Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gerar prefigurează recoltele anului 2020

Publicat: 09 februarie 2020 - 10:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul unui an agricol în care s-au obţinut recolte bune şi foarte bune în multe zone agricole din ţară, în condiţii climatice de multe ori puţin favorabile, priceperea şi dârzenia celor care iubesc cu adevărat ogorul au adus un final fericit în ferme. În al doilea rând, la reuşită a contribuit şi dotarea tehnică, ce a permis efectuarea lucrărilor agricole în scurtele „ferestre” bune de lucru.

Un alt factor care şi-a arătat influenţa pozitivă în perioadele în care s-au dat adevărate „bătălii” cu factorii climatici stresanţi este potenţialul genetic superior la majoritatea speciilor cultivate, acolo unde soiul/hibridul a fost bine ales pentru zona în care s-a cultivat.
Acum se conturează speranţele pentru producţia noului an.

Gerar prefigurează recoltele anului 2020_b

Activitatea din fermele de câmp din această perioadă priveşte în principal definitivarea planului de cultură pentru anul 2020, verificarea stării de vegetaţie a culturilor semănate în toamnă, controlul permanent al produselor depozitate şi efectuarea reparaţiilor la întregul inventar din parcul tehnic.

Definitivarea planului de cultură

Pe baza acestui plan se va desfăşura întreaga activitate din fermă şi de îndeplinirea lui depind rezultatele economice de la finele anului.
În funcţie de suprafeţele deja ocupate cu culturi de toamnă, se stabilesc speciile agricole care urmează a fi înfiinţate în primăvară, în corelaţie cu asolamentul fermei, obligaţiile contractuale şi, desigur, în funcţie de nevoile proprii din fermă. Plantele propuse pentru planul de cultură trebuie să se înscrie în asolamentul existent al fermei. După cum cunoaştem, asolamentul reprezintă acea rotaţie a culturilor în timp şi în spaţiu care să aducă un plus valoric atât solului, cât şi cultivatorului. Am amintit acest aspect deoarece în prezent numărul speciilor cultivate s-a redus mult, dominante fiind grâul, porumbul, rapiţa, floarea-soarelui, sfecla pentru zahăr. Mai rar găsim plantele amelioratoare din grupa leguminoaselor anuale şi perene, care pot lăsa în sol între 100 şi 400-500 kg de azot, într-un asolament cu o durată de 4-5 ani. În acest fel cheltuielile se reduc simţitor, în plus se îmbunătăţesc şi însuşirile solului.
Monocultura aduce numeroase dezavantaje de natură economică (scad producţia, calitatea recoltei şi preţul), de natură ecologică şi de degradare a solurilor (distruge biocenozele şi afectează întregul ecosistem al solului). Prin degradare se accentuează mineralizarea şi se pierde humusul, obligând cultivatorul să aplice îngrăşăminte chimice în cantităţi tot mai mari, şi este afectată activitatea biologică din sol. La dezavantajele biologice este necesar de menţionat că se favorizează înmulţirea bolilor şi a dăunătorilor, fiind nevoie să se folosească cantităţi mărite de pesticide, care poluează solul, mediul şi creează multe alte probleme.

Gerar prefigurează recoltele anului 2020_b
Deci se impune să se diversifice structura de culturi, având însă în vedere modificările climatice. Hrana de bună calitate solicitată tot mai mult de o populaţie exigentă nu se poate obţine economic decât în condiţiile respectării asolamentului adecvat fiecărei zone. În concluzie, nu uitaţi că în planul de cultură există câteva reguli care prin natura lor trebuie să fie respectate:
- alegerea plantelor să se facă în funcţie de condiţiile de climă şi de sol şi de cerinţele pieţei;
- asolamentul trebuie să cuprindă peste 20% leguminoase amelioratoare (mazăre, soia, lucernă, trifoi etc.);
- plantele trebuiesc alese astfel încât în rotaţie să nu se deranjeze una pe alta.
Planul de cultură trebuie însoţit de strategia de fertilizare şi, în consecinţă, de stabilirea necesarului de îngrăşăminte, pentru a susţine obiectivele stabilite. Apoi urmează planul de lucrări agrofitotehnice, despre care vom vorbi într-un număr viitor al revistei.

