Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica Euralis a impresionat vestul țării

Publicat: 15 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ploaia nu a fost un factor descurajant pentru cei aproape două sute de fermieri care au ales să participe în data de 11 august la Ziua Câmpului, eveniment pus în scenă de Euralis și BASF în localitatea Tarcea din județul Bihor. Dimpotrivă, s-a considerat a fi un semn de belșug, așa cum avea să remarce unul dintre organizatori.

Click pe poza pentru galerie!

Și pe bună dreptate, platforma experimentală amplasată pe terenul societății Nagy Barnaba a evidențiat calitatea și potențialul geneticii Euralis, alături de eficacitatea produselor de protecția plantelor marca BASF la culturile de porumb, floarea-soarelui, sorg și soia. În cadrul evenimentului au fost prezentați opt hibrizi de porumb, tot atâția de sorg, șapte hibrizi de floarea-soarelui și patru soiuri de soia, respectiv soluțiile pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor.

 

Potențialul hibrizilor de porumb Tropical Dent®

La cultura porumbului, s-a insistat asupra grupei genetice Tropical Dent®, descoperită după zece ani de cercetări și analize biotehnologice, care au condus la crearea unor hibrizi deosebit de performanți, caracterizați printr-un potențial genetic de producție de peste 14 tone la hectar, o stabilitate superioară și uscare rapidă a boabelor către sfârșitul perioadei de vegetație. Chiar dacă au un aspect sticlos, hibrizii de porumb Tropical Dent® au o capacitate de a pierde apa din boabe similară cu cea a grupei dentat american. 

De asemenea, specialiștii Euralis au vorbit despre avantajele tehnologiei Roots Power®, care conferă plantelor un sistem radicular profund și foarte bine dezvoltat, capabil să utilizeze la nivel optim resursele de apă și nutrienții din sol. ES Cockpit și ES Gallery, din grupa FAO 250, respectiv FAO 340, sunt hibrizi care au fost înzestrați cu aceste însușiri de ultimă generație. Totodată, ES Method (FAO 380) și ES Cortes (FAO 420) sunt hibrizi de genetică Tropical Dent® care se remarcă printr-o vigoare excelentă de pornire în vegetație și toleranță foarte bună la secetă. Pe de altă parte, ES Sensor (FAO 400) se diferențiază prin sistemul radicular robust, toleranța ridicată la frângere datorită tulpinii relativ scurte, efectul „stay green” foarte pronunțat, fiind practic hibridul cu cea mai ridicată capacitate de a pierde apa din boabe către sfârșitul ciclului de vegetație (peste 1%/zi). Pentru terenurile cu un grad ridicat de infestare cu costrei din rizomi și semințe, mohor sau iarba bărboasă, ES Blason Duo (FAO 450) este o opțiune de luat în considerare, datorită rezistenței la erbicidul Stratos Ultra (produs de BASF), care poate fi aplicat în postemergență în orice moment, indiferent de fenofaza porumbului sau a buruienilor. Chiar dacă nu sunt încă disponibili la comercializare pe piața românească, ES Mylord și ES Lagoon s-au numărat printre hibrizii de porumb expuși în platforma de la Tarcea, având rezultate bune în testări.

Pentru controlul buruienilor, specialiștii BASF au identificat două tratamente: unul aplicat în preemergență, când s-a utilizat erbicidul Akris (în doză de 3 litri pe hectar) și altul în postemergență, folosind pachetul Rekord, ce conține doza pentru cinci hectare, respectiv 5 litri de erbicid Kelvin Top, 10 litri de erbicid Cambio și 3 litri de adjuvant Dash.

