Din cauza temperaturilor ridicate din martie, în lanul de rapiţă s-au instalat de timpuriu gândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor. Cum le venim de hac!
Gândacul lucios (Meligetehes aeneus) şi gărgăriţa silicvelor (Ceuthorynchus assimilis) sunt doi dăunători ai rapiţei care se manifestă primăvara târziu. Gândacul lucios apare la peste 15oC. Ei bine, anul acesta astfel de temperaturi s-au înregistrat încă de la începutul lui martie.
Majoritatea cultivatorilor de rapiţă din sud-estul ţării fac două tratamente cu insecticide în vegetaţie: unul după ce a trecut iarna, primăvara devreme, împotriva gărgăriţelor tulpinilor de rapiţă (Ceutorhynchus napi), al doilea înainte de înflorire, împotriva Meligetehes aeneus.
Alţii fac doar unul: fie consideră că tratamentul de combatere a gărgăriţei silicvelor este în plus, fie că tratamentul făcut pentru a combate gândacul lucios omoară şi gărgăriţa. Dar oare un singur tratament în vegetaţie are efect pentru combaterea simultană a celor doi dăunători?
Gărgăriţa silicvelor pe inflorescenţele de rapiţă
În lan, de regulă gărgăriţele ajung în zonele marginale şi ulterior migrează spre interior. Depunerea pontei coincide de obicei cu perioada când silicvele sunt abia formate. O larvă de C. assimilis consumă între 6 şi 9 seminţe. Tratamentele pentru combaterea acestui dăunător se efectuează când plantele de rapiţă sunt înflorite. Dar sortimentul de insecticide pentru acest moment de aplicare este unul foarte redus, mai ales că substanţa activă tiacloprid a fost interzisă începând cu acest an.
După cum putem observa, nu prea putem combate atât gândacul lucios cât şi gărgăriţa silicvelor cu un singur tratament, deoarece fazele de sensibilitate maximă a plantelor faţă de aceştia nu coincid. Este drept că plantele de rapiţă pot fi mai avansate în vegetaţie şi să înflorească mai devreme decât în mod normal ca urmare a temperaturilor ridicate, dar şi dăunătorii apar la fel de devreme.
Gândacul lucios pe inflorescenţele de rapiţă
Pentru stabilirea momentului optim al stropirilor, se fac sondaje în câmp. Pe diagonala parcelei, se aleg 8-20 puncte de determinare, în funcţie de mărimea parcelei. Observaţiile se vor face cu lupa. Nu se recomandă operaţia în momentele cele mai calde ale zilei, când insectele sunt active. Se poate intra în lan când nu este foarte cald şigândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor sunt încă amorţite, dar nu trebuie intrat nici dacă este foarte frig, deoarece există riscul ca insectele să fie ascunse.
În literatura de specialitate se menţionează că zborul maxim al adulţilor are loc în luna mai!