Semănăturile de toamnă

Condiţiile climatice de la sfârşitul toamnei şi până în prezent au fost favorabile sub aspectul temperaturii şi acceptabile în privinţa precipitaţiilor căzute. În acest context, chiar şi culturile semănate după epoca optimă şi răsărite târziu şi-au revenit, astfel că acum au starea de vegetaţie bună, cu atât mai mult cu cât în unele zone culturile au fost acoperite de zăpadă. Se impune a fi verificate toate culturile pentru a putea preveni din vreme eventuale probleme.

Gerar prefigurează recoltele anului 2020_b

Controlul permanent al produselor depozitate

Indiferent de tipul depozitului, controlul produselor este necesar a fi efectuat săptămânal. Trebuie verificată temperatura din masa de boabe, care este corelată cu intensitatea respiraţiei boabelor. Atenţie trebuie acordată şi coeficientului de respiraţie, care la valori egale cu unitatea arată că respiraţia este aerobă, iar dacă valorile depăşesc unitatea, respiraţia este anaerobă şi astfel se impune depistarea cauzelor.
Atenţie la dăunătorii din depozite (molia cerealelor, molia făinii, gărgăriţa grâului, gărgăriţa orezului, gândacul făinii, moleţul ş.a.). Combaterea se face numai cu substanţele şi în dozele de utilizare admise, atunci când pragul de dăunare este atins. În depozitele de cartofi destinaţi consumului temperatura trebuie să se situeze între 3 şi 5oC, iar umiditatea relativă a aerului să fie între 85 şi 93%.
Revizia parcului tehnic din dotare trebuie făcută în timp util. Având în vedere preţul ridicat al celor mai performante maşini şi tractoare, pentru funcţionarea acestora cât mai mulţi ani, cu randament ridicat, folosiţi la reparaţii piese originale şi nu admiteţi improvizaţii.
Alte lucrări specifice perioadei, în funcţie de mersul vremii, sunt reţinerea zăpezii pe culturi şi distrugerea crustei de gheaţă care poate cauza pierderea plantelor prin asfixiere.


ŞTIAŢI CĂ...

• planta de cânepă are peste 25.000 de utilizări, de la alimente, vopsele şi combustibili, până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii;
• fibra de cânepă a rămas până în prezent cea mai importantă pentru ţesăturile de la care se cere durabilitate şi rezistenţă la putrezire;
• cânepa este o plantă medicinală; din vârfurile plantelor femele şi din seminţe se obţin preparate cu efect sedativ, diuretic, vomitiv, vermifug etc;
• din cânepa indiană se obţine produsul narcotic denumit haşiş (interzis), cât şi tinctura utilizată în neurologie;
• cea mai veche dovadă de utilizare a cânepii o reprezintă o bucată de ţesătură descoperită în Mesopotamia, datând de peste 10.000 de ani;
• cea mai veche hârtie provine din China, făcută din cânepă în urmă cu două milenii;
• în Anglia secolului al XVI-lea, regele Henric al VIII-lea a aprobat o lege în anul 1553 prin care amenda fermierii care nu cultivau pe pământul lor cânepă;
• în America, în anul 1850, existau peste 8.000 de fermieri care cultivau cânepă;
• câţiva preşedinţi americani, printre care şi George Washington şi Thomas Jefferson, au cultivat cânepă;
• primele biblii, hărţi şi Declaraţia de Independenţă a SUA au fost scrise pe hârtie de cânepă;
• primul motor diesel proiectat să folosească uleiuri vegetale a funcţionat şi cu ulei de cânepă.
• în 1930, Henry Ford a produs un automobil compus 70% din material din cânepă mai rezistent decât oţelul;
• picturile marilor maeştri precum Rembrandt sau Van Gogh au fost realizate pe pânză din cânepă.
Şi totuşi, cânepa este azi marginalizată din cauza concurenţei pe care o poate face altor industrii, precum cea a petrolului sau chimică.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 872 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?