Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâul durum: producţie autohtonă, nu import

Publicat: 04 septembrie 2020 - 16:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grâul durum, folosit pentru pastele făinoase, ocupă doar 1% din producţia autohtonă de grâu. Revista Ferma te învaţă regulile cultivării lui, pentru a acoperi necesarul intern.

Cele mai importante specii de grâu sunt cel comun (Triticum aestivum vulgare), adică grâul pentru pâine, care ocupă 90% din suprafaţa mondială, şi grâul durum (Triticum turgidum ssp.turgidum conv.durum), folosit la fabricarea pastelor făinoase.


România e codaşă la producţia de grâu durum


Specia durum deţine circa 8% din aria cultivată cu grâu în lume; în România, în ultimele decenii, suprafaţa destinată acestui tip de grâu este doar de 1% din totalul culturilor de grâu.
În general, această specie are cerinţe mai mari faţă de căldură, este rezistentă la secetă, dar mai sensibilă la ger. Din acest considerent, zona favorabilă de cultivare în ţara noastră este situată în sudul ţării, dar cu posibilităţi de extindere odată cu obţinerea noilor soiuri, cu plasticitate ecologică mai mare, cum sunt soiurile Auradur şi Providur. Specia are pretenţii mai mari faţă de sol decât grâul comun, fiind preferate solurile cernoziomice cu un conţinut de argilă sub 20%, cu reacţie neutră, structurate cu viaţă biologică bună.


Culturi premergătoare benefice


Plantele premergătoare preferate sunt mazărea şi rapiţa. Nu se cultivă după porumb şi nici în cultură repetată (grâu după grâu), din cauza sensibilităţii mari la fuzarioză, şi nici după floarea-soarelui, care lasă terenul epuizat în apă, substanţe nutritive şi cu structura afectată.
Lucrările solului sunt identice cu cele de la soiurile Premium.


Grâul durum_b

Soiuri autohtone şi străine de grâu durum


Pentru semănat se pot avea în vedere atât soiuri autohtone, cât şi străine. Soiurile Pandur şi Condur, create la INCDA Fundulea, au o capacitate de producţie de 5-8 t/ha.
Dintre soiurile străine se recomandă cele din zone apropiate României, precum Auradur şi Floradur, create în Austria, cu potenţial de producţie de 5-7 t/ha. Institutul de specialitate AGES (Austria) consideră că soiuri importante pentru sud-estul Europei, pentru culturile de toamnă, sunt: Auradur, Coradur, Inverdur, Logidur, Lunadur, Providur, Superdur şi Vindur.
Din datele UE în funcţie de indicele de calitate IQ=0,25 (proteină brută + indicele glutenic + pigment gluten + greutatea hectolitrică), cele mai bune soiuri de grâu de toamnă sunt Coradur, Superdur, Longidur, Auradur, iar cele mai slabe Providur şi Vindur.


Cum se seamănă?

 

Perioada de semănat este cu circa cinci zile înainte de data optimă de semănat pentru grâul comun, respectiv în intervalul 25 septembrie - 15 octombrie.
Densitatea recomandată în ţara noastră, cu toamne mai secetoase în perioada de semănat şi ierni cu fluctuaţii mari de temperatură, este de 450 - 600 b.g./mp.
Adâncimea de semănat este de 3-4 cm în sol umed, iar în lipsa umidităţii se măreşte cu 1-2 cm.

GRÂUL DURUM SE PRETEAZĂ ÎN ROMÂNIA
Dezvoltarea industriei de paste făinoase obligă la mărirea suprafeţelor cultivate cu grâul durum în România, fapt posibil prin condiţiile pedoclimatice din unele areale ale ţării. În prezent consumul de paste făinoase este asigurat din import.


un articol de
IOAN BORCEAN

Vizualizat: 907 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?