Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gama de pluguri Unico

Publicat: 08 mai 2019 - 16:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maschio Gaspardo produce o varietate de pluguri utilizabile pe toate tipurile de sol, de la cel nisipos, până la cel lutos, argilos şi chiar tip “lacovişte”. Anul acesta, grupul italian, prin Maschio Gaspardo România, pune la dispoziţia fermierilor din ţara noastră gama de pluguri UNICO, prin modelele S3 D95, Clasic M3+0 D95, M 4+1 D95 şi L 4+1, toate fiind dotate cu deflector, vârf de brăzdar realizat din tungsten şi roată de adâncime. Variantele M 4+1 D95 şi L 4+1 dispun şi de roată de transport.

Gama de pluguri Unico_b

Diametrul capului plugurilor măsoară 90 mm la modelul Unico S, Unico M Classic - 100 mm, iar Unico M - 100 mm până la 4 trupiţe şi 120 mm peste 4 trupiţe. Prinderea este fixă la variantele S şi M Classic şi cu atac în 1o sau 2o puncte interschimbabile de categoria 3/3N la varianta M. Variantele Unico S şi Unico M Classic pot fi dotate cu 3+1 trupiţe, fără memorie automată, iar varianta Unico M poate fi dotată cu 4+1 trupiţe şi cu memorie automată de aliniere.

Gama de pluguri UnicoClick pe poza pentru galerie!

Sisteme de siguranţă împotriva obstacolelor
Plugurile au sistem de siguranţă mecanic cu bolt de forfecare sau sistem hidraulic (cilindri hidraulici). Soluţia clasică cu bolt de forfecare este simplă şi fiabilă, aceasta fiind recomandată pentru solurile în care prezenţa pietrelor sau a obstacolelor este ocazională. Toate trupiţele sunt prevăzute cu bolt de 8,8 mm sau 10,9 mm. După depăşirea forţei maxime (admisibile), boltul se foarfecă, ridicând trupiţa şi evitând deteriorarea plugului. Înlocuirea boltului este foarte simplă, ea putând fi realizată în câmp. În cazul sistemului de siguranţă “non-stop” hidraulic, toate trupiţele sunt montate articulat de cadru şi menţinute în lucru prin intermediul cilindrilor hidraulici, aceştia fiind racordaţi la circuitul hidraulic în derivaţie. Circuitul este prevăzut cu o supapă de siguranţă şi cu una de sens unic. Cilindrul hidraulic cu preîncărcare permite ridicarea trupiţei în caz de lovire, care, imediat după depăşirea obstacolului, revine pe poziţie. Prima trupiţă este prevăzută cu un cilindru hidraulic cu alezaj mai mare, care suportă o sarcină mai ridicată. Acest sistem special este indicat pe terenuri cu pietre de dimensiuni mai mari care, la sistemul cu bolt, ar cauza ruperi frecvente şi posibile deteriorări, inclusiv ale cadrului. Fiecare trupiţă se poate ridica complet, până la depăşirea totală a obstacolului, pentru a putea apoi să revină în poziţia de lucru, fără a fi necesară oprirea tractorului. Trupiţele sunt prevăzute cu acumulator de compensare propriu, care permite o deplasare în sus de aproximativ 40 cm. Pentru o configurare corectă a sistemului de siguranţă, există în dotarea sistemului hidraulic un manometru care permite gestionarea rapidă a presiunii din circuitul hidraulic.
Atunci când se trece, de exemplu de la un sol nisipos la un sol argilos, schimbarea cormanei se face rapid. Acest lucru uşurează operaţiile de adaptare a plugului la diferitele tipuri de sol şi de utilizare. Prin noul sistem inventat de Maschio, nu mai este necesară separarea de grindei (cadru) a întregului ansamblu cuţit de plug - brăzdar - cormană, ci poate fi înlocuită numai cormana, datorită numărului mic de bolturi.

