Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GĂRGĂRIŢA SILICVELOR ameninţă culturile de RAPIŢĂ!

Publicat: 18 mai 2017 - 13:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE LA DĂUNĂTORI! Cultivatorii de rapiţă din zona Moldovei, care au trecut cu bine de iarna calendaristică, având culturile de rapiţă în diferite stadii de înflorire, s-au pomenit cu viscol în lanul de rapiţă; în 20-21 aprilie a nins mai ceva ca în luna ianuarie.

După ce a trecut valul de frig, vremea a început să se încălzeazcă brusc, iaşa încât la finalul lunii aprilie era mai cald decât în mod normal pentru această perioadă.

gargarita-silicvelor-1_b

Gărgăriţa silicvelor depistată pe 11 aprilie, înainte de venirea valului de frig

În această perioadă ne confruntăm cu atacul gărgăriţei silicvelor (Ceutorhynchus assimilis). În literatura de specialitate se menţionează că zborul maxim al adulţilor are loc în luna mai, dar dăunătorul era prezent în lanurile de rapiţă încă din luna aprilie, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate înainte de venirea frigului. Adulţii îşi depun ouăle în silicvele abia formate, larvele apar şi se dezvoltă în silicve timp de 3-4 săptămâni, perioadă în care o singură larvă poate consuma 6-9 seminţe.

gargarita-silicvelor-2_b

Gărgăriţa silicvelor, pe 27 aprilie, după ce a trecut valul de frig. La sondaje, trebuie multă atenţie, insectele se pot ascunde în florile de rapiţă, parţial deschise 

Pagubele variază în funcţie de numărul mediu de larve dintr-o silicvă şi de numărul mediu de silicve infestate dintr-un lan de rapiţă. Dacă dăunătorul este scăpat de sub control, pagubele de recoltă pot să varieze între 20 şi 50%. (…)

Fiecare fermier trebuie să monitorizeze acest dăunător din lanurile de rapiţă, pentru a lua decizia efectuării sau neefectuării unui tratament în vegetaţie. Nu trebuie să aplicăm insecticidul atunci când vedem primele insecte apărute la marginea lanului. Trebuie să intrăm cât mai mult în lan, să ne uităm la cât mai multe inflorescenţe ca să ne facem o idee despre dinamica populaţiei gărgăriţelor silicvelor. Atunci când în urma sondajelor găsim o insectă adultă la două inflorescenţe, tratamentul se poate efectua, dar cu notificarea prealabilă a apicultorilor.

Ce alţi dăunători periculoşi pândesc lanurile, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 2307 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?