Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Galaţi, un judeţ calamitat!

Publicat: 10 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Galaţi, anul agricol 2011 - 2012 s-a caracterizat în întregime prin lipsa precipitaţiilor, astfel încât campania pentru înfiinţarea culturilor de toamnă s-a declanşat mai târziu faţă de perioada optimă

Click pe poza pentru galerie!

Aşa se explică faptul că din programul propus de către fermierii din judeţ, s-a însămânţat doar 64% rapiţă pentru ulei, orz şi grâu 88%, iar orzoaică de toamnă 25%.

Precipitaţiile căzute în luna octombrie 2011 au fost neuniforme şi insuficiente, acestea ajutând doar la pregătirea terenului, nu şi la executarea arăturilor. Din datele comunicate de Sistemul de Gospodărirea Apelor Galaţi rezultă că precipitaţiile în luna octombrie 2011 au fost între 20,7  l/mp şi 49,2  l/mp.

Seceta prelungită a făcut aproape imposibilă efectuarea arăturilor din toamnă, acestea realizându-se cu consumuri foarte mari de motorină şi piese de schimb.

La intrarea în iarnă, arăturile erau executate pe 49% din suprafaţă (98.300 ha din 201.711 ha), astfel, în primăvară, s-au efectuat arături pe 103.411 ha, pe care nu s-a putut acumula aceeaşi cantitate de apă, comparativ cu cele arate toamna. În plus, arătura din primăvară a determinat pierderi mari de apă din sol.

Procentul de răsărire a plantelor semănate în toamnă a fost influenţat tot de lipsa apei din sol, astfel: 24% din suprafaţă nu a răsărit, iar 40% a răsărit parţial.

Lipsa stratului de zăpadă şi temperaturile scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor din lunile ianuarie - februarie compromis 19.636 ha cu rapiţă, orz, orzoaică şi grâu, iar la suprafeţele rămase în cultură densitatea plantelor pe m.p. a fost sub normele tehnologice pentru realizarea producţiei programate.

Recoltarea culturilor de toamnă este realizată în procent de peste 80%, iar producţiile obţinute sunt mai mici cu peste 60% faţă de nivelul producţiilor din 2011.

Vizualizat: 634 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?