Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gândacul ghebos poate ataca și în ferestrele iernii

Publicat: 02 ianuarie 2023 - 15:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În multe zone din sud-estul țării, grâul va răsări abia acum, din cauza secetei. Larvele gândacului ghebos pot ataca și în această perioadă, dacă nu este zăpadă și temperatura e mai mare de 3 grade C.

Toamna aceasta a fost dificilă pentru fermieri, dar nu peste tot în țară a fost la fel. În luna septembrie au sosit ploile mult așteptate. Mai multe în jumătatea vestică, mai puține în sud-est.

În vestul țării au fost condiții pentru o bună răsărire a rapiței și apoi a cerealelor de toamnă. În zonele de sud-est au fost condiții bune pentru startul culturii de rapiță, dar nu așa bune pentru startul grâului sau orzului.

 Solă cu grâu, au răsărit numai rândurile marginale_b

 Solă cu grâu, au răsărit numai rândurile marginale (31 octombrie 2022)

 

EPOCA OPTIMĂ, DATĂ PESTE CAP!


Cine a semănat foarte devreme a avut noroc, dar și ghinion în același timp. Norocul a fost că plantele au răsărit uniform, înaintea secetei din octombrie, ghinionul a fost atacul foarte mare al larvelor muștelor cerealelor.

Cerealele semănate foarte timpuriu au fost o „masă copioasă” pentru larvele acestor dăunători. În acest an, s-a înregistrat unul dintre cele mai mari atacuri ale muștelor cerealelor din ultimele două decenii!

În prezent, în sud-est avem următoarele situații:

1. Cine a semănat foarte devreme are cultura de grâu sau orz răsărită, dar a avut probleme mari cu atacul larvelor muștelor cerealelor.

2. Cine nu a semănat foarte devreme, ci undeva pe la jumătatea lui octombrie, nu are cultura răsărită sau aceasta a răsărit parțial.

3. Mai există fermieri care nu au semănat grâul fiind în așteptarea frontului de ploi. Aceștia s-au decis să semene în această perioadă (a doua jumătate a lui noiembrie), mizând pe faptul că iernile nu mai sunt atât de grele.

4. În anii trecuți, a fost o situație când grâul semănat toamna a ieșit abia în ianuarie-februarie (în unele cazuri chiar şi în martie), dar a prins o conjuctură favorabilă în primăvară și la începutul verii, realizând producții bune. Dar, oare merge ulciorul de mai multe ori la apă?

 Solă cu grâu, au răsărit doar câteva plante (16 noiembrie 2022_b

Solă cu grâu, au răsărit doar câteva plante (16 noiembrie 2022)

 

GÂNDACUL GHEBOS NU DOARME!


Prin urmare, acolo unde nu a răsărit grâul, cu siguranță plantele vor răsări după acest front de ploi, mai ales că temperaturile nu sunt încă foarte scăzute. Mai putem avea probleme cu atacul dăunătorilor în această perioadă? Din păcate, răspunsul este afirmativ. Iar primul dăunător care ne poate pune probleme serioase, chiar și în această perioadă, este gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides).

Larvele acestei specii pot ataca grâul și în ferestrele iernii, dacă temepratura medie, la suprafața solului, nu este mai mică de 3 grade C și nu avem strat de zăpadă. Acest lucru se poate întâmpla și în luna decembrie, dar și în ianuarie!

 

NU MAI AVEM IERNI CLASICE


În literatura de specialitate se menționa că această situație se întâlnește rar, fiind necesară o perioadă lungă de timp fără zăpadă, pentru a permite activitatea de hrănire a larvelor gândacului ghebos.

Ceea ce scrie în entomologiile agricole, era valabil în cazul iernilor clasice. În ultimul timp, zăpada la câmpie a devenit o „rara avis”. Prin urmare, ceea ce era considerat puțin probabil să se întâmple, adică ferestre lungi ale iernii, care să permită activitatea acestui dăunător, în sezonul rece, acum este ceva... obișnuit !

