Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gheorghe ŞERBAN: Nu pun PORUMB, că se FURĂ!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 14:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Dobrogea, polul secetei din această parte de ţară, semănatul rapiţei pentru ulei a început mai devreme, cam la jumătatea lunii august. Timpul nu mai aşteaptă.

„Acum mă întrebuinţez din plin la însămânţat. Sper ca până la jumătatea lunii septembrie să finalizez lucrarea, dacă vremea va permite. Am lucrat după cum am găsit umiditate în sol. Deocamdată, am depăşit 500 de hectare, cu sămânţă hibridă de la Pioneer şi Rapool. Solul se prelucrează în condiţii bunişoare”, ne-a declarat Gheorghe Şerban, fermier din Mangalia.

La sfârşitul lunii trecute, cultivatorul constănţean a declanşat strângerea recoltei de floarea-soarelui. Cultura ocupă 450 ha. „Anul trecut am avut în vegetaţie hibrizii de la compania Pioneer P64LE25 şi P64LE99. Primul a dat o producţie de 5 tone/ha, al doilea ceva mai mică, 4,5 t/ha. Aşa că am hotărât să cultiv în acest sezon numai P64LE25. În condiţiile acestui an, producţia medie va cântări undeva la 4 t/ha”, a susţinut Gheorghe Şerban.

Fermierul dobrogean nu cultivă porumb. Motivul este unul cât se poate de... omenesc! „Nu pun porumb, că se fură! Şi nu vreau să-i provoc pe hoţi, să le dau de lucru! Este proverbul cu oala acoperită! Fermierii din zonă nu cultivă porumb, că nu este apă! Cu toate că anul ăsta au fost nişte bune perspective”, a remarcat producătorul agricol.

Gheorghe Şerban este uşor liniştit. Ne spune şi de ce: „Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am închis bine la culturile de toamnă! Am avut rapiţă şi cereale păioase - cam 2.000 hectare. Nu ne lăudăm că apoi ni se taie creanga de sub picior! Producţia am vândut-o la un preţ acceptabil: nici prea mare, nici prea mic. Nu am avut nevoie urgentă de bani, dar e greu cu depozitarea. Eu nu am capacităţi de stocare. Depozitează, probabil, fermierii care au cantităţi mai mici şi deţin spaţii. Eu ar trebui să am un siloz de ăsta mare ca la Negru Vodă”.

Pentru Gheorghe Şerban, anul agricol a fost unul cu producţii spre bine, dar profitul, cu siguranţă, va fi mai mic decât în sezonul agricol 2015-2016. Ce i-a redus veniturile, află din revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 2095 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?