Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grâu: Peste 7,12 mil. Tone

Publicat: 07 septembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de grâu şi secară recoltată de pe 99% din suprafaţă a trecut de 7,127 mil. tone, depăşind cu 6% estimările Ministerului Agriculturii, de 6,712 mil. tone

Click pe poza pentru galerie!

Până în 10 august 2011, suprafaţa de pe care fusese recoltat grâul era de 1,955 mil. ha, din cele 1.977 mil. ha însămânţate, iar producţia medie a depăşit 3.645 kg/ha, faţă de prognoza ministerului, de 3.394 kg/ha.

Ministrul Agriculturii anunţa la începutul lunii august că recolta de grâu a depăşit 7 mil. tone, deşi recunoştea că producţia raportată arăta mai puţin. “Este cert, acum, că producţia de grâu a Romaniei a depăşit bine 7 milioane de tone, chiar dacă scriptic, ce avem noi acum, după raportările fermierilor şi ale direcţiilor agricole, producţia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred că avem peste 1,5 milioane de tone de grâu în plus faţă de producţia anului trecut”, a spus Tabără, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că diferenţele dintre producţia raportată din teritoriu şi producţia reală obţinută fac mai dificilă luarea unor decizii privind valorificarea producţiei în piaţă şi că este necesar „un mecanism mai de încredere pentru fermieri” pentru a avea o evidenţă cât mai exactă a producţiei realizate.

În ceea ce priveşte calitatea producţiei de grâu din acest an, ministrul Agriculturii a adăugat că, deocamdată, se iau probe din toate zonele ţării, urmând ca rezultatele să fie făcute publice în momentul în care vor fi analizate 10% din probe. Ministrul Agriculturii estima, recent, că 80% din recolta de grâu din acest an este panificabilă, “60% din producţie fiind de o foarte bună calitate”, fapt confirmat şi de reprezentanţii ROMPAN.

Cu toate acestea, nu fermierii sunt principalii beneficiari ai acestei producţii bune, deoarece cei mai mulţi producători nu au spaţii de depozitare, iar anunţurile cu producţii-record au făcut să crească chiriile la silozuri cu 20%-30%, diminuând, astfel, profiturile producătorilor de cereale, a afirmat Tudor Dorobanţu, vicepreşedintele AGROSTAR, citat de Financiarul.


Producţiile de cereale au depăşit estimările

Producţia de rapiţă boabe pentru ulei recoltată până la 10 august 2011 de pe aproximativ 97% din suprafaţa însămânţată a fost de 758.222 tone, mai mare cu 15% faţă de cele 662.096 tone estimate de Ministerul Agriculturii. Suprafaţa recoltată la 10 august era de 381.878 ha, iar producţia medie obţinută în acest an a depăşit 1.985 kg/ha.

La orzul de toamnă, recoltat în totalitate de pe 198.056 hectare, a fost înregistrată, în acest an, o producţie totală 760.885 tone, cu 7% mai mult decât estimările de 712.634 tone, la un randament de 3.853 kg/ha.

Şi recoltatul orzoaicei de toamnă era aproape de final la 10 august, producţia de pe 99% din suprafaţă, respectiv 80.852 ha, depăşind 312.436 tone, cu 12% în plus faţă de estimări.

Potrivit estimărilor specialiştilor, valoarea producţiei vegetale va fi cuprinsă între 10 şi 12 mld. euro în acest an, fiind aproape dublă faţă de cea din 2010.

Vizualizat: 642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!