Spre final de an 2017, timp de două săptămâni m-am aflat într-o localitate din sudul Franţei, ocazie cu care am putut să văd la faţa locului cum este pusă problema, în mass-media locală, referitor la subiectul pesticidelor candidate la înlocuire.
Am aflat că de câteva luni, aproape zi de zi, la diferite canale de televiziune sau posturi de radio se discută despre glifosat. În data de 4 decembrie, spre exemplu, la postul de televiziune TF1, ştirile de la ora 20:00 au difuzat un reportaj de câteva minute referitor la acest subiect. Mărturisesc că după ce am văzut reportajul, am început să îmi pun întrebări referitoare la profesionalismul reporterilor francezi. Aveam pretenţii mai mari de la un asemenea post TV, dar se pare că reporterii francezi comit aceleaşi erori de documentare la fel cum se mai întâmplă cu reporterii de pe plaiurile mioritice.
Concret, reportajul începea cu prezentarea unui fermier francez care cultivă grâu, rapiţă şi porumb. Acesta spunea că interzicerea glifosatului i-ar reduce profitabilitatea. Ce nu s-a spus în reportaj a fost faptul că glifosatul se aplică pe mirişti, nu pe culturi, fiind un erbicid neselectiv. Văzând reportajul, cineva care nu este de specialitate ar avea impresia că glifosatul se aplică pentru combaterea buruienilor problemă din culturi, când plantele de cultură sunt în perioada de vegetaţie, lucru care ştim că este imposibil (cel puţin ar trebui să ştim).
Apoi, în reportajul respectiv se mai spunea că fermierii, chiar dacă sunt împotriva retragerii glifosatului, ar trebui să aplice o rotaţie a culturilor şi să introducă în asolament o leguminoasă, aşa ar scăpa de buruienile problemă!? Apoi a urmat o gafă de proporţii, în reportaj specificându-se că ar exista o alternativă mai puţin toxică la glifosat, un produs bio, dar încă neomologat! Am deduce de aici că glifosatul este toxic!? Pe ce bază se spune acest lucru la ştirile difuzate de o televiziune cu mare audienţă şi la o oră de vârf?
În alt reportaj s-a menţionat că Franţa va efectua în următorii ani studii referitoare la cantitatea de pesticide care se răspândeşte pe calea aerului în timpul pulverizării aeriene (inclusiv glifosatul).
Aceste enormităţi sunt o mică mostră din ceea ce văd şi aud francezii la radio sau la televizor. Ce nu se spune în mass-media este faptul că studiile realizate de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) au ajuns la concluzia că glifosatul nu este cancerigen. Practic, cele două agenţii au evaluat pozitiv glifosatul. În cadrul EFSA şi ECHA lucrează unii dintre cei mai buni specialişti în domeniu, cu experienţă îndelungată. Dar concluziile cercetărilor lor nu au nici un ecou în mass-media. Şi se pare că de aceste cercetări nu prea ţine cont nici factorul politic european, care înclină spre a ajunge la un compromis!?
Mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma - ianuarie 2018
Un articol semnat de EMIL GEORGESCU