În urma frontului de ploi, cu precipitații însemnat cantitativ (sperăm noi) va crește umiditatea solului pe primii 20 cm. Adică exact cele mai favorabile condiții pentru activitatea larvelor gândacului ghebos.

Solă cu grâu, la începutul înfrățirii_b Solă cu grâu, la începutul înfrățirii (16 noiembrie 2021, în comparație cum arăta pe 16 noiembrie, în acest an)

 

GÂNDACII PROFITĂ DE GREŞELILE TEHNOLOGICE!


Momentul când larvele sunt active se suprapune cu cel în care plantele de grâu sunt încă mici, deoarece, în multe cazuri, au răsărit în această perioadă, ca urmare a secetei mari din toamnă.

Dar mai este nevoie de ceva. De o populație ridicată a acestui dăunător. Din păcate, și această condiție este îndeplinită, ca urmare a creșterii suprafețelor cu grâu semănate în monocultură sau a neefectuării tratamentului semințelor cu un insecticid sistemic.

În această vară am constatat existența unei populații foarte ridicate de adulți ai acestei specii. Gândacii erau prezenți în lanul de grâu, aflat în diferite faze de maturitate, hrănindu-se cu boabe.

 

CLIMA FAVORIZEAZĂ DĂUNĂTORII


Dacă ne uităm la biologia acestei specii, putem vedea că adulții sunt prezenți în lanurile de grâu până în apropierea momentului recoltării, apoi se retrag în sol, până la 30 cm adâncime, unde intră în diapauza de estivație (statre de latență).

Întreruperea diapauzei are loc la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, dacă temperaturile devin moderate. Dacă acestea rămân ridicate, adulții ies mai târziu din estivație. Depunerea ouălelor are loc, în condiții climatice normale, în septembrie - octombrie. În cazul în care toamna este secetoasă, cum a fost cazul acestui an, ouăle pot să fie depuse mai târziu, în luna noiembrie.

De asemenea, în cazul toamnelor secetoase, poate să scadă prolificitatea femelelor. Din păcate, ploile din septembrie le-au ajutat. Este încă unul dintre exemplele clasice ale schimbărilor climatice care favorizează insectele dăunătoare.

Plante de grâu atacate de larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides)_b Plante de grâu atacate de larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides)

 

CE MAI PUTEM FACE ACUM?


Putem spune că, în cele mai multe cazuri, „se aliniază astrele” pentru diferite specii de insecte dăunătoare, inclusiv pentru gândacul ghebos. Prin urmare, populații din ce în ce mai ridicate și condiții climatice favorabile acestui dăunător. Dar, și în cazul în care culturile sunt mai bine dezvoltate, acolo unde este o populație ridicată, atacul poate fi ridicat, cu impactul negativ asupra producției.

Ce putem face? Să monitorizăm lanurile până la venirea iernii adevărate (când o veni?!), mai ales dacă prognozele meteo arată o încălzire a vremii. Ideal ar fi să depistăm atacurile incipiente. Din păcate, sortimentul de insecticide cu care putem interveni în vegetație, la cultura grâului este aproape inexistent. Asta în condițiile în care populațiile dăunătorilor care atacă cerealele în toamnă sunt în creștere, iar vremea de afară pare să favorizeze mai mult insectele și mai puțin plantele de cultură.

 

PLANTELE AU NEVOIE DE PROTECŢIE ADECVATĂ!


Sperăm ca ploile de la sfârșitul lui noiembrie și cele prognozate pentru luna decembrie să vină în ajutorul fermierilor, pentru ca aceștia să obțină produții bune, valorificate la un preț cât mai corect. Este foarte important să protejăm mediul înconjurător, dar la fel de important este să și avem şi hrană. Iar acest lucru se realizează printr-o protecție adecvată a plantelor și prin existența unor alternative la insecticidele care au fost sau vor fi retrase, conform cerințelor Green Deal.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1706 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?