Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetica bună se vede în cultură

Publicat: 12 martie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oferta diversificată de soiuri şi hibrizi pentru culturile de primăvară existentă pe piaţă îi permite fermierului să aleagă varietatea cea mai potrivită condiţiilor concrete din ferma lui

Click pe poza pentru galerie!

În luna martie, perioadă în care culturile de toamnă vor reporni în vegetaţie, în câmp se fac primele fertilizări faziale şi tratamentele cu fungicide şi cu insecticide la semănăturile de toamnă. În vederea înfiinţării culturilor de primăvară, fermierii se axează pe achiziţionarea seminţelor, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima epocă.

 

Sămânţa certificată poate face recolta bogată

În această perioadă, mai mult ca oricând, fermierii trebuie să fie conştienţi că utilizarea seminţelor certificate este un beneficiu major, care permite accesul la un sistem standardizat de calitate, asigurată prin control şi inspecţie oficială. În fond, sămânţa certificată asigură identitate clară, puritate, capacitate de germinaţie şi garanţia că este liberă de orice fel de infestare.

Diferenţele de potenţial genetic între produsele celor mai competitive companii producătoare de seminţe care activează pe piaţa din România sunt cu mult mai mici decât cele pe care le poate asigura alegerea celui mai adaptat soi sau hibrid la condiţiile concrete din fermă, în funcţie de condiţiile pedoclimatice specifice microzonei, de tipul şi nivelul de tehnologie de cultivare practicat, de capacitatea fermierului de a se adapta la realităţile fiecărui an.

Multitudinea de situaţii din teren îşi găseşte rezolvare în paleta foarte largă de soiuri şi hibrizi pe care fermierul îi poate alege atunci când urmează să înfiinţeze o nouă cultură.

 

KWS: direcţii de ameliorare la porumb

La specia porumb, KWS Seminţe consideră că deţine genetica cea mai adaptată la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră. Planta este înaltă, cu foliaj bogat, uşor lax sub ştiulete şi erect deasupra ştiuletelui, cu ştiuleţi masivi, cu peduncul lung, caracter “stay green” foarte bun, dar şi viteză foarte mare de pierdere a apei din bob. De ce au ales amelioratorii KWS să «construiască« plante de porumb cu aceste caracteristici?

• Plantele înalte şi masive au un sistem radicular foarte bine dezvoltat pe verticala profilului de sol, uniform pe toată adâncimea, suportând astfel mai bine fluctuaţiile de umiditate din partea superioară a solului.

• Plantele înalte şi masive au consumuri mai mari decât cele de talie mică sau medie, însă au posibilitatea de a dezvolta ştiuleţi mari şi mai productivi. Creşterea vegetativă intensă, pentru care planta are nevoie de un plus de apă şi de elemente nutritive, se desfăşoară până în prima parte a lunii iulie, adică, exact în perioada în care, în mod obişnuit, în România avem precipitaţii. Acumulările din această perioadă asigură o producţie superioară altor varietăţi, datorită faptului că rezerva de substanţe procesate pentru umplerea boabelor va fi mai mare.

• Frunzele laxe până sub ştiulete minimizează evaporarea apei din sol, iar poziţia erectă a celor de deasupra ştiuleţilor micşorează unghiul sub care razele de soare atacă frunza, reduce transpiraţia şi micşorează suprafaţa de contact pentru curenţii de aer, îmbunătăţind rezistenţa la cădere şi la frângere.

• Ştiuletele cu inserţie înaltă sau medie-înaltă evită infestarea cu sporii agenţilor patogeni aflaţi în sol şi ridicaţi de ploile torenţiale. Pedunculul, lung sau foarte lung, şi greutatea seminificativ mai mare a ştiuleţilor facilitează aplecarea acestora după maturitatea fiziologică, evitând colectarea apei între pănuşi şi boabe şi favorizând uscarea mai rapidă a boabelor.

• Boabele rotunde ale hibrizilor sticloşi, foarte timpurii, au suprafaţa vitroasă cât mai mare (fiind apreciate în producerea de cornflakes sau de mălai grisat). La hibrizii dentaţi - în special, genetica nouă - boabele sunt mari sau foarte mari, turtite, cu mişuna adâncă şi exocarpul permeabil pentru pierderea cât mai rapidă a apei din bob.

• Caracterul de «stay green» oferă rezistenţă mai bună la secetă şi la arşiţă hibrizilor pentru boabe, însă la hibrizii pentru siloz aduc un plus de calitate silozului şi o fereastră mult mai mare de recoltare.


Dr. Ing. Ion VOINEA
Product Manager KWS Seminţe

Vizualizat: 631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?