Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

'Geaba are grâul preţ, dacă fertilizăm de 5 ori mai scump!

Publicat: 06 aprilie 2022 - 12:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din ultima săptămână a lunii martie a început să se resimtă lipsa umidităţii în câmp. Culturile agricole încă nu sunt grav afectate, dar vor fi probleme dacă nu plouă în următoarele 3-4 săptămâni.

În sudul ţării, în Dolj, fermierii au intrat deja la semănat. Pe Alin Găvrilă l-am găsit în plină acţiune de fertilizare cu foliare la rapiţă. Profitând de faptul că a achiziţinat anul trecut o autopropulsată Horsch, acum face fertilizare fracţionat şi cu azot lichid.

 

Starea culturilor încă e bună


În zonă, culturile de toamnă se află într-o stare bună de vegetaţie, atât păioasele (500 ha cu grâu şi 300 ha cu orz) cât şi rapiţa (200 ha). Vor mai fi semănate 500 de hectare cu floarea soarelui, iar suprafaţa de porumb va fi mult mai mică, deoarece "anul trecut am rămas dezamăgit de cultura porumbului", ne-a spus fermierul.

jurnal de ferma aprilie_b 

În maxim o lună trebuie apă!


Culturile sunt oarecum afectate de variaţiile de temperatură din această perioadă, dar mai ales de lipsa umidităţii. "Acum sunt într-o fază mai dificilă decât în urmă cu trei ani, atunci când grâul a răsărit în februarie şi totuşi am avut o producţie bună. Acum rapiţa este în 5-6 frunze iar anul trecut, în aceeaşi perioadă, era până la genunchi. Din fericire, nu este afectată densitatea plantelor şi dacă vor fi precipitaţii, rapiţa va recupera în creştere.

Anul nu este încă "terminat", culturile nu arată încă rău pe câmp, dar vor mai rezista trei săptămâni, maxim o lună fără precipitaţii", atenţionează fermierul.

 

Stoc de îngrăşăminte, din vară


Şi anul trecut, aşa cum face de obicei, Alin Găvrilă s-a aprovizionat cu îngrăşăminte. Încă de la începutul campaniei de recoltare a la rapiţei, fermierul a cumpărat îngrăşăminte complexe la preţ foarte bun. Pentru diversificarea surselor de venit, fermierul deţine câteva camioane cu care face transporturi şi astfel a avut posibilitatea să transporte şi să tranzacţioneze îngrăşăminte.

Foto citat_Alin Gavrila_b

Mai bine rămâneam cu 700-800 lei/tona de grâu şi cumpăram îngrăşămintele cu 1500-2000 lei/tonă şi era stabilitate, decât să dăm grâul cu 1500 lei/tonă şi să cumpărăm îngrăşămintele cu 5500-6000 lei/tonă!

ALIN GĂVRILĂ

Fermier jud. Dolj

Costuri/ha cel puţin duble!


Într-un an normal costul îngrăşămintelor "se apropie de 50% din totalul cheltuielilor pentru înfiinţarea unei culturi", apreciază Alin Găvrilă. "Dacă într-un an normal costul total al unui hectar cu grâu era de cca 2500 lei, anul acesta doar îngrăşămintele vor fi 3000 lei/ha. Mulţi vor reduce cantităţile administrate şi atunci şi producţia va fi redusă".

Fermierul nu a făcut precontracte, cu toate că preţurile oferite, în Dolj, pentru recolta viitoare sunt acum de: 1,3 lei/kg la orz, 1,45 lei/kg pentru grâu, 3,6 lei/kg rapiţă şi 3,45 lei/kg floarea-soarelui.

 

Campanie întârziată în Ardeal


În centrul ţării, în judeţul Hunedoara, primăvara se instalează cu greu. Cu toate că iarna nu a fost tocmai bogată în precipitaţii, temperaturile scăzute din timpul nopţii nu au permis încă pregătirea terenului. "Noi nu avem utilaje care să ne permită să facem lucrările din timp. Atunci când condiţiile ne vor permite, pregătim terenul şi apoi imediat vom şi semăna, în maxim 1-2 zile, întrucât avem doar discuri şi o grapă rotativă", ne-a declarat Emanuel Giurgiu, fermier din Romos, jud. Hunedoara.

