Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica poate îmbunătăţi calitatea porumbului şi randamentele

Publicat: 11 iunie 2019 - 16:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un studiu coordonat de Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) ar putea aduce beneficii majore milioanelor de oameni care se bazează pe porumb pentru a-şi asigura hrana zilnică.

Cercetătorii americani au descoperit regulatori genetici care sintetizează amidon şi proteine care ar putea în final duce la îmbunătăţirea randamentelor şi a valorii nutriţionale la cultura porumbului şi alte cereale de larg consum. Cercetarea, publicată în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences", ar putea fi un real ajutor pentru locuitorii din America de Sud şi Africa, care depind în mare măsură de porumb ca sursă de subzistenţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care amidonul din porumb şi proteinele sunt sintetizate simultan în endosperm, ceea ce le-ar permite să găsească un echilibru bun între calitatea nutrienţilor şi randament. Endospermul este un ţesutul vegetal nutritiv albuminos de rezervă, care înconjoară embrionul aflat în dezvoltare din interiorul seminţei, folosit de embrion în primele sale stadii de dezvoltare. Domesticirea porumbului şi tehnicile de ameliorare moderne au crescut treptat conţinutul de amidon, dar a scăzut acumularea de proteine în endosperm.

KITTY - FAO 490 _bCercetătorii au analizat proteinele-cheie în boabele de porumb cunoscute sub numele de zeine, care sunt lipsite de lizină, un aminoacid esenţial (un bloc de proteine), rezultând o calitate slabă a nutrienţilor. De-a lungul deceniilor, oamenii au crescut conţinutul de lizină prin cultivarea porumbului cu niveluri mai scăzute de zeine. Totuşi, nivelurile de lizină de astăzi sunt prea mici pentru a satisface nevoile populaţiei în creştere rapidă.

Aşadar, geneticienii moleculari şi cultivatorii de porumb încearcă să reducă în mod dramatic nivelurile de zeină pentru a îmbunătăţi calitatea nutrienţilor din porumb, concentrându-se pe blocarea acestora şi a aşa-numiţilor factori de transcriere. Transcrierea este atunci când informaţiile din ADN-ul genei sunt transferate la ARN, rezultând proteine care joacă roluri cheie în ţesuturile, organele, structura şi funcţiile organismului. Echipa de cercetare a constatat că doi factori de transcripţie joacă roluri cheie în reglementarea sintezei de amidon şi proteine, deschizând astfel calea pentru cercetări suplimentare pentru a înţelege pe deplin echilibrul între calitatea nutrienţilor şi randament la un nivel molecular.

Vizualizat: 478 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?