 

Un an bun pentru floarea-soarelui, în Bihor

În lotul demonstrativ de floarea-soarelui au fost prezentați doar hibrizi integrați în sistemul de producție Clearfield® și Clearfield® Plus, rezistenți la imazamox, substanța activă prezentă în erbicidul Pulsar, având un potențial genetic de producție cuprins între 4.900 și 5.300 kg/ha. Spre deosebire de sudul țării, confruntat cu o secetă accentuată, în vest se poate spune că a fost un an favorabil culturilor prășitoare, motiv pentru care reprezentanții Euralis mizează pe o creștere a suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui, mai ales că portofoliul cuprinde un număr mare de hibrizi atât linoleici, cât și high-oleici. ES Euromis CL și ES Novamis CL sunt doi hibrizi timpurii, cu o perioadă de vegetație de 102 zile, toleranți la Phoma, Phomopsis și Sclerotinia. Dintre hibrizii cu un conținut ridicat de acid oleic am putut admira în câmpul de testare hibrizii ES Angelic CL, ES Grafic CL și ES Poetic CLP, pentru care traderii oferă un preț mai mare, fiind foarte buni pentru consumul uman. Pe de altă parte, ES Terramis CL este hibridul care a înregistrat cele mai mari producții în ultimii trei ani, la Livada (jud. Satu-Mare) fiind obținute peste 4,4 tone la hectar, iar ES Genesis CLP se distinge printr-o vigoare excelentă de pornire în vegetație și o toleranță foarte bună la cădere.

Schema de tratamente la cultura de floarea-soarelui a vizat mai întâi aplicarea în preemergență a erbicidului Frontier Forte, în doză de 1,2 l/ha, după care, la stadiul de 4-6 frunze, s-a intervenit cu erbicidul Pulsar 40 la hibrizii Clearfield®, respectiv același Pulsar 40 împreună cu adjuvantul Dash la tehnologia Clearfield® Plus, iar în perioada înfloritului s-a apelat la fungicidul Pictor, un produs din gama AgCelence, menit să protejeze plantele împotriva bolilor specifice acestei culturi.

 

Patru soiuri de soia

În ceea ce privește soia, echipa Euralis a prezentat fermierilor din vestul țării patru varietăți cu diferite grade de timpurietate, și anume: ES Mentor (grupa 00) - un soi rezistent la boli și la stres termic, cu o capacitate excelentă de ramificare și cu tulpină robustă ce asigură toleranță la cădere; ES Gladiator (grupa 0) - de talie semi-înaltă și conținut ridicat de ulei (20,5%); ES Isidor (grupa I), cu un potențial maxim de producție de peste 5 tone la hectar, conținut ridicat de proteină (43%) și o rezistență foarte bună la boli și la stres climatic; ES Sponsor, un alt soi semitardiv caracterizat printr-o pornire viguroasă în vegetație și o plasticitate ecologică excelentă.

Tehnologia de protecție a culturii de soia a constat în aplicarea imediat după semănat a erbicidului Frontier Forte, după care, în postemergență timpurie s-a utilizat produsul Corum, care are avantajul de a putea fi aplicat atât în doză unică, cât și în doză fracționată, pentru o mai mare flexibilitate în combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate.

 

 

 

SORGUL, O ALTERNATIVĂ VIABILĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE

Ca impact vizual, cultura de sorg a lăsat o bună impresie, devenind o soluție din ce în ce mai interesantă pentru sectorul zootehnic. Recomandat ca o alternativă la porumb în condiții de secetă, sorgul valorifică foarte bine terenurile mai puțin productive și are nevoie de jumătate din precipitațiile cerute de porumb, pentru a se dezvolta. De asemenea, are avantajul că poate poleniza și la temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Cromatica boabelor are un rol bine definit când vine vorba de valorificarea producției. Spre exemplu, hibridul ES Albanus este preferat de crescătorii de pui, pentru că menține culoarea albă a cărnii, iar sorgul cu boabe roșii (ES Alize și ES Foehn) este preferat de crescătorii de găini ouătoare pentru că dă o culoare mai intensă gălbenușului. În schimb, pentru producția de masă verde, există BMR Gold X, un hibrid semitardiv, a cărui talie ajunge chiar și la 3 metri, având un conținut ridicat de zahăr (22%) și o digestibilitate foarte mare (60%). Potențialul genetic de producție este de 80 tone la hectar. Lotul demonstrativ de sorg a mai cuprins hibrizii ES Typhon, ES Arkanciel, ES Kalatur și ES Armorik.
 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 1418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?