Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?

Publicat: 09 mai 2020 - 08:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui, culturi dominante în ţara noastră, au parte de cele mai dificile condiţii agrometeorologice în acest an. 

Cele mai afectate de secetă sunt culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui, dar şi soia,  amplasate pe solurile cu textură nisipoasă, argiloasă, pe cele grele şi compacte.

Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Iată ce intervenţii trebuie să faceţi pentru a recupera ce se mai poate din producţia acestui an la principalele patru culturi cultivate în România!

 • Cum putem salva grâul?

La grâu în special, dar şi la celelalte cereale de toamnă, seceta a redus numărul de fraţi, iar în perioada de alungire a tulpinilor, de creştere a frunzelor şi dezvoltare a sistemului radicular, faze cu consum mare de apă, a micşorat înălţimea plantelor şi suprafaţa foliară. Deficitul de apă s-a resimţit încă de la formarea primordiilor spicelor de grâu şi în faza diferenţierii florilor, deci numărul de spiculeţe va fi mai mic şi cu mai puţine boabe.

Cele mai afectate vor fi soiurile de grâu monovalente, care au rezistenţă la secetă într-o anumită zonă. Erau de preferat soiurile cu rezistenţă bună în mai multe zone. Între aceste grupe se situează soiurile intermediare, oligovalente.

Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Recomandare: sunt necesare fertilizări foliare şi combaterea eventualelor boli care afectează suprafaţa foliară, pentru a menţine frunza stindard sănătoasă, ca să facă o bună umplere a boabelor de grâu.

În codiţiile în care cultura de grâu a fost compromisă total în anumite zone, fermierii au cerut declararea stării de calamitate!

 • Porumbul: două abordări tehnologice

 1. Acolo unde s-a semănat târziu, plantele de porumb sunt în faza de numai 2 frunze şi de formare a primelor rădăcini coronare, iar rădăcinile primare sunt deja ramificate cu perişori absorbanţi. Frunzele asigură deja fotosintetizantele necesare plantei.

  Recomandare: asiguraţi cantităţi mai mari de substanţe nutritive acolo unde nu s-au aplicat îngrăşăminte complexe odată cu semănatul, pentru a stimula creşterea plantelor de porumb.

  ATENŢIE! Înroşirea primelor frunze NU e cauzată de boli, ci de insuficienţa fosforului, care se absoarbe mai greu în această fază.

 2. În parcelele semănate în perioada optimă şi unde plantele de porumb au avut condiţii de răsărire, după 15-20 zile plantele ajung la circa 30 cm. Acum se formează deja rădăcini coronare din al doilea verticil şi au deja 4 frunze formate.

Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Ce lucrări se impun?

 • în cazul efectuării praşilei mecanice, se vor aplica şi 40-70 kg azot s.a.;
 • dacă pe frunze, în spaţiul dintre nervuri, se produce decolorarea ţesutului (frunze vărgate), este carenţă de zinc şi se fac 1-3 tratamente foliare cu sulfat de zinc, în concentraţie de 0,2%, folosind circa 300 litri de apă, la intervale de 6-8 zile;
 • în această fază porumbul se erbicidează în vegetaţie;
 • evident, se irigă, acolo unde-i posibil!

De reţinut că grindina şi chiar un îngheţ uşor şi de foarte scurtă durată, în această fază, pot să distrugă frunzele, însă nu şi planta.

Ce boli şi dăunători apar în primele stadii de creştere? Dacă nu s-a tratat sămânţa, poate apărea tăciunele porumbului, cu infecţie locală pe rădăcinile tinere, pe tulpini şi pe frunze. Dăunătorii periculoşi sunt viermii sârmă şi gărgăriţa frunzelor. Porumbul ale cărui seminţe au fost tratate cu neonicotineoide este protejat.

 • Trataţi urgent floarea soarelui!

La începutul vegetaţiei, ritmul de creştere al rădăcinii de floarea soarelui este rapid. Plantele tinere cu 1-2 perechi de frunze suportă temperaturi de -6...-8oC, dacă episodul rece e scurt.

Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Dacă la semănat s-a fertilizat starter cu doze reduse de îngrăşăminte, cu raportul NP în favoarea fosforului, plantele sunt viguroase. Raportul în favoarea azotului sensibilizează plantele la boli.

Iată lista lucrărilor prioritare la floarea soarelui

 • din cauza interzicerii tratării seminţelor cu neonicotinoide, trebuie făcute două tratamente în vegetaţie. În caz contrar, cu precădere în zona de sud a ţării, unde gradul de infestare cu Tanymecus este mare, se reduce densitatea culturii;
 • erbicidaţi! Floarea-soarelui nu suportă concurenţa altor plante la consumul de apă, elemente fertilizante şi lumină (plantă heliofilă). Atenţie! Răsărirea neuniformă poate crea dificultăţi la stabilirea momentului erbicidării; plantele în diferite faze obligă la alegerea atentă a erbicidului.

Aflaţi de aici cum să obţineţi un randament mai bun la floarea soarelui şi la porumb!

 • Soia neconformă... Cauze?

În prezent, soia poate avea o răsărire neuniformă din cauza:

 1. Semănatului în sol uscat; necesarul pentru încolţire de 150% apă faţă de greutatea uscată a boabelor nu a fost asigurat;
 2. Răsărirea epigeică, cu cotiledoane mari şi deci cu putere de străbatere mică.

Lucrări care se impun:

 •  din cauza secetei, bacterizarea seminţelor nu a reuşit şi s-au format puţine nodozităţi pe rădăcini. Este necesară fertilizarea cu azot în vegetaţie, deoarece plantele nu mai beneficiază de azot fixat biologic;
 •  sensibilitatea mare a soiei la îmburuienare impune efectuarea fără întârziere a erbicidării postemergente;
 •  aplicarea unei udări;
 •  atenţie la dăunători precum păianjenul şi musca cenuşie şi la boli precum mana.

Culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui sunt culturi preponderente în ţara noastră, culturi care asigură necesarul de hrană pentru oameni şi de furaje pentru animale, dar şi principalele culturi pentru export. De fapt, atunci când vorbim despre grâu, porumb, floarea soarelui, vorbim despre securitatea noastră alimentară. 

Vizualizat: 1748 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?