Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRÂU 2018. Cum îşi vând fermierii recolta?

Publicat: 20 iunie 2018 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucru ştiut de către toţi de producătorii agricoli preţurile oferite în piaţă pentru culturile cerealiere sunt volatile, şi ca atare sunt greu de anticipat. De cele mai multe ori ele se stabilesc la nivel global sau regional.

În cazul grâului, bunăoară, calculaţia de preţ ţine cont mai mulţi factori şi anume: cotaţia la bursele de profil, preţul grâului în regiune, cantitatea tranzacţionată, şi nu în ultimul rând procentul de gluten conţinut în boabele de grâu.
De asemenea, furnizorii de inputuri - cei care şi achiziţionează grânele - oferă mai multe variante de preţ partenerilor cu care lucrează, în funcţie de cantitatea şi de modul cum şi când plătesc!

Recolta de grâu 2017, vândută luna trecută!
Fermierii dobrogeni sunt mult mai avantajaţi de poziţia apropiată pe care au faţă de portul Constanţa. An de an ei vând ceva mai bine pentru că transportul producţiei agricole livrate este mai ieftin, chiar şi cu câţiva eurocenţi pe tona de cereale vândută şi cărată, ceea ce la rulaje mari înseamnă importante economii. Inginerul Telu Voicu, din Fântânele - Cogealac (judeţul Constanţa), are o regulă de aur de la care nu se abate: grâul produs în exploataţia proprie îl depozitează pentru a fi valorificat la un moment oportun, atunci când preţurile de pe piaţă sunt încurajatoare. Aşa a procedat şi în acest an când a livrat şi terminat de cărat în luna mai 15.000 tone de grâu din producţia 2017, la preţul de 168 euro pe tonă.   

O tranzacţie profitabilă
“Eu sunt mulţumit de tranzacţia făcută; este o diferenţă de aproape 20 euro faţă de preţul oferit la recoltare în vara lui 2017, atunci când grâul se vindea cu 147- 150 euro pe tonă. Mi-am acoperit costurile de producţie şi depozitare şi, bineînţeles, am obţinut şi un profit care îmi dă speranţă în noul sezon agricol”, ne-a declarat Telu Voicu.  
Fermierul constănţean a susţinut că „La ora asta, preţul la grâu este mai bunişor decât cel de anul trecut cam cu vreo 10 euro; este undeva între 157 - 160 euro tona”.

Spic grâu_b

Rapiţa, în orizontul de aşteptare!
Telu Voicu încă nu a intrat în... pâine, cum se zice! Adică în lanurile de grâu. Anul acesta nu a cultivat orz, în schimb are 1.300 hectare de rapiţă şi 2.600 hectare cu grâu. Mai întâi a intrat „subţire” pe solele cu solul mai pietros, unde lanurile de rapiţă au ajuns la fenofaza de coacere, iar peste o săptămână va muta flotila de combine la grâu.   
„Potrivit ultimelor estimări, vom obţine un randament de 3.500 kg la hectar. Producţia de rapiţă o vindem imediat ce o recoltăm. Vom vedea ce preţuri ni se oferă; nu am încheiat contracte. Avem oferte între 335 - 340 euro pe tonă. Deocamdată, aşteptăm! Gurile rele susţin că preţul s-ar duce mai la vale, întrucât piaţa uleiului vegetal, în special cea a biodieselului, ar fi în contracţie”, a precizat Telu Voicu.
Şi are dreptate producătorul agricol dobrogean. În ultimele săptămâni, cotaţiile bursiere sunt în scădere, cu o variaţie zilnică de - 0,22 %.

Toamna se numără... boabele de grâu!  
În judeţul Teleorman, un alt fermier depozitează grâul în aşteptarea unui preţ mai bun în toamnă.
„Deocamdată stau în stand by, adică pun la păstrare că aştept să văd care este nivelul de producţie pe ţară. Bănuiesc că preţul va scădea”, ne-a declarat inginerul Ion Dobre. Producătorul agricol are semănată o suprafaţă de 350 hectare cu grâu de toamnă. În câmp lucrează cu două combine ce recoltează un soi străin ceva mai productiv, cu o medie de circa 5 tone/ha. A avut şi 20 hectare cu orz (4.000 kg/ha), comercializat la 66 de bani kilogramul. „Primele oferte de grâu le-am primit cu preţul de 0,67-0,68 lei/kg, dar acuma a scăzut la 0,64 – 0,65 lei/kg. Aşa că recoltez, transport şi depozitez, nu mişc nimic, aştept până în toamnă, indiferent cum vor oscila preţurile”, a precizat hotărât Ion Dobre.       

Contractele încheiate înainte, mai profitabile!   
Vrânceanul Gelu Popa a scăpat de stres şi de bătăia de cap pricinuite de livrarea producţiei obţinute. „Am încheiat din vreme contracte cu furnizorul de inputuri cu care lucreaz de ani de zile, SC Comcereal SA Vrancea. Astfel, voi valorifica 450 tone de grâu cu indici de panificaţie la preţul de 153 de euro/t (0,71 lei kilogramul), ceva mai bine decât 147 euro/t cât este acum.
De asemenea, am semnat cu acelaşi achizitor pentru 250 tone de floarea-soarelui la 332 dolari/tona şi 1.000 t de porumb la un preţ de 130 euro pe tonă”, ne-a declarat agricultorul din Pădureni – Mărăşeşti care s-a obligat să transporte producţia la baza de recepţie din apropierea sediului exploataţiei sale.  
Fermierul are cultivate 80 hectare cu grâu (evaluat la o producţie medie de 7,5 tone/ha), 75 hectare de floarea-soarelui şi 120 ha cu porumb şi este foarte mulţumit de stadiul de vegetaţie a culturilor semănate în primăvară. Are convingerea recoltele îi vor confirma aşteptările.
„Apreciez că preţurile sunt foarte bune, comparativ cu anul trecut”, a concluzionat Gelu Popa.  

Cotaţii bursiere
Cele mai recente preţuri tranzacţionate şi evoluţiile acestora de la bursa Paris - Matif (Euronex) pentru grâu şi rapiţă, în ziua de 19 iunie 2018, la ora 10,00 GMT, au fost următoarele:
GRÂU - 174,50 euro/t, cu o variaţie zilnică de -1,72 %, în ultima săptămână;
RAPIŢĂ - 358,75 euro/t, -0,22% variaţie zilnică.

Vizualizat: 7960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?