Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica Saaten Union rodește din calitate!

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 21:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Saaten-Union România a dat startul campaniei de primăvară 2017 pentru cultura de porumb.

România a fost al doilea producător de porumb din Uniunea Europeană în 2015 și s-a situat pe a douăsprezecea poziție în topul mondial. Cu o producție de aproape 11 milioane de tone recoltate, țara noastră a produs peste opt la sută din cantitatea totală recoltată în UE. Însă în ceea ce privește randamentul, țara noastră nu stă foarte bine. Deși avem cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din UE, randamentul la hectar este de două ori mai mare în țări precum Franța, Germania sau Belgia.
Din acest considerent, Saaten-Union România, prin rețeaua de testare atât în Europa, cât și în țările terțe, reușește să selecteze cele mai noi, adaptate și performante genotipuri ce dețin o toleranță ridicată la secetă. În acest fel, partenerii noștri vor beneficia din plin de cele mai bune rezultate de producție ale acestora. Putem concluziona, din punct de vedere meteorologic, că o dată la cinci ani avem cel puțin un an secetos, cum au fost anii 2015 și 2016.
Pe lângă alegerea hibridului adaptat fiecărei ferme, trebuie avute în vedere câteva aspecte tehnologice esențiale pentru cultura porumbului:
• Calitatea semințelor depinde de valoarea culturală a seminței, și anume: energia germinativă, puritatea varietală - care trebuie să aibă valori ridicate, procentul de corpuri străine, materiile inerte și alte semințe trebuie să lipsească din masa de semințe;
• Evaluarea solului din fermă are un impact major în eficientizarea costurilor cu îngrășămintele chimice, care în mod obișnuit reprezintă 70 la sută din costurile totale ale tehnologiei culturii de porumb;
• Erbicidatul pre și postemergent, în funcție de condițiile climatice și de rezerva de buruieni din sol;
• Fertilizare fazială echilibrată, corelată cu rezultatul cartării agrochimice;
• Aplicarea de îngrășăminte pe bază de microelemente, în special pe bază de zinc;
• Fertilizare organică o dată la cinci ani;
• Rotația culturii, recomandată pentru evitarea bolilor și a dăunătorilor comuni;
• Utilizarea hibrizilor din grupe FAO diferite pentru orice tip de fermă;
• Semănatul la momentul optim pentru fiecare zonă a țării în parte;
• Combaterea bolilor și dăunătorilor ca măsură preventivă, dar și curativă în cazul unei presiuni ridicate;
• Recoltarea când umiditatea boabelor este cât mai apropiată de stas (14%).
Saaten-Union România, pe lângă clasica organizare de loturi demonstrative, care sunt folosite de majoritatea companiilor de semințe, a implementat cu succes un program pilot ce a acoperit toate zonele agricole din România, prin care a oferit cu titlu gratuit fermierilor câte un sac comercial din cei mai noi și performanți hibrizi, în vederea găsirii materialului genetic pretabil pentru fiecare fermă în parte și pentru a veni ulterior cu oferte personalizate.
Genetica hibrizilor de porumb Saaten-Union România se face remarcată prin:
- Adaptabilitatea la semănatul timpuriu;
- Excelentă vigoare la răsărire;
- Sistem radicular bine dezvoltat și ancorat în sol;
- Foarte bună uniformitate la răsărire;
- Toleranță foarte bună la stresul hidric și termic;
- Pierdere rapidă a apei din bob la maturitate;
- Toleranță foarte bună la bolile specifice porumbului.

Hibrizi adaptați pentru performanță
Alegerea, poziționarea și recomandarea hibrizilor de porumb sunt corelate cu rezultatele de producție pe fiecare zonă în parte, astfel că putem afirma că cele mai performante genotipuri cu producții excepționale le-au înregistrat hibrizii:
• Zona de sud - când temperatura este cuprinsă între 8 și 10oC (1-10 aprilie) - hibrizii semitardivi și tardivi SUM 305, SUM 405, Superbia, OS 378, Drava 404 și OSSK 396;
• Zona de est - când temperatura este cuprinsă între 8 și 10oC ( 15-20 aprilie): SUM 405, SUM 405, Sufesta, Sublime, OSSK 396, ISH 303 și Suanito;
• Zona de vest - când temperatura este cuprinsă între 8 și 10oC (15-20 aprilie): SUM 405, SUM 405, Sufesta, Sublime, OS 378, Superbia, OSSK 396, ISH 303 și Suanito;
• Zona de nord - când temperatura este cuprinsă între 9 și 11oC - hibrizii timpurii și semitimpurii (20-30 aprilie): Suporto, Surround, Surriento;
• Regiunea de centru - zone colinare sau submontane - când temperatura este cuprinsă între 10 și 12oC, recomandăm hibrizii extratimpurii și timpurii Korynt și Surterra.
Spre final, recomandăm fermierilor care nu au cultivat hibrizi Saaten-Union să îi încerce pe o suprafață mai mică pentru început, dar important este să ia legătura cu reprezentantul/promotorul de zonă al Saaten Union, care îl va sprijini în atingerea punctelor cheie, pentru că Saaten Union rodește din calitate!

Dr. Ing. Viorel DINCĂ
Saaten-Union România - Director Dezvoltare floarea-soarelui și porumb

NOI HIBRIZI ÎN PORTOFOLIU PENTRU 2017
Ca element de noutate în campania de primavară 2017, lansăm doi hibrizi noi: Korynt (FAO 220), hibrid de porumb simplu, extratimpuriu, ce prezintă calități excepționale atât pentru boabe, cât și pentru cultura dublă, precum și Surterra (FAO 250), extratimpuriul cu performanțe deosebite pentru grupa sa de maturitate, având de asemenea dublă utilizare.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?