Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GLIFOSATUL şi-a spart capul!

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recentul eşec privind reautorizarea glifosatului pe o perioadă de zece ani are multe cauze. 

Cele mai multe sunt subterane şi de neexplorat, poate niciodată. Dar la suprafaţă, trebuie să recunoaştem, este tendinţa din ce în ce mai acută a cumpărătorului european spre achiziţia de alimente aşa-zis sănătoase.

Consumatorul european, din ce în ce mai sofisticat şi cu posibilităţi materiale, îşi doreşte alimente cu trasabilitate şi uşor controlabile. Aceste tendinţe sunt pregnante pe piaţa europeană şi era mai mult decât previzibil eşecul prelungirii autorizaţiei pentru glifosat. Măcar ca efect mediatic în susţinerea dorinţelor acestei mase de viitori votanţi. Nici un politician din lume nu poate rămâne insensibil la strigătul votanţilor. La cererea lor pentru o lume sustenabilă şi alimente oneste cu trasabilitate extinsă.

Revoluţia alimentară a început!

Trasabilitatea completă chiar a produselor va aduce o nouă revoluţie în agricultura mondială, susţinea şi renumitul creator şi producător de utilaje agricole Michael Horsch, care acum doi ani, într-o conferinţă grozavă susţinută la sediul MEWI din Stoeneşti, în judeţul Giurgiu, trăgea un puternic semnal de alarmă în acest sens. Iată că ceea ce ne anunţa omul de afaceri neamţ la acel simpozion se cam întâmplă acum. Tot atunci, Michael Horsch avertiza fermierii români privind dispariţia iminentă de pe piaţa erbicidelor totale din UE a glifosatului. Şi asta din pricina presiunii cumpărătorilor din supermarket. Tot atunci, Michael Horsch a mai povestit cum şeful Lidl (un megabusiness de 200 miliarde de euro anual) a ţinut să îl cunoască pentru o viitoare colaborare privind conectarea directă a fermierilor cu piaţa, prin intermediul trasabilităţii produsului prin dezvoltarea unui „uriaş siloz de informaţii”. Astfel încât cumpărătorul să ştie printr-un singur click de unde provine fiecare celulă din alimentul pe care urmează să-l cumpere. Ce anume furaje au mâncat porcul, pasărea sau vaca şi cu ce anume au fost tratate acele cereale. Chiar până la detalii de genul seminţei folosite, erbicidul utilizat, cantitatea folosită, dar şi lista cu toate celelalte produse de protecţia plantelor aplicate în procesul de producţie. Iar cerealele unde glifosatul a fost folosit ca desicant sau ca erbicid total să fie marcate ca atare, pentru ca Măria Sa, consumatorul, cel care alimentează toată reţeaua comercială, de la fermă, la raft (de la furcă, la furculiţă), cu cash, să fie informat şi să aleagă în cunoştinţă de cauză.

stropiri-grau_b

 Consumatorul are dreptul de a alege. Doar să fie bine informat! 

De altfel, aceste practici s-au înmulţit continuu. Etichetarea voluntară sau chiar impusă de unele autorităţi cu specificaţii de genul: „Acest produs este din carne de porc, vită sau pasăre care nu au mâncat niciodată OMG” sau „Produs fără urme de Glifosat” s-au înmulţit vizibil. Ca o revoluţie alimentară! Chiar şi la noi au apărut rafturile bio, magazinele eco, etichetele curate şi mai ştiu eu ce alte forme de marketing, adresate fobiilor celor care îşi permit să aleagă alimentele pe care le achiziţionează. E dreptul lor şi industria trebuie să vină cu precizări şi comunicări bine cântărite, nu cu ţipete isterice că fără pesticide pământenii vor muri de foame.
Michael Horsch a primit recomandarea şefului Lidl de a crea utilaje noi, care să înlocuiască erbicidele şi să le aducă spre fermieri, pentru că mişcarea împotriva pesticidelor va fi bruscă şi drastică. Toate aceste informaţii au fost publice şi au circulat la liber. Însă împietrirea din sistemul agricol este greu de tratat. Iar lipsa de unitate în rândul fermierilor români, culmea, este din ce în ce mai evidentă. Parcă în ciuda tuturor semnalelor, această împietrire nu se poate trata nici chimic şi nici mecanic. Iar orgoliile sunt mai sus decât orice realitate. Doar glifosatul umblă cu “capul” spart, pe când fermierii îl tratează ca pe elefantul care se legăna de nebun pe o pânză de păianjen şi brusc a aterizat, neautorizat, în trompă!
Ca un făcut, după ce Germania, destul de suspect (ca să nu aprofundez o bănuială pe care o am referitor la tranzacţia Bayer-Monsanto), a întors “armele” în apărarea glifosatului, s-au găsit unii românaşi de-ai noştri care să prezinte reautorizarea erbicidului pentru următorul cincinal ca pe o victorie a fermierilor români. Hai, că asta e o glumă bună!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de Tudor CALOTESCU

Vizualizat: 616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?