Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gândacul păros „mușcă” din profitul fermierilor

Publicat: 14 aprilie 2022 - 10:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Până în urmă cu zece ani era considerat un dăunător de importanță secundară pentru cultura rapiței. În prezent populațiile au crescut, punând o presiune în plus pe umerii fermierilor.

Creșterea suprafețelor cultivate cu rapiță de toamnă înseamnă o masă foarte bogată pentru multe specii de insecte fitofage. Iar când oferim „pe tavă” multă mâncare, este normal să apară mulți „meseni”. Așa s-a întâmplat în cazul gândacului păros (Epicometis hirta)...

 

Părosul se hrăneşte cu flori


Până nu demult, aceasă insectă era cunoscută mai mult livădarilor şi viticultorilor. Gândacul păros se hrănește cu organele florale, caz în care nu se mai formează fructificațiile. Cum rapița are un număr foarte mare de flori, gândacii au fost atrași în câmpurile aurii, devenind o prezență aproape constantă în ultimul deceniu. Adulții acestei specii își fac apariția în natură din locurile unde au iernat, la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie, în funcție de evoluția vremii, în timp ce zborul maxim este în a doua parte a lunii aprilie și începutul lunii mai.  

daunatori rapita 1_b 

 

Pagubele pot fi semnificative


Insectele se găsesc la început la marginea solelor cu rapiță, migrând ulterior spre zonele centrale. Cu toate astea, cele mai mari pagube se înregistrează la marginea solelor. Nu s-au înregistrat situații în care toată sola cu rapiță să fie compormisă în urma atacului. Poate doar în cazul în care parcelele sunt foarte fragmentate, caz în care solele cu rapiță sunt mici, iar populația acestui dăunător este ridicată. În mod normal însă, rapița este cultivată pe sole mari și compacte de câteva hectare sau zeci de hectare.

Chiar în cazul în care atacul este concentrat înspre marginea solelor, pagubele de recoltă pot să fie importante. Mai ales că rapița are un preț de valorificare ridicat iar prețul inputurilor a explodat. Orice minus mai mare de producție cauzat de atacul acestor gândaci poate să „topească” profitabilitatea acestei culturi.

 

Combaterea, misiune dificilă


Combaterea gândacului păros din lanurile de rapiță este problematică. În primul rând, atacul are loc când plantele sunt înflorite, deci sunt vizitate de albine și alte specii de polenizatori. Iar în această fază există foarte puține insecticide omologate pentru tatamentele în vegetație. Ba mai mult, gândacii păroși sunt activi între orele 11 și 15, exact în acceași perioadă când albinele și celelalte specii de polenizatori au activitate maximă.

Există mai multe soluții pentru prevenirea și combaterea atacului gândacilor păroși.

gandacul paros 1_b

Gândacul păros, adult (13 aprilie, 2020, INCDA Fundulea)

1. Hibrid timpuriu la margine


Una dintre soluţii ar fi ca marginea solelor cu rapiță să fie cultivate cu un hibrid timpuriu, care înflorește mai repede, gândacii se concentrează pe ele, iar în acest mod pot să fie combătuți mai ușor. Dar această metodă are și un neajuns. Dacă avem o primăvară rece, așa cum pare să fie cazul și în acest an, este posibil să nu mai existe acea decalare clară între momentul înfloririi plantelor din hibridul timpuriu semănat la marginea solei și cel mai tardiv, semănat înspre interiorul solei.

 

2. Cum ne pot ajuta dronele?


Agricultura de precizie ar putea să ne dea o mână de ajutor și în acest caz. Câmpurile de rapiță ar putea fi survolate de drone, dotate cu camere video de înaltă rezoluție. Gândacii păroși ar putea fi localizați cu ușurință și s-ar putea interveni cu un tratament de combatere punctual, în zonele în care sunt concentrați gândacii.

Acest tratament s-ar putea efectua tot cu ajutorul dronelor.

gandacul paros 2_b Gândacul păros hrănindu-se cu inflorescențele de rapiță (13 aprilie, 2020, INCDA Fundulea)

 

Cum recunoaştem gândacii?

 

Insectele sunt relativ mari, cu lungimea corpului de 9-12 mm, culoarea corpului neagră, cu o pubescență de culoare galbenă, fină și deasă. Aripile (elitrele) prezintă  6 sau 8 pete albe, dar uneori petele pot lipsi. Culoarea insectelor contrastează cu galbenul florilor de rapiță, prin urmare acestea pot fi observate cu ușurință de un ochi neavizat, cu atât mai mult pot să fie ușor observate de „ochiul” dronelor.

Sistemul automat de monitorizare (capcane automate, care transmit date pe calculator sau telefonul mobil) poate să fie de ajutor în detectarea rapidă a acestei specii dăunătoare.

 

2 în 1: observare + combatere


Putem ști cât mai precis când sosesc primii „musafiri nepoftiți” în cultura rapiței, cu ajutorul capcanelor automate amplasate la marginea solelor, apoi trimitem drona în inspecție, iar unde gândacii sunt detectați în număr mare se pulverizează insecticidul tot de către dronă. În acest mod se evită tratamentul cu o mașină de stropit (chiar dacă se face numai în zonele marginale ale solelor, pe o lățime de maxim 50 de metri), solul este mai puțin tasat, se folosește mai puțin insecticid etc.

 

Drona are şi dezavantaje

gandacul paros 3_b

  Inflorescențe de rapiță distruse în urma procesului de hrănire al gândacului păros (13 aprilie, 2020, INCDA Fundulea)

1. În primul rând prețul! Atât dronele cât și capcanele entomologice automate sunt încă „piperate”. Acum există firme care închiriază dronele cu un preț destul de avantajos, dar nu știu dacă s-au dezvoltat și în direcția combaterii dăunătorilor.

2. Al doilea inconveninet ține de personal. Fermierii care vor folosi în viitor aceste sisteme (cât mai curând, sper) trebuie să fie instruți. Fiind pasionat de fotografie, fac o paralelă între dronele folosite la monitorizarea și combaterea dăunătorilor și camerele foto profesionale. Când multă vreme ai pozat cu o cameră foto compactă, setată pe modul automat sau cu telefonul mobil, după ce îți iei o cameră foto performantă, cu obiective interschimbabile, trebuie să înveți să o folosești. Doar așa investiția, deloc mică, se va amortiza și profitul va fi mai mare.

 gandacul paros 4_b

Gândacii păroși pot avea comportament gregar, se concentrează în anumite zone ale lanului (13 aprilie, 2020, INCDA Fundulea)

APELAŢI LA UN SPECIALIST!

Până când va veni momentul în care vom vedea în fiecare fermă capcane automate și dronele patrulând lanurile de rapiță, în cazul în care vă confruntați cu problema gândacilor păroși din lanul de rapiță este important să luați legătura cu un specialist de protecția plantelor (din ce în ce mai puțini, din păcate).

Zborul maxim al gândacului păros coincide cu perioada înfloririi rapiței de toamnă. Adică, în cele mai multe cazuri, goangele sosesc în lan când „masa este servită”.

Insectele sunt foarte active în zilele călduroase și însorite, mai ales între orele 11:00 și 15:00. În zilele mai răcoroase și ploioase, gândacii se ascund la baza plantelor de rapiță, în crăpăturile solului sau la baza inflorescențelor rapiței.

Odată cu reluarea vegetaţiei, câmpurile cu rapiţă devin ţinta atacurilor a trei dăunători de primăvară. Cum îi depistezi şi ce rişti dacă ratezi momentul optim de tratament?

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

 

Vizualizat: 679 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?