Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Georgeta DICU despre FLOAREA SOARELUI: paradisul albinelor, darul omenirii

Publicat: 29 septembrie 2021 - 10:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Despre floarea soarelui Georgeta Dicu spune că este planta cu cea mai complexă rotaţie, aproape în tandem cu mişcarea soarelui. Un lan de floarea soarelui este şi paradisul albinelor, deci este un dar preţios oferit omenirii.

Reporter: Acest câmp de producere a hibrizilor experimentali de floare este fantastic!


Georgeta Dicu: Avem 6 linii mamă pe care le testez cu 10 linii tată. Deja doi dintre hibrizi sunt în testare la ISTIS anul I. Pentru unul dintre ei producem sămânţă pe 1 ha. El se numeşte Demetra - zeiţa agriculturii, o denumire special aleasă pentru primul nostru hibrid. Tot programul de ameliorare este pe tehnologia sulfonilureice, cu rezistenţă la erbicidele pe bază de tribenuron metil 75 % s.a. Evident că mă interesează şi rezistenţa la Orobanche cumana şi la mană. Este o genetică adaptată la condiţiile ţării noastre.

 

Reporter: Cât durează munca aici?


Georgeta Dicu: Fix o lună de zile. Am încheiat polenizarea, urmează recoltatul individual. Recoltăm fiecare calatidiu, liniile mamă separat de liniile tată, iar în anul următor hibrizii urmează să fie testaţi în loturile demonstrative sau în culturi comparative.

Aici este şi câmpul de ameliorare cu 70 de populaţii F2, unde urmăresc în principal să extrag linii tată ramificate, dar şi linii mamă. Dar se lucrează mai mult şi este mai greu.

Momentan nu mă grăbesc foarte tare. Cele 5-6 linii pe care le am sunt suficiente ca să creez atâta diversitate şi variabilitate şi o gamă variată de hibrizi, de la timpurii, până la semitardivi.

În general liniile tată sunt ramificate. Pentru că în procesul de producere de seminţe, el trebuie să asigure o cantitate suficientă de polen şi o perioadă mai mare de înflorire.

Georgeta Dicu floarea soarelui_b

Genetica şi ameliorarea sunt matematică pură. În fiecare generaţie trebuie să-ţi asiguri un număr de plante, de indivizi, de care ai nevoie pentru a selecta şi pentru a urmări caracterele, însuşirile importante pe care vrei să le ai în linia finalăGEORGETA DICUCercetător la Expert Agribusiness Fundulea 

 

Reporter: Loturile semincere de floarea soarelui pot fi polenizate de albine?


Georgeta Dicu: La floarea soarelui în loturile semincere, polenizarea se face exclusiv prin albine. Noi avem un program de producere de sămânţă pe floare anul acesta, în colaborare cu un partener străin, şi la fiecare lot de hibridare trebuie asiguraţi minimum 5 stupi/ha. Albinele stau în respectivul lot de hibridare, recoltează polenul de pe linia tată şi duc pe linia mamă sterilă. La floarea soarelui polenizarea se face doar cu ajutorul insectelor, în principal albina. În cultura mare este altceva, pentru că acolo avem autofertilitate, hibrizi cu grade diferite de fertilitate, iar cu cât gradul de fertilitate este mai bun, cu atât este mai bună polenizarea.

 

Reporter: Suferă floarea soarelui de lipsa apei?


Georgeta Dicu: Suferă şi ea. Dar, comparativ cu alte plante de cultură, este mai tolerantă. Dacă nu vom avea apă în continuare, se va resimţi în producţie, în greutatea hectolitrică şi MMB, într-un procent mai mic sau mai mare, în funcţie de hibrid şi de grupa de maturitate. Dar se ştie că floarea soarelui este mai tolerantă la secetă. Anul trecut ea a dat chiar şi 4 t/ha.

floarea soarelui georgeta dicu_b

Expert Agribusiness Fundulea din Călăraşi este o afacere de familie! Click AICI şi citeşte povestea celor şase fraţi care au fondat compania cu capital 100% românesc!

 

un interviu de

AURELIA MĂTURARU

Vizualizat: 714 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?