Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GALAŢI: Campanie agricolă de toamnă în ritm susţinut

Publicat: 04 noiembrie 2017 - 12:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda condiţiilor nefavorabile din primăvară şi anume: căderi de zăpadă, vânt puternic, temperaturi deosebit de scăzute, dar şi furtuni înregistrate în perioada 22-23 iunie şi căderi de grindină în iulie a.c, fermierii gălăţeni au realizat producţii relativ bune care reprezintă măsura eforturilor depuse în campaniile agricole.

Comparativ cu anul 2016, perioada iulie-septembrie 2017 a fost marcată de temperaturi ridicate, lipsa precipitaţiilor, scăderea cantitativă a apei utile din sol, fenomene care au determinat suferinţa culturilor însămânţate în primăvară, în special în zona colinară şi continuând cu celelalte zone ale judeţului atunci cand au apărut condiţiile prielnice de instalare a fenomenului de secetă pedologică însoţită de arşiţa atmosferică.

Din situaţia centralizată la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Galaţi rezultă că în judeţul din sudul Moldovei s-au obţinut producţii ridicate la culturile recoltate în vară, faţă de cele care se recoltează în toamnă, aşa cum reiese din tabelul de mai jos.

Tabel privind suprafeţele şi producţiile realizate la culturile de cereale, leguminoase boabe şi oleaginoase recoltate în vara anului 2017, comparativ cu anul 2016

productii cereale GALATI_b

Concomitent cu recoltarea păioaselor s-a eliberat terenul de resturi vegetale şi s-au efectuat arăturile de vară pentru însămânţările din toamna acestui an, pe o suprafaţă de aproximativ  78.440 hectare.

„Referitor la pregătirea campaniei agricole de toamnă, menţionăm faptul că lipsa precipitaţiilor pe parcursul derulării campaniei agricole de vară a determinat  efectuarea parţială a arăturilor pe suprafeţele recoltate, iar parţial calitatea acestora nu este cea corespunzătoare, în vreme ce consumurile de carburant au fost mai mari decat normele”, a recunoscut ing. Doina Ragea (foto), directorul executiv al DAJ Galaţi.

Doina Ragea_b

Potrivit oficialului gălăţean, campania de toamnă nu s-a încheiat, producţiile medii urmând a fi calculate după centralizarea finală. „La momentul de faţă, dacă la majoritatea culturilor de primăvară recoltarea este aproape de final, la porumb s-a recoltat circa 90 %, la cultura de soia peste 50 %, sfecla de zahar 70%, struguri pentru vin 95%. Valorile reale vor putea fi determinate după monitorizarea AGR2B, care se va finaliza în luna decembrie din acest an”, a precizat Doina Ragea.
De asemenea, aceleaşi probleme au generat întârzieri în ce priveşte declanşarea campaniei semănăturilor de toamnă, ca şi imposibilitatea  pregătirii corespunzătoare a patului germinativ care a condus la imposibilitatea ca întreaga suprafaţă de rapiţă să fie însămânţată în perioadă optimă (20 august - 10 septembrie).

În aceste condiţii, redăm mai jos situaţia privind suprafaţa culturilor programate de fermieri pentru a fi însămânţate şi stadiul desfăşurării campaniei de toamnă:

suprafata insamantata Galati_b

Totodată, campania de recoltări are ritm, cu menţiunea că în primă fază au fost recoltate suprafeţele mai afectate de secetă, cu producţiile mai mici, urmând ca spre final, când vor fi recoltate suprafeţele de pe lunci şi de la irigat, producţiile să crească.

Vizualizat: 556 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?