Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRÂUL de PRIMĂVARĂ revine masiv în PRODUCŢIE

Publicat: 03 aprilie 2017 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SEMĂNATUL DE TOAMNĂ A FOST COMPROMIS! Vremea nefavorabilă, precipitaţiile abundente şi extinse pe aproape întreaga perioadă optimă pentru semănatul de toamnă au dus la amânarea înfiinţării culturilor, iar multe suprafeţe au rămas doar pregătite pentru semănat. Cu toate acestea, fermierii din judeţul Bacău vor să respecte asolamentul.

În acest context, potrivit ing. Vasile Aichimoaie, director al DADR Bacău, o noutate interesantă pentru primăvara lui 2017 este faptul că foarte mult teren pare a căpăta cultura grâului de primăvară. Motivul extinderii acestei culturi nu ţine neapărat de o piaţă de valorificare spectaculoasă şi nici atât de mult de dotarea tehnică mai bună a fermierilor, ci de nevoia de a păstra cerealele păioase în structura de culturi, acolo unde acestea au fost planificate.

Vasile-Aichimoaie_bClick pe poza pentru galerie!

“În general, fermierii au început să lucreze mai organizat, după planuri şi asolamente. Adică, de exemplu, acolo unde toamna nu s-a putut semăna, dacă în structură am ales păioase, fiindcă aşa era asolamentul, atunci voi semăna grâu de primăvară. Acesta este principiul. Iar, dacă porumbul, în continuare, rămâne cu o proporţie de 50-60% din suprafaţa arabilă, am observat că floarea-soarelui şi grâul de primăvară se extind tot mai mult. Este adevărat că, în general, piaţa dictează alegerile, dar şi clima. Iată, condiţiile sunt în schimbare, iar oamenii se adaptează şi reintroduc în structură culturi precum grâul comun de primăvară, pentru care au şi apărut soiuri productive, apropiate chiar de producţiile de la grâul de toamnă”, explica Vasile Aichimoaie.

Potrivit specialiştilor, cercetarea deja a ajuns să creeze soiuri de grâu de primăvară cu o perioadă de vegetaţie de sub 100 de zile, între ţările mai mari cultivatoare numărându-se Rusia, Canada şi SUA.

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Vizualizat: 7346 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?