Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica poate îmbunătăţi calitatea porumbului şi randamentele

Publicat: 11 iunie 2019 - 16:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un studiu coordonat de Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA) ar putea aduce beneficii majore milioanelor de oameni care se bazează pe porumb pentru a-şi asigura hrana zilnică.

Cercetătorii americani au descoperit regulatori genetici care sintetizează amidon şi proteine care ar putea în final duce la îmbunătăţirea randamentelor şi a valorii nutriţionale la cultura porumbului şi alte cereale de larg consum. Cercetarea, publicată în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences", ar putea fi un real ajutor pentru locuitorii din America de Sud şi Africa, care depind în mare măsură de porumb ca sursă de subzistenţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care amidonul din porumb şi proteinele sunt sintetizate simultan în endosperm, ceea ce le-ar permite să găsească un echilibru bun între calitatea nutrienţilor şi randament. Endospermul este un ţesutul vegetal nutritiv albuminos de rezervă, care înconjoară embrionul aflat în dezvoltare din interiorul seminţei, folosit de embrion în primele sale stadii de dezvoltare. Domesticirea porumbului şi tehnicile de ameliorare moderne au crescut treptat conţinutul de amidon, dar a scăzut acumularea de proteine în endosperm.

KITTY - FAO 490 _bCercetătorii au analizat proteinele-cheie în boabele de porumb cunoscute sub numele de zeine, care sunt lipsite de lizină, un aminoacid esenţial (un bloc de proteine), rezultând o calitate slabă a nutrienţilor. De-a lungul deceniilor, oamenii au crescut conţinutul de lizină prin cultivarea porumbului cu niveluri mai scăzute de zeine. Totuşi, nivelurile de lizină de astăzi sunt prea mici pentru a satisface nevoile populaţiei în creştere rapidă.

Aşadar, geneticienii moleculari şi cultivatorii de porumb încearcă să reducă în mod dramatic nivelurile de zeină pentru a îmbunătăţi calitatea nutrienţilor din porumb, concentrându-se pe blocarea acestora şi a aşa-numiţilor factori de transcriere. Transcrierea este atunci când informaţiile din ADN-ul genei sunt transferate la ARN, rezultând proteine care joacă roluri cheie în ţesuturile, organele, structura şi funcţiile organismului. Echipa de cercetare a constatat că doi factori de transcripţie joacă roluri cheie în reglementarea sintezei de amidon şi proteine, deschizând astfel calea pentru cercetări suplimentare pentru a înţelege pe deplin echilibrul între calitatea nutrienţilor şi randament la un nivel molecular.

Vizualizat: 442 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?