Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gândacul bălos al ovăzului atacă grâul de toamnă!

Publicat: 26 aprilie 2022 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gândacul bălos este unul dintre principalii dăunători ai ovăzului. Cum suprafețele cu această cultură au scăzut în România, gândacii au trecut la grâu și orz. Cum putem scăpa de ei?

Cine a făcut Agronomia, cel mai probabil îi ține minte de la cursurile de entomologie agricolă. Imaginea cu larvele gândacului bălos (Lema malanopa) acoperite cu un săculeț cu excremente, rămân întipărite în minte.

 

Atacul are loc în vetre!


Atacul larvelor acestui dăunător este ușor de recunoscut, chiar de la distanță, deoarece are loc în vetre. În urma atacului, plantele au un aspect albicios. Ulterior, frunzele atacate se îngălbenesc iar mai târziu se pot usca.

Larvele consumă parenchimul superior și epiderma frunzelor, rămânând intactă numai epiderma inferioară, care devine albicioasă. Cele mai mai mari probleme sunt în primăverile calde și secetoase. Prin rănile produse de atacul larvelor, frunzele pierd mai repede apa și se pot rapid.

În cazul unui atac puternic, pagubele de producție pot ajunge la 70-80%! Important de menționat este faptul că sunt rare situațiile când toată sola cultivată cu cereale de toamnă (sau ovăz) este atacată. De obicei sunt vetre de atac, iar cu timpul acestea se pot extinde, fără să cuprindă însă toată suprafața solei.

gandacul balos 01_b 

Larva gândacului bălos, cu un sac de excremente care îi acoperă corpul (Lema melanopa)

 

Căldura favorizează atacul


În mod normal, adulții apar în câmp, din locurile unde au hibernat, în a doua parte a lunii aprilie, când temperatura medie zilnică este de 9-10 grade C. Copulația are loc la sfârșitul lui aprilie, iar larvele apar, eșalonat, de la începutul lui mai până în iunie (uneori și în iulie).

Teoretic, cel mai periculos este atacul larvelor, dacă acesta survine în prima jumătate a lunii mai, în special în primăverile calde și secetoase. Având în vedere creșterea temperaturilor medii, ca urmare a încălzirii globale, s-a decalat apariția gândacului bălos în primăvară. Astfel, în cazul unei primăveri mai calde decât în mod normal, adulții apar în prima parte a lunii aprilie (cu 2-3 săptămâni mai repede decât în mod normal) iar larvele pot apărea încă din a doua parte a acestei luni (spre sfârșitul lui aprilie densitatea larvelor în lanurile de grâu poate fi ridicată).

 

Ce ne ajută în combatere?


Cum putem să protejăm plantele de atacul acestui dăunător și să securizăm recolta? În acest caz, rotația culturilor sau lucrările solului nu au efecte în scăderea rezervei biologice a acestei specii de insecte dăunătoare.

În primul rând, adulții pot zbura, în căutarea cerealelor, pentru hrănire și depunerea pontei. Apoi adulții noii generații apar la sfârșitul lui iunie sau început de iulie, înainte de recoltarea grâului. Prin urmare, lucrările solului, efectuate după recoltarea cerealelor de toamnă, nu mai prind insectele în sol. Adulții noii generații migrează pe gramineele spontane sau pe porumb, pentru a se hrăni, iar la sfârșitul lui august - începutul lui septembrie, se retrag în locurile de iernare pentru hibernare.

O fertilizare echilibrată ajută plantele să se recupereze mai ușor în urma atacului larvelor gândacului bălos. Ghinionul este că prețul îngrășămintelor a ajuns unul prohibitiv!

gandacul balos 02_b 

Larva gândacului bălos ar putea fi recunoscută cu ajutorul dronelor

 

90% eficienţă în combatere


În tehnologia clasică, combaterea chimică a acestui dăunător a avut o eficacitate mai mare de 90%. Pragul economic de dăunare (PED) pentru această specie este de 10 exemplare/mp pentru adulți, respectiv 250 exemplare/mp, în cazul larvelor.

Ideal ar fi ca insecticidul să se aplice când larvele se află în primul stadiu de dezvoltare. În această fază sunt cele mai sensibile la substanțele active folosite pentru combaterea lor. În următoarele stadii de dezvoltare, din cauza acelui sac cu excremente care le acoperă corpul, tratamentul de combatere al acestora este mai puțin eficace.

Cum larvele se dezvoltă în 12-21 de zile de la eclozare, dacă întârziem cu tratamentul timp de 7-10 zile, degeaba l-am dat. Paguba deja a fost făcută iar larvele sunt mai puțin sensibile la insecticidele aplicate.

 

"Ochiul" dronelor e de ajutor


Cum putem observa la timp larvele aflate în faza incipientă? Cu ajutorul „ochiului” dronelor! Având în vedere că larvele se găsesc pe fața superioară a frunzelor și că pot fi ușor recunoscute vizual, datorită prezenței sacului cu excremente de pe corpul lor, dronele ar putea să vină în ajutorul fermierilor pentru relizarea unei combateri cât mai țintite a acestora.

Sacul cu excremente, prezent pe corpul larvelor, este un mijloc de apărare pasivă a acestora în fața atacului păsărilor sau altor specii de insecte prădătoare. Dar acest mijloc de apărare se poate transforma și într-o slăbiciune a larvelor acestei specii, făcându-le mai vizibile. Odată identificate, larvele pot fi combătute „țintit”, prin pulverizarea insecticidului, tot cu ajutorul dronelor.

gandacul balos 03_b 

Frunze albite în urma atacului larvelor gândacului bălos

 

Puncte slabe ale dronelor


1. Condițiile meteo. De regulă, în sudul și sud-estul țării, luna aprilie și începutul lui mai sunt vântoase. Iar dacă avem o perioadă mai îndelungată cu vânt puternic, dronele nu pot zbura, existând riscul să ratăm fereastra de combatere „țintită” a larvelor gândacului bălos.

2. Prețul acestei tehnologii este deocamdată unul piperat.

3. Softul specializat. Este nevoie de timp pentru a se dezvolta un soft special de recunoaștere a larvelor gândacului bălos cu ajutorul dronelor.

Totuși sunt de părere că acesta este viitorul, în combaterea dăunătorilor grâului, inclusiv a gândacului bălos (Lema melanopa). 

 gandacul balos 04_b

Vetre de atac ale larvelor gândacului bălos (Lema melanopa)

CÂND CREŞTE RISCUL DE ATAC?

Temperaturi mai ridicate înseamnă și scurtarea duratei perioadei de incubație. Astfel, la o temperatură de 15 grade Celsius, perioada de incubație este, în medie, de 23 de zile în timp ce la o temperatură de 21 grade C, perioada de incubație scade la 8 zile! Prin urmare, cu cât avem o primăvară caldă și secetoasă, cu atât crește riscul să avem un atac mare al gândacului bălos în lanurile de cereale de toamnă (sau ovăz) cu posibile pierderi mari de recoltă.

Atât adulții, înainte de depunerea pontei, cât și larvele de gândac bălos au un caracter gregar, adică se găsesc grupate în anumite zone ale solei. De aceea atacul gândacului bălos al ovăzului are loc în vetre.

Până vom vedea dronele „patrulând” deasupra lanurilor, important este să monitorizăm culturile prin metodele clasice și să intervenim atunci când este nevoie.

Paza bună trece primejdia rea!

Principalele specii de insecte care pot crea probleme grâului primăvara ţin fermierii în gardă. Cum le depistăm şi cum protejăm grâul de atacul lor, pentru a securiza recolta? 

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 607 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?