Adaptabilitate perfectă la diferite condiţii ale solului
• Plugurile Unico M 4+1 D95 şi UNICO L 4+1 sunt dotate cu cadru cu paralelogram deformabil “SMOOTHSET”, care prezintă un sistem inovator de reglare şi care permite: reducerea solicitărilor asupra cadrului şi cuplajului, faţă de versiunile cu sanie; reglarea primei trupiţe, inclusiv la plugul falt în lucru), fără a modifica lăţimea de lucru; corectarea tragerii, pentru un randament sporit al tractorului. Sistemul de reglare hidraulică continuă (Vario) a lăţimii de lucru a fost proiectat astfel încât reglarea acesteia să se facă inclusiv în timpul lucrului. Astfel, este mai simplu de adaptat plugul la fiecare tip de sol, la cantitatea resturilor vegetale şi la adâncimea de lucru.
• La plugurile Unico S3 D95 şi Unico Clasic M3+0 D95, reglarea se face mecanic. Setarea lăţimii de lucru se face prin intermediul unor bolturi. Sistemul este simplu şi robust datorită celor 4 posibilităţi de reglare, lucru care permite identificarea celei mai potrivite configuraţii. Reglarea variabilă de la 25 la 55 cm pentru fiecare trupiţă permite adaptarea perfectă la condiţiile solului.
- Reglarea primei trupiţe. Suprafeţele de rulare şi lăţimile de lucru diferite necesită configurarea corectă a primei trupiţe, pentru a garanta o închidere adecvată a brazdei în spatele tractorului. Sistemul de reglare permite identificarea setării celei mai corecte poziţii simplu şi intuitiv.
- Reglarea liniei de tracţiune. Plugul este reglat perfect dacă linia de tracţiune a tractorului trece prin mijlocul osiei din spate a tractorului. Prin reglarea tirantului mecanic se poate fixa linia de tracţiune a plugului faţă de direcţia de înaintare a tractorului. Astfel, prin anularea forţelor laterale se obţin rezultate mai bune în ceea ce priveşte atât performanţa, cât şi reducerea solicitării pentru plug şi tractor. Tabelul de reglaje, furnizat alături de manualul de utilizare şi de întreţinere, permite identificarea cu uşurinţă a setărilor corecte.
• Unico L 4+1 este un plug purtat cu paralelogram deformabil, dotat cu sistemul de reglare continuă VARIO, care permite setarea lăţimii de lucru direct în câmp, în funcţie de starea solului. Acest sistem este folositor şi pentru anumite finisaje la capul rândului. Adâncimea de lucru este uniformă pe tot parcursul lucrului în câmp, iar acţiunea combinată a roţii posterioare şi a reglajelor cuplajului permite plugului să fie paralel cu suprafaţa solului, pentru un plan de lucru mereu uniform. Pentru o închidere corectă a brazdei de lucru, fermierul poate regla prima trupiţă în funcţie de dimensiunea pneurilor posterioare.
Pentru că acest plug să se adapteze uşor la diferitele condiţii de lucru specifice fiecărei exploataţii agricole, au fost operate modificări privind cadrul acestuia prin introducerea unui sistem cu paralelogram deformabil “Smooth Set” şi posibilitatea de interschimbare a cormanelor trupiţelor. Utilizarea unui sistem de reglare a plazului - “Quick Fit” şi a unei game variate de cormane, răsturnarea brazdei şi îngroparea completă a resturilor vegetale sunt optime şi garantate în orice condiţii de lucru.
Prin noile dotări ale plugului UNICO compact şi inteligent, manevrele la capătul rândului devin simple. Capătul plugului este dotat cu cuplaje interschimbabile practice şi cu sistem de reversare de tip “cu memorie” (std. > 4 trupiţe). Acestea din urmă au rolul de a închide automat plugul la operaţiunile de virare (întoarcere la capătul rândului), reducând efortul cadrului şi evitând loviri inutile.
Noul sistem de vopsire al plugurilor, prin pulverizare, asigură o vopsire de calitate, lucru ce garantează protecţie maximă cadrului şi cuplajului.

Gama de pluguri Unico_b
PLUGUL MODELEAZĂ SOLUL ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUTURILE AGRICULTURII
În Europa, cea mai răspândită şi utilizată lucrare de bază a solului rămâne arătura, efectuată cu ajutorul plugului. Majoritatea agrotehnicienilor recunosc că fierul de plug a pus bazele agriculturii şi că nu există altă unealtă care să ridice fertilitatea pământului aşa cum a făcut-o plugul. Specialiştii întăresc afirmaţiile prin următoarele explicaţii ştiinţifice: “Plugul, răsturnând şi mărunţind stratul arabil al solului, îngroapă buruienile şi seminţele lor, precum şi inamicii plantelor agricole. Totodată, partea inferioară a solului, care are o compoziţie fizică structurală, e scoasă la suprafaţă, iar partea de sus, rămasă fără structură, e răsturnată la fund. Solul fără structură este apoi divizat de către rădăcinile vii în glomerule, iar humusul (o substanţă organică complexă), care ia naştere în urma descompunerii resturilor plantelor, contribuie la cimentarea particulelor din glomerulele de sol. În acest fel, prin răsturnarea solului, se creează condiţiile necesare pentru refacerea structurii lui.
Mărunţirea stratului arabil asigură pătrunderea apei şi a aerului în sol. În acelaşi timp, pentru că se rup capilarele înguste dintre particulele solului, se previne uscarea suprafeţei solului. Datorită accesului uşor al aerului şi al apei în sol, se intensifică procesele biochimice de descompunere a resturilor organice şi se formează sărurile minerale necesare alimentaţiei plantelor", explică Flegon A. în lucrarea "Maşinile agricole de-a lungul veacurilor".

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 158 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?