005

Vizualizat: 846 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Vai de ei...
|
01. 30, 2011. Sunday 21:12
Laboratoarele romanesti care fac analize pentru determinarea calitatii graului sunt total lipsite de profesionalism si exceleaza doar la capitolul hartii (acreditari si certificari). Eu astept rezultatele unor analize de la un laborator de mai bine de o luna si primesc numai amanari (sunt analize simple, de durata jumatatilor de ora), am de la acelasi laborator rezultate incomplete pentru niste analize solicitate anul trecut si am obtinut rezultate neverosimile, in contradictie cu parametri de calitate determinati in alta parte, pentru o serie de probe de grau si faina trimise acum doi ani. IN TOATE CAZURILE AM PLATIT ANALIZELE INAINTE, BAZANDU-MA PE BUNA CREDINTA A CELOR CARE LUCREAZA ACOLO.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?