Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Germanii restricţionează folosirea terbutilazinei

Publicat: 27 mai 2022 - 11:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ce alte erbicide sunt recomandate pentru cultura porumbului

Începând cu acest sezon, Oficiul Federal pentru Protecţia Consumatorului şi Siguranţa Alimentelor din Germania, în calitate de autoritate de omologare, a înăsprit cerinţele pentru erbicidele pentru porumb cu terbutilazina (TBA) în componenţă.

Astfel, noile restricţii prevăd că în zonele de protecţie a apei se pot utiliza o singură dată într-o perioadă de trei ani şi cu maximum 850 g terbutilazină, care poate fi detectată în apele freatice subterane.

Aceasta este o substanţă activă utilizată în produsele de uz fitosanitar care aparţine familiei chimice a triazinelor (grupa clorotriazinelor) şi combate buruienile dicotiledonate anuale la aplicarea în preemergenţă şi postemergenţă timpurie.

Acţiunea terbutilazinei este cea de erbicid sistemic selectiv, fiind preluată în principal prin rădăcini, deşi este posibilă şi pătrunderea prinfrunze.

Selectivitatea faţă de cultură se datorează capacităţii porumbului de a metaboliza rapid terbutilazina în compuşi netoxici.

Noile reglementări vizează, îndeosebi, erbicidele Calaris, InnoProtect Calaris, Click Pro, Spectrum Gold, Aspect, Gardo Gold, Primagram Gold şi Successor.

TBA este un ingredient activ important în protecţia fitosanitară în cultura porumbului. Potrivit Syngenta, peste 50% din suprafaţa de porumb a fost tratată cu acest erbicid.erbicidare mai_b


Erbicide pentru porumb fără terbutilazină

 

Industria de protecţie a culturilor promovează produse alternative fără TBA. Între acestea, fermierii germani au la dispoziţie câteva:

¤ Peak(Syngenta): disponibil în două noi pachete din 2022: Callisto Peak Pack (1 l/ha Callisto, 20 g/ha vârf), Callisto P Dual (1 l/ha Callisto, 20 g/ha vârf, 1 l/ha Dual Gold). Ambele în stadiul de dezvoltare BBCH 12 până la 17;

¤ Adengo + Laudis (Bayer): Adengo ar trebui să reducă decalajul creat de omisiunea TBA cu efect de sol;

Adengo în preemergenţă timpurie (0,25-0,33 l/ha), Laudis flexibil ca agent foliar (1,5-2,0 l/ha);

¤ MaisTer Power (Bayer): Ca aplicare individuală (BBCH 12-16) cu 1,5 l/ha, larg eficient, de asemenea împotriva ierburilor, efect permanent şi rezistent la ploaie după două ore;

¤ Valentia (Formgroup): erbicidul combină ingredientele active fluroxipir şi florasulam şi se spune că poate înlocui bromoxinilul pe de o parte şi este posibil singur împotriva buruienilor cu probleme, pe de altă parte. De asemenea, în combinaţie cu mesotrion sau nicosulfuron;

¤ Spectrum, Spectrum Plus, Spectrum, Spectrum Aqua Pack (Spectrum + Stomp Aqua): soluţii fără TBA de la BASF;

¤ Zingis (Adama): fără terbutilazină şi S-metolaclor, eficient împotriva buruienilor comune şi meiului; 0,29 l/ha + 2 l/ha Mero;

¤ Arigo Spectrum Plus Pack: Arigo (Corteva) combină două sulfoniluree. Cu Spectrum ca partener de amestecare care acţionează asupra solului, controlul buruienilor; 250 g/ha Arigo + 0,25 l/ha adjuvant de formulare + 2,5 l/ha Spectrum Plus.

 

Noi reglementări

 

La anului, Compania Syngenta a informat utilizatorii de produse de protecţia plantelor cu privire la modificările apărute în domeniul de utilizare a următoarelor produse: Calaris Pro / Click Pro (a doua denumire comercială), Gardoprim® Plus Gold 500 SC, Lumax® 537,5 SE şi Lumax® H.

Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/824, Partea A, produsele de protecţia plantelor pe bază de terbutilazin pot fi aplicate o dată la 3 ani pe aceeaşi suprafaţă, la o doză maximă de 850 g terbutilazin pe hectar.

 

Reguli europene privind produsele fitosanitare

 

Pentru Uniunea Europeană această substanţă activă este autorizată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr 820/2011 din 16/08/11 pentru aprobarea substanţei active „terbutilazină”, în conformitate cu regulamentul (CE) nr 1107/2009.

Pentru Franţa nu este autorizată în compoziţia peparatelor care beneficiază de o autorizaţie de introducere pe piaţă; 

Utilizarea terbutilazinei pentru plivirea viţei de vie a fost interzisă printr- o notificare în Jurnalul Oficial al RepubliciiMoldovadin 26 septembrie 2003.

Din 2017, terbutilazina a fost autorizată din nou pentru utilizarea pe porumb.

Potrivit ourland.org, cele patru pesticide interzise, carbofuranul, endosulfanul, terbutilazina şi triazinele încă otrăvesc solurile, în ciuda legislaţiei.

a consemnat

Marian MUŞAT

 

Sursa: agrarheute.de

Vizualizat: 344 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?