Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gestionarea riscurilor - protecţie ineficientă a veniturilor fermierilor

Publicat: 20 ianuarie 2020 - 14:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unui nou raport al Curţii Europene de Conturi (CEC), instrumentele UE menite să îi ajute pe fermieri să îşi asigure veniturile împotriva scăderii preţurilor şi a pierderilor de producţie şi-au îndeplinit doar parţial obiectivele, iar gradul lor de adoptare rămâne redus şi neuniform.

euagri20_b

Pe lângă aceasta, Curtea atrage atenţia că unele măsuri excepţionale nu au fost direcţionate în mod corespunzător şi pot antrena plăţi compensatorii disproporţionate.
Politica agricolă comună (PAC) a UE cuprinde o gamă de măsuri destinate să garanteze venituri stabile şi adecvate pentru fermieri. Plăţile directe efectuate către cei 6,4 milioane de fermieri din cele 28 de state membre reprezintă 41 miliarde de euro pe an. Pe lângă aceste ajutoare, PAC include şi instrumente specifice pentru prevenirea şi gestionarea riscurilor şi a crizelor în sectorul agricol. De exemplu, pentru stabilizarea veniturilor agricole se poate recurge la asigurări şi la fonduri mutuale. Există, de asemenea, măsuri excepţionale menite să stabilizeze piaţa în ansamblu în cazul unor perturbări grave, cum a fost atunci când Rusia a decis, în 2014, să interzică anumite importuri agricole provenite din UE.

Măsuri cu impact redus

Curtea a examinat în mod special dacă aceste instrumente fuseseră puse în aplicare în mod eficient şi dacă au rezultate. Accentul a fost pus în special pe sprijinul oferit de UE pentru asigurări şi pe măsurile excepţionale introduse pentru sectorul fructelor şi legumelor, ca urmare a sancţiunilor impuse în 2014 de Rusia. CEC recunoaşte că PAC dispune de o gamă variată de măsuri de protecţie a veniturilor, iar plăţile directe joacă un rol important în această privinţă. În medie, ele reprezintă un sfert din veniturile fermelor, permiţându-le fermierilor să facă faţă mai bine diminuării preţurilor sau unei producţii mai scăzute, reducându-le astfel necesitatea de a contracta o asigurare. În acelaşi timp, PAC promovează din ce în ce mai mult măsurile de prevenire, în special încurajând fermierii să adopte bune practici agricole şi de mediu. Curtea a constatat însă că această activitate are un impact redus asupra comportamentului fermierilor, deoarece este posibil ca cei care fac asigurare să nu aibă un stimulent suficient pentru a aplica o strategie de afaceri mai favorabilă rezilienţei sau pentru a se adapta la schimbările climatice.

Puţini beneficiari

Potrivit CEC, cea mai mare parte din cei 2,6 miliarde de euro pe care UE i-a înscris în buget pentru a-i ajuta pe fermieri să se asigure împotriva volatilităţii preţurilor şi a pierderilor de producţie a avut un impact scăzut. Banii ajung la o proporţie foarte mică de fermieri, deoarece mai puţin de 10% din cei care încheie asigurări fac acest lucru cu sprijinul UE. Majoritatea fermierilor nici măcar nu au în vedere să se protejeze împotriva riscurilor, întrucât se aşteaptă să primească oricum ajutoare publice substanţiale în cazul unei crize. În plus, sprijinul oferit de UE pentru asigurări nu este direcţionat către cei care au cu adevărat nevoie. În cele două state membre care apelează cel mai mult la acest sprijin (Italia şi Franţa), Curtea a observat o concentrare în sectorul vitivinicol. În acest sector, în care capitalul asigurat poate ajunge la 115.000 de euro pe hectar, mulţi beneficiari, având în vedere capacitatea lor financiară şi profilul lor de risc, şi-ar fi asigurat producţia şi în lipsa subvenţiilor din partea UE.
În ceea ce priveşte cei 513 milioane de euro cheltuiţi pentru sectorul fructelor şi legumelor în perioada 2014-2018, ca reacţie la interdicţia impusă de Rusia, UE nu a stabilit parametri obiectivi pentru a analiza dacă este oportun să se recurgă la acest sprijin. De exemplu, 61% din sprijin a fost acordat producătorilor de mere (în principal din Polonia), deşi exporturile de mere au rămas relativ constante sau chiar au crescut. De asemenea, măsuri excepţionale s-au aplicat şi pentru alte fructe (cum ar fi piersicile şi nectarinele), mai degrabă pentru a se aborda problema supraproducţiei structurale în UE decât pentru a se face faţă unor perturbări punctuale ale pieţei.
Nu în ultimul rând, Curtea observă că sprijinul din partea UE pentru retragerea produselor în vederea distribuirii gratuite a fost costisitor. În unele cazuri, tarifele plătite au depăşit în mare măsură preţurile pieţei şi au permis astfel să apară o situaţie de supracompensare.

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

Vizualizat: 31 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!