Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gata să piardă concesiunea

Publicat: 20 mai 2017 - 14:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Izlazul comunal, precum şi subvenţiile europene pentru suprafaţă încasate de asociaţiile crescătorilor de animale au fost (în anumite comune încă mai sunt) cauze ale unor conflicte puternice în interiorul comunităţilor pastorale. Pe această tristă hartă a duşmăniei se află şi localitatea Tulgheş din jud. Harghita.

Majoritatea crescătorilor de animale a pornit la drum în cadrul unei asociaţii înfiinţate la începutul anilor 2000. Asociaţia a devenit, după 2008, beneficiar al subvenţiilor europene pentru izlazul comunal care are o suprafaţă de aproape o mie de hectare. După câţiva ani, o parte din membri a chestionat conducerea asociaţiei pe tema cheltuirii banilor, spiritele s-au încins şi, în final, membrii respectivi au fost excluşi. Ei au înfiinţat o cooperativă agricolă care nu a primit însă un hectar de păşune din izlaz, fiindcă asociaţia are contract de concesiune valabil până în 2023, contract recâştigat în instanţă, după ce fusese anulat de Consiliul Local.

Fotodocumentm2_b

Calendarul păsuirilor
Redevenind concesionar unic al păşunii comunale, asociaţia condusă de Costel Bondrea a trebuit să achite autorităţii publice locale o redevenţă de 85 de euro pentru un hectar de păşune, cuantum stabilit în 2013. Asociaţia a achitat o parte din suma totală pentru anul 2016, dar a rămas datoare primăriei, urmând să plătească restul din redevenţă până la 15 decembrie 2016. Mai avea la dispoziţie, potrivit contractului de concesiune, o perioadă de graţie de 90 de zile pentru a-şi achita integral datoriile. Pe 15 martie 2017, ultimul euro trebuia plătit primăriei, altfel contractul urmând a fi reziliat, potrivit uneia dintre clauze. Data de 15 martie s-a apropiat vertiginos, cu viteza apei unui pârâiaş de munte. În 14 martie, surpriză, asociaţia a înaintat Consiliului Local o cerere pentru prelungirea contractului de concesiune cu o lună. Asociaţia nu a avut bani, fiindcă APIA nu i-a virat în cont subvenţia aferentă anului 2016. Oricum, termenul ultim de efectuare a plăţilor este 30 iunie. În fine, Consiliul Local s-a dovedit sensibil faţă de cererea de prelungire a contractului şi a votat în consecinţă. Au trecut cele 30 de zile, dar asociaţia nu a achitat datoria, fiindcă banii de la APIA încă nu au ajuns. Prin urmare, asociaţia a mai cerut o păsuire de încă o lună, până în 15 mai a.c...
De ce a prelungit Consiliul Local de două ori termenul de achitare a datoriei de către asociaţie, amânând astfel rezilierea contractului? Argumentul forte expus în documente este acela că reziliind contractul, pierdea şansa de a încasa restul datoriei, urmând apoi o procedură lungă de recuperare, eventual în instanţă. La momentul închiderii ediţiei revistei noastre, toată lumea aştepta data de 15 mai. Deciziile Consiliului Local au ajuns şi pe masa prefectului de Harghita, care nu este convins de legalitatea lor.

 


FERMIERUL, PE PRIMUL LOC
Probabil asistăm la Tulgheş la destrămarea unei asociaţii pastorale care a avut perioada ei de glorie, fiind şi organizatoarea în anii trecuţi a unei sărbători a oierilor. Din păcate, conducerea asociaţiei nu a reuşit, din motive obiective şi subiective în acelaşi timp, să păstreze unitatea asociaţiei, ajungându-se la excluderi şi la un munte de reclamaţii la toate instituţiile statului. Totodată, schimbările legislative, punând în centrul atenţiei fermierul şi nu structura asociativă, afectează puternic bugetul asociaţiilor, până mai ieri beneficiarele aproape exclusive ale banilor europeni pentru păşuni. E de datoria primăriilor, ca proprietari ai păşunilor, şi a fermierilor, ca proprietari ai animalelor, să găsească soluţia cea mai bună pentru organizarea activităţii pastorale.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 319 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?