Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gorjenii căzură bine la zarul aruncat de Petre Daea

Publicat: 03 aprilie 2017 - 08:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un zar care cade pe ce faţă vrea Petre Daea. Semn că ori a calculat traiectoria la milimetru, ori zeii arendaşilor l-au învăţat aruncarea magică. 

Aşa se face că DAJ, OJFIR şi OSPA din judeţul Gorj au făcut cunoştiinţă cu ministrul lor într-un mod direct. Fură bine toţi, vorba oltenilor. Apoi, val vârtej, oficialul PSD – ist de la cârma Agriculturii trecu rapid la inventarierea modalităţilor gorjeneşti de a intra în programul pentru tomate. Ştiut fiind că doar sudul judeţului Gorj se pretează mai lesne programului prin media temperaturilor multianuale.

Dar gorjenii de pe lângă Tg-Jiu, cei din localităţile Iaşi, Teleşti, Băleşti (vestita varză de Băleşti) au găsit tot felul de metode de a încălzi solariile. Ba cu centrale artizanale, ba cu rezistenţe electrice trecute prin patul răsadniţei, ba cu agent termic reciclat de la alte activităţi. Doar tot timpul trebuie să concureze cu oltenii dintre Jii şi Olt. Unul din legumicultorii cuprinşi în programul de tomate pentru ciclul 2, avea acum cartofi noi sub folie. Asta după ce treminase de livrat spanacul. Semn că fermierii au început să gândească producţia în perspectiva necesităţilor pieţei.

daea-solar-4_bClick pe poza pentru galerie!

Peste tot pe unde a oprit, ministrul Daea a fost primit gorjeneşte. Adică nu-l lăsară să plece neomenit. Gorjenii se simt jigniţi să fie refuzaţi de oaspeţi. Aşa că ministrul a cerut un ceai în loc de ţuica cea îmbietoare de sub Parâng. Mai ales că a poposit cu o seară înainte tot în Tg-Jiu, la doi paşi de Masa Tăcerii şi la o întindere de mână de Poarta Sărutului.

La plecare, Daea a dat onorul şi Coloanei Recunoştiinţei fără Sfârşit, cunoscută lumii drept Coloana Infinită, care parcă răsare ca un fir de minune din inima acestei ţărâne atât de roditoare!

Vizualizat: 2335 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!