Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gărgăriţele silicvelor şi gândacul păros: mod de dăunare şi combatere

Publicat: 26 martie 2021 - 18:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Lanurile de rapiţă, sub asediul dăunătorilor. Fermierii trebuie să fie în gardă şi să protejeze plantele de rapiţă exact atunci când este nevoie. Iată ce trebuie să ştiţi despre gărgăriţele silicvelor şi gândacul păros!

 

Gărgăriţele silicvelor

 daunatori rapita 03_b

  • Mod de dăunare. Ceutorhynchus assimilis produce atât pagube directe culturii rapiţei prin atacul larvelor la silicve (o singură larvă poate consuma între 6 şi 9 seminţe), cât şi pagube indirecte (facilitează atacul larvelor ţânţarului florilor de brasicacee). În ultimii ani însă, ca urmare a vremii din ce în ce mai calde, am constatat că pagube pot să producă şi adulţii, în urma hrănirii cu bobocii florali nedesfăcuţi.
  • Faza de maximă vulnerabilitate. Atacul acestui dăunător este foarte periculos când plantele de rapiţă se află în faza de înflorire, caz în care sortimentul de insecticide folosit pentru combaterea gărgăriţelor silicvelor este unul foarte redus.
  • Monitorizare şi combatere. Sondajele pentru stabilirea densităţii acestui dăunător se efectuează la fel ca şi în cazul gândacului lucios. Trebuie avut în vedere faptul că după sosirea în lan a gărgăriţelor, acestea se găsesc timp de câteva zile concentrate la marginea lanului, ulterior migrând spre interior. În unele situaţii nu se justifică tratamentul decât pe marginile solei, pe o lăţime de 20-50 m. Tratamentul pe toată sola se justifică atunci când şi în interiorul acesteia se atinge pragul economic de dăunare pentru această specie: PED de 1 insectă la 2 plante.

 

Gândacul păros

 daunatori rapita 02_b

  • Mod de dăunare. Dăunătorul a început să pună probleme din ce în ce mai mari culturilor de rapiţă în ultimii 7-8 ani. Adulţii acestei specii consumă polenul şi organele florale, distrugând inflorescenţa rapiţei, cu pagube ridicate de producţie. În cele mai multe cazuri, insectele sunt concentrate la marginea solei cu rapiţă, fiind rare situaţiile când acestea se găsesc şi în mijlocul solei.
  • Determinarea PDF-ului şi tratamentul. Se recomandă efectuarea tratamentului la depăşirea PED de 1 adult la 10 plante. Tratamentul împotriva gărgăriţelor silicvelor poate avea efect şi împotriva acestui dăunător, cu condiţia ca ambele specii să fie în lanul cu rapiţă în acelaşi timp.

Prin urmare monitorizarea, ca la carte, a solelor cultivate cu rapiţă este cheia succesului pentru protejarea plantelor de atacul dăunătorilor din primăvară.

Ce alţi dăunători pun rapiţa în pericol? Cum îi depistezi şi ce rişti dacă ratezi momentul optim de tratament?

Vizualizat: 976 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?