 

Planul de culturi, la Romos


În toamnă au fost semănate 95 ha cu grâu şi ale 75 ha cu rapiţă, iar în perioada următoare urmează se fie semănate 200 ha cu porumb şi floarea soarelui. Suprafeţele repartizate fiecărei culturi nu au fost încă  stabilite, dar fermierul intenţionează să semene cel puţin 35 ha cu floarea-soarelui, în funcţie şi de "fereastra" de timp disponibilă.

În luna martie, în zonă, au căzut cca 10 litri/mp precipitaţii, ceea ce a permis fertilizarea culturilor de grâu şi rapiţă, dar au urmat apoi mai multe zile cu vânt care au uscat terenul la suprafaţă.

 Foto citat_Emanuel Giurgiu_b

Noi nu vom creşte suprafaţa cu floarea-soarelui deoarece am decala rotaţia culturilor şi intervalul dintre rapiţă şi floarea-soarelui s-ar micşora.

EMANUEL GIURGIU

Fermier Romos, jud. Hunedoara

Preţ prohibitiv la inputuri


În ceea ce priveşte aprovizionarea cu îngrăşăminte, Emanuel Giurgiu apreciază că acestea au cel mai mare impact asupra costurilor de producţie. "În toamnă am cumpărat nitrocalcar cu 840 lei/tonă + TVA şi acum este 3500 lei/tonă şi încă mai creşte spre 4000, ceea ce este enorm. De altfel, preţul tuturor inputurilor a crescut în procente relativ normale, cum s-a întâmplat în ultimii ani, cu excepţia glifosatului, care a ajuns la preţuri prohibitive", apreciază fermierul hunedorean.

 

Estimările arată preţuri bune


Cel mai probabil, având în vedere estimările, preţul produselor agricole şi mai ales al oleaginoaselor, vor fi foarte bune.

Anul trecut, fermierul din Romos a făcut precontract pentru floarea soarelui cu 1,7-1,8 lei/kg şi ulterior, la recoltare, a vândut o parte din cantitatea produsă şi cu 2,4 lei/kg. În prezent, preţul oferit în zonă pentru floarea-soarelui este de 5,5 lei/kg, iar pentru porumb 1,6 lei/kg.

 

Furajele proteice, mai scumpe


Pentru creşterea animalelor, furajele proteice "joacă" un rol similar cu cel al îngrăşămintelor în sectorul vegetal. Din păcate, preţul şroturilor a urmat o tendinţă similară cu cel al îngrăşămintelor. "Anul trecut, preţul şrotului de floarea soarelui era de 960 lei/tonă, iar acum este 1430 lei/tonă. Şrotul de soia a fost sub 2 lei/kg şi acum este 2,83 lei/kg", ne-a declarat Ervin Berde, fermier din Gidfalău, jud. Covasna. Dar nu doar furajele proteice s-au scumpit, a crescut şi preţul energiei electrice, motorina şi salariile.

 Foto citat_Ervin Berde_b

Scumpirile au dus la cheltuieli suplimentare uriaşe. Noi plătim acum în plus cu 60.000 lei/lună doar pentru furajele proteice!

ERVIN BERDE

Fermier Gidfalău, jud. Covasna

 

Fertilizare cu gunoi de grajd


Perioada de aplicare a îngrăşămintelor naturale (gunoiul de grajd) este limitată, conform codului bunelor practici. Astfel, dacă gunoiul de grajd este aplicat în toamnă, până în primăvară o mare parte din azotul din gunoi nu se mai regăseşte în teren şi nu mai este disponibil pentru plante. "Noi reducem cantitatea de îngăşăminte chimice proporţional cu cantitatea de gunoi de grajd administrată. Ideal ar fi să facem şi analize de sol", spune fermierul din Covasna.

 

OFERĂ GUNOI PE PAIE, LA SCHIMB


O parte din gunoiul de grajd din ferma din Gidfalău este transferat către fermierii din apropiere, la schimb cu paie. În fermă se foloseşte o cantitate mare de paie pentru aşternut în boxele de odihnă din stabulaţia liberă. Deoarece şi paiele s-au scumpit şi este multă muncă şi cheltuială cu balotarea şi manipularea lor, Ervin Berde se gândeşte acum să introducă în fermă saltele de odihnă umplute cu apă, printr-un proiect de modernizare.

 

În Dolj, anul trecut ureea a fost 1800 lei/tonă, iar acum este 5500 lei/tonă, iar nitrocalcarul a costat 1300 lei/tonă şi acum este de patru ori mai scump!

 
un articol de
GHEORGHE GHIŞE
Vizualizat: 3433 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?