Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GALAŢI: Din cauza vântului puternic, se irigă neuniform!

Publicat: 09 mai 2018 - 01:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petre Grigore: “Nu reuşim să compensăm pierderile de apă prin evaporaţie şi transpiraţie!”

Inginerul Petre Grigore abia venise dintr-un tur făcut prin fermă menit să controleze starea de vegetaţie a culturilor, dar mai ales cum se desfăşoară irigaţiile. De o lună şi jumătate nu a dat o picătură de ploaie. Deja acolo unde nu s-a irigat sau unde nu se poate iriga, plantele au ajuns la pragul coeficientului de ofilire; ceea ce presupune instalarea unei secete pedologice accentuate.  

Evapotranspiraţia la un nivel maxim
“Noi, irigăm, dar la nivelul solului procesul de evapotranspiraţie este foarte puternic şi plantele nu se dezvoltă normal. Suntem în a treia zi cu vânt, bate în rafale. Cel mai mult acuma cred că suferă culturile de toamnă pentru că ele sunt într-o perioadă de consum maxim; parcurg fenofazele de burduf şi apariţia spicului şi au mare nevoie de apă. Foliajul este foarte bogat, vă daţi seama ce cantitate de apă se elimină. Noi completăm cu irigaţii, dar nu reuşim să compensăm pierderile prin evaporaţie şi transpiraţie”, ne-a declarat fermierul gălăţean.
Petre Grigore cultivă în apropierea municipiului Galaţi o suprafaţă de teren de 500 hectare cu grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb şi soia şi alte 100 ha ocupate cu specii de rădăcinoase şi ceapă.  

Irigarea de răsărie a culturilor de primăvară
“Udăm de mai bine de trei săptămâni, am început cu legumele pentru că am fost nevoiţi să aprovizionăm cu apă rădăcinoasele şi ceapa, să le scoatem afară din patul germinativ. Ele se seamănă la 1-2 cm adâncime, temperaturile ridicate şi vântul puternic au uscat terenul şi atunci am fost nevoiţi să udăm. Acum ne-am mutat pe soia, asigurăm pentru jumătate suprafaţa cultivată irigarea de răsărire”, a susţinut cultivatorul.   
Specialistul Petre Grigore recunoaşte că nu este mulţumit de calitatea lucrării. “Eu am toată suprafaţa la irigat, ud cât pot, ferma este dotată cu instalaţii de irigare prin picurare, prin microaspersie, dar am şi echipamente de udare autodeplasate în câmp. Toate sunt pornite; funcţionează zi şinoapte! Se irigă neuniform pentru că bate vântul şi duce apa unde vrea, aiurea. Nu este o lucrare de calitate să dea satisfacţie şi plantelor”, a apreciat liderul Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi şi vicepreşedinte LAPAR.  

În atenţie, lucrările de întreţinere
Fermierul ne-a declarat că în anul 2003 s-a mai confruntat cu o situaţie similară, dar nu la acest nivel.
În continuare pregăteşte lucrările de întreţinere a culturilor, cu precădere erbicidările. Eventual, acolo unde este va fi cazul, va interveni cu o operaţiune de prelucrare a solului pentru întreruperea capilarităţii şi micşorarea evaporării apei.

Vizualizat: 685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?