Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor - cum îi combatem?

Publicat: 11 mai 2020 - 07:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Putem combate simultan doi dăunători ai rapiţei?

Din cauza temperaturilor ridicate din martie, în lanul de rapiţă s-au instalat de timpuriu gândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor. Cum le venim de hac!

Gândacul lucios (Meligetehes aeneus) şi gărgăriţa silicvelor (Ceuthorynchus assimilis) sunt doi dăunători ai rapiţei care se manifestă primăvara târziu. Gândacul lucios apare la peste 15oC. Ei bine, anul acesta astfel de temperaturi s-au înregistrat încă de la începutul lui martie.

 

Ce greşeală fac fermierii?

Majoritatea cultivatorilor de rapiţă din sud-estul ţării fac două tratamente cu insecticide în vegetaţie: unul după ce a trecut iarna, primăvara devreme, împotriva gărgăriţelor tulpinilor de rapiţă (Ceutorhynchus napi), al doilea înainte de înflorire, împotriva Meligetehes aeneus.

Alţii fac doar unul: fie consideră că tratamentul de combatere a gărgăriţei silicvelor este în plus, fie că tratamentul făcut pentru a combate gândacul lucios omoară şi gărgăriţa. Dar oare un singur tratament în vegetaţie are efect pentru combaterea simultană a celor doi dăunători?

 Gândacul lucios ÅŸi gărgăriÅ£a silicvelor_b

Gărgăriţa silicvelor pe inflorescenţele de rapiţă

Gândacul lucios şi Gărgăriţa silicvelor provoacă pierderi de peste 50%

  • Gândacul lucios are un regim de hrană floral, consumând fie polenul din inflorescenţele deschise, fie organele florale din bobocii încă nedesfăcuţi. În acest din urmă caz, atacul este cel mai periculosdistrugând bobocii florali atacaţi Pagubele de producţie pot ajunge la 50-70%. Prin urmare, în vederea combaterii adulţilor gândacului lucios, tratamentele se fac înainte de înflorirea rapiţei, la îmbobocire, faza cea mai sensibilă la atacul acestor mici insecte.
  • Gărgăriţa silicvelor produce pagube directe prin atacul larvelor, precum şi pagube indirecte, deoarece silicvele atacate pot fi infestate de către ţânţarul florilor de brasicacee (Dasineura brassicae).

În lan, de regulă gărgăriţele ajung în zonele marginale şi ulterior migrează spre interior. Depunerea pontei coincide de obicei cu perioada când silicvele sunt abia formate. O larvă de Cassimilis consumă între 6 şi 9 seminţe. Tratamentele pentru combaterea acestui dăunător se efectuează când plantele de rapiţă sunt înflorite. Dar sortimentul de insecticide pentru acest moment de aplicare este unul foarte redus, mai ales că substanţa activă tiacloprid a fost interzisă începând cu acest an.

Care sunt fazele de sensibilitate maximă la atac?

  • Pentru a combate chimib gândacul lucios din lanurile de rapiţă ar trebui să se înregistreze densităţi mai ridicate faţă de pragul economic de dăunare (PED-1 adult/plantă, când rapiţa este în faza de muguri florali uniţi, respectiv 2-3 adulţi/plantă în faza de muguri florali separaţi şi pedunculi florali alungiţi). Tratamentul în vegetaţie trebuie efectuat doar în momentul optim, când s-a depăşit PED-ul sau dacă rapiţa se găseşte în stadiul de muguri florali, care este faza de sensibilitate maximă a acestei culturi faţă de gândacul lucios.
  • În cazul gărgăriţei silicvelor se recomandă tratament când se atinge PED-ul de 1 adult la două plante iar rapiţa se află în fenofazele de înflorit-formarea primelor silicve.

După cum putem observa, nu prea putem combate atât gândacul lucios cât şi gărgăriţa silicvelor cu un singur tratament, deoarece fazele de sensibilitate maximă a plantelor faţă de aceştia nu coincid. Este drept că plantele de rapiţă pot fi mai avansate în vegetaţie şi să înflorească mai devreme decât în mod normal ca urmare a temperaturilor ridicate, dar şi dăunătorii apar la fel de devreme.

 Gândacul lucios ÅŸi gărgăriÅ£a silicvelor_b

Gândacul lucios pe inflorescenţele de rapiţă

 

Observarea atentă a lanului

Pentru stabilirea momentului optim al stropirilor, se fac sondaje în câmp. Pe diagonala parcelei, se aleg 8-20 puncte de determinare, în funcţie de mărimea parcelei. Observaţiile se vor face cu lupa. Nu se recomandă operaţia în momentele cele mai calde ale zilei, când insectele sunt active. Se poate intra în lan când nu este foarte cald şigândacul lucios şi gărgăriţa silicvelor sunt încă amorţite, dar nu trebuie intrat nici dacă este foarte frig, deoarece există riscul ca insectele să fie ascunse.

În literatura de specialitate se menţionează că zborul maxim al adulţilor are loc în luna mai!

Vizualizat: